overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИЖЕ У СРБИЈУ, СПРЕМАЈУ СЕ ОДБРАМБЕНИ НАСИПИ; Расте Дунав ОВДЕ ПРЕЛАЗИ ГРАНИЦУ РЕДОВНЕ ОДБРАНЕ

20.09.2024. 08:51 10:44
Пише:
poplave
Извор: Vode Vojvodine, Pixabay

На основу упозорења Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) достизање и превазилажење граница редовне одбране од поплава очекује се данас код Апатина, код Новог Сада 21. септембра, а код Богојева и Бачке Паланке 22. септембра са тенденцијом даљег пораста.

На основу последњих података од јуче, очекивања су да ће данас код Бездана бити пређена граница редовне одбране од поплава, док ће се код Апатина приближити. Остале мерне станице нису показивале нивое који прете приближавању, а не прелажењу границе.

РХМЗ упозорава да је водостај Дунава у већем порасту са тенденцијом пораста наредна четири дана, водостај Тисе је у стагнацији са тенденцијом стагнације и мањег пораста наредна четири дана, водостај Саве је у умереном порасту са тенденцијом пораста наредног дана, затим опадања, док је водостај Велике Мораве у стагнацији са тенденцијом стагнације и мањег колебања наредна два дана.

 

Колико су у Војводини дуги одбрамбени насипи

Што се тиче одбрамбених насипа, у „Водама Војводине“ кажу да је укупна дужина одбрамбених насипа у Војводини 1.460 км. Од тога дуж Дунава износи 304,16 км, дуж Тисе је 289,63 км, дуж Саве 119,77 кмТамиша 86,04 км, оба Бегеја 127,79 кмОстали насипи дуги су 532,62 кмНасипи су реконструисани на стогодишњу воду на око 95% укупне дужине Дунава, а на Тиси и Сави на око 85% укупне дужине, кажу у „Водама Војводине“, док је укупна дужина нереконструисаних и неизграђених одбрамбених насипа износи 204 км, односно 283 км заједно са граничним насипима.

За одбрану од спољних вода користе се и микроакумулације: „Велико Средиште“, „Месић“, „Борковац“, „Павловци“, „Љуково“, „Сот“ и „Мохарач“, као и устава и црпна станица „Босут“.

 

Водостаји на Дунаву су у домену високих и средње високих, на Сави у домену средње високих, на Тиси у домену средњих, а на Великој Морави у домену ниских вредности за ово доба године.

poplave
Извор: Pixabay

Кад се проглашава редовна одбрана од поплава

Подсетимо, редовна одбрана од поплава се проглашава када водостај на реци достигне прописану границу (која је одређена за сваки речни сектор) и има тенденцију даљег пораста. Редовну одбрану од поплава проглашава надлежни водопривредни центар и она подразумева непрекидно осматрање и праћење стања одбрамбених насипа и објеката.

Ванредна одбрана од поплава се проглашава када водостај достигне прописану границу и има тенденцију даљег пораста, или када то захтевају други разлози (дуго трајање водостаја изнад границе редовне одбране, стање насипа и објеката, наступање опасности од нагомилавања леда и др.). Ванредну одбрану проглашава надлежни водопривредни центар и она подразумева непрекидно праћење стања одбранбених насипа и објеката и отклањање негативних појава на њима. У случају да дође до преливања или неконтролисаног пробоја насипа као и контролосаног просецања насипа, проглашава се ванредно стање. Ванредно стање проглашава надлежна угрожена општина, а подразумева изградњу локализационих насипа, евакуацију становништва и др.

У време трајања одбране од поплава Хидролошка служба Републичког хидрометеоролошког завода уводи ванредна хидролошка осматрања, додатно достављање података, хидролошких и метеоролошких информација и прогноза субјектима одбране од поплава и јавности.

 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ВОДА ПРЕПЛАВИЛА СТЕПЕНИШТЕ ПАРЛАМЕНТА Водостај Дунава у Будимпешти могао би током викенда да достигне врхунац НАКРИТИЧНИЈЕ У СЕЛИМА (ВИДЕО)

ПОПЛАВНИ ТАЛАС НА ВРХУНЦУ

будимпешта

ВОДА ПРЕПЛАВИЛА СТЕПЕНИШТЕ ПАРЛАМЕНТА Водостај Дунава у Будимпешти могао би током викенда да достигне врхунац НАКРИТИЧНИЈЕ У СЕЛИМА (ВИДЕО)

20.09.2024. 08:42 11:52
ДУНАВ ЋЕ ПРЕМАШИТИ НИВО РЕДОВНЕ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА Порастао ниво воде у Апатину и Бездану, Кризни штаб прати ситуацију РХМЗ УПОЗОРАВА, ГРАЂАНИ НИСУ ЗАБРИНУТИ

РЕКА РАСТЕ БРЖЕ ОД ОЧЕКИВАНОГ

дунав

ДУНАВ ЋЕ ПРЕМАШИТИ НИВО РЕДОВНЕ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА Порастао ниво воде у Апатину и Бездану, Кризни штаб прати ситуацију РХМЗ УПОЗОРАВА, ГРАЂАНИ НИСУ ЗАБРИНУТИ

19.09.2024. 12:29 12:42
ДА ЛИ СРБИЈИ ПРЕТИ ДУНАВ Ево кад се проглашава ВАНРЕДНА ОДБРАНА ОД ПОПЛАВЕ и шта се тада ради

ДА ЛИ СРБИЈИ ПРЕТИ ДУНАВ Ево кад се проглашава ВАНРЕДНА ОДБРАНА ОД ПОПЛАВЕ и шта се тада ради

17.09.2024. 06:29 10:20
НОВИ САД У ПРИПРАВНОСТИ Град пуни џакове са песком за одбрану приобаља од поплава

НОВИ САД СПРЕМАН ЗА ОДБРАНУ ОД ПОПЛАВА

одбрана

НОВИ САД У ПРИПРАВНОСТИ Град пуни џакове са песком за одбрану приобаља од поплава

На иницијативу градоначелника Новог Сада Милана Ђурића, а у вези са сложеном хидрометеоролошком ситуацијом у сливу Дунава, у току је акција превентивног пуњења џакова са песком у којој учествују запослени у градским јавно-комуналним предузећима и Ватрогасном савезу Града Новог Сада.
19.09.2024. 15:31 15:40