Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PREDSEDNIK VUČIĆ: Podrška u teškom trenutku; MSVATI III: Zadivljeni smo rastom i napretkom Srbije

19.10.2024. 10:47 12:55
Piše:
vučić
Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je domaćin Njegovog Veličanstva kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji od 19. do 22. oktobra 2024. godine.

Obraćanje kralja Msvatija III

Njegovo Veličanstvo kralj Msvati III od Esvatinija zahvalio se predsedniku Vučiću i narodu Srbije na gostoprimstvu koje mu je ukazano.

- Zadivljeni smo napretkom i rastom koji vidimo u Srbiji. To pokazuje da zemlja ima dobro vođstvo, i da sledi visinama. Drago mi je što smo iskusili čuveno srpsko gostoprimstvo. Kraljevina Esvatini ceni i vrednuje ujedinjujuću moć kulture. Ovo je čvrst osnov i temelj za odnose između naših dveju zemalja, koja jača podrškom u međunarodnoj areni - istakao je kralj.

On dodaje da posebno priznanje za jačanje odnosa ima i prva dama Srbije Tamara Vučić, koja je posetila Esvatini i pomogla izgradnju domova za ugrožene porodice u toj afričkoj zemlji.

- Zahvalni smo na čvrstim temeljima naših odnosa, kao i na sporazumima koji su potpisani. Mi smo optimistični da će sporazumi utreti put za dublju saradnju. Esvatini je pozicioniran kao konkurentno proizvodno čvorište na jugu Afrike, i ovo je savršen trenutak za srpske kompanije da iskoriste mogućnosti za investiranje - naglasio je Msvati III.

Posebno je pomenuo saradnju u oblasti tehnologije i umrežavanju data centara.

- Naša strategija za digitalizaciju ima za cilj da decentralizuje usluge, i da svi građani imaju jednak pristup istim. Sa partnerstvima kao što je ovo sa Srbijom možemo ostvariti transformativne promene u našim ekonomijama - rekao je on.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Aleksandar Vučić je na početku obraćanja rekao da je izrazito zadovoljan činjenicom da je kralj u poseti Srbiji.

- Želim vam dragi prijatelju da se osećate kao kod svoje kuće. Podržali ste Srbiju u teškom trenutku, kada je mali broj zemalja smeo da stane u zaštitu međunarodnog javnog prava, i kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije, i kada su u pitanju rezolucije donošene protiv našeg naroda. Moja zahvalnost za vas je bezgranična - istakao je on.

Znaćemo da uzvratimo prijateljstvo prema ovom divnom afričkom narodu, rekao je predsednik.

- Srećan sam što će kralj Msvati posetiti Novi Sad, ali smo ubacili u program i obilazak superkompjutera i Data centra u Kragujevcu. Ja sam pokušao da predstavim i deo naše namenske industrije, pa ćemo se i time baviti u ponedeljak. Za mene je važna činjenica da nam je kralj Msvati objasnio kako između 50 država Afrike postoji ugovor o slobodnoj trgovini. To je ono što mi na Balkanu još nismo postigli - kazao je Vučić.

On je istakao da postoji veliki prostor za razvoj saradnje, od obrazovnih razmena do poljoprivrede.

- Mnogo pitanja smo otvorili, i tek ću za dva ili tri dana moći da kažem šta se desilo. Gospodin Popović će predvoditi delegaciju u Esvatini u doglednom periodu. Mi ćemo na međunarodnom planu, kroz institucije, uvek da se konsultujemo i donosimo odluke u interesu i jednih i drugih - rekao je predsednik.

Zahvalio se kralju Msvatiju III na prijateljstvu koje je pokazao Srbiji.

- I za sve one kojima je važno kada dođu samo veliki evropski lideri, želim da istaknem koliko sam ponosan i počastvovan da ugostim afričke lidere u našoj zemlji. Afrika je za nas kontinent prijateljstva i poštovanja Povelje UN. To je bratski kontinent, i ja se time ponosim. Želeo sam da pokažem i našem prijatelju koliki je značaj Esvatinija za nas - dodaje on. Vučić kaže da se nada da će naučiti nešto više o tradiciji i običajima naroda Esvatinija.

Razmena sporazuma između delegacija Srbije i Esvatinija

Ceremonija razmene sporazuma uz prisustvo predsednika Republike Srbije i Njegovog Veličanstva kralja Msvatija III.

Potpisani su memorandumi iz oblasti nauke i razvoja veštačke inteligencije, turizma, trgovine, telekomunikacija, saradnje naučno-tehnoloških parkova.

Počeo plenarni sastanak delegacija

Počeo je plenarni sastanak delegacija Srbije i Kraljevine Esvatini, predvođen predsednikom Vučićem i kraljem Msvatijem III.

Vučić o temama razgovora sa kraljem Esvatinija

Predsednik Vučić je na Instagramu objavio fotografije sa dočeka, i istakao da će sa Njegovim Veličanstvom govoriti o ključnim temama kao što su ekonomija, nauka, inovacije i tehnološki razvoj.

 

 

- Očekujem da će potpisivanje bilateralnih dokumenata između Vlade Srbije i Vlade Esvatinija o saradnji u oblastima trgovine i investicija, obrazovanja, turizma, telekomunikacija, veštačke inteligencije doneti nove projekte i inicijative koje će obogatiti naše odnose.

Počeo sastanak predsednika Vučića i kralja Msvatija III

U Palati Srbija počeo je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Njegovog Veličanstva kralja Msvatija III.

vučić
Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Svečani doček ispred Palate Srbija

Njegovo Veličanstvo kralj Msvati III stigao je ispred Palate Srbija, gde ga je dočekao predsednik Aleksandar Vučić.

Na platou ispred palate postrojena je počasna garda Vojske Srbije. Intonirane su himne dve države, nakon čega je komandant počasnog stroja predao raport predsedniku i Njegovom Veličanstvu.

Vučić i kralj Msvati III su se potom rukovali sa ministrima i članovima delegacija.

vučić
Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Svečani doček ispred Palate Srbija počeo je u 10.30 časova, nakon čega će uslediti tet-a-tet sastanak predsednika Vučića i kralja Msvatija III.

Potom će se sastati delegacije predvođene Vučićem i Njegovim Veličanstvom, nakon čega će biti razmenjeni sporazumi.

Izjave za medije su planirane u 12.05, posle čega će Vučić i kralj Msvati III učestvovati u radu okruglog stola "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta".

Izvor:
Dnevnik, Kurir
Autor:
Pošaljite komentar