scattered clouds
18°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Подршка у тешком тренутку; МСВАТИ III: Задивљени смо растом и напретком Србије

19.10.2024. 10:47 12:55
Пише:
vučić
Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Председник Републике Србије Александар Вучић данас је домаћин Његовог Величанства краља Мсватија III од Краљевине Есватини, који борави у званичној посети Србији од 19. до 22. октобра 2024. године.

Обраћање краља Мсватија III

Његово Величанство краљ Мсвати III од Есватинија захвалио се председнику Вучићу и народу Србије на гостопримству које му је указано.

- Задивљени смо напретком и растом који видимо у Србији. То показује да земља има добро вођство, и да следи висинама. Драго ми је што смо искусили чувено српско гостопримство. Краљевина Есватини цени и вреднује уједињујућу моћ културе. Ово је чврст основ и темељ за односе између наших двеју земаља, која јача подршком у међународној арени - истакао је краљ.

Он додаје да посебно признање за јачање односа има и прва дама Србије Тамара Вучић, која је посетила Есватини и помогла изградњу домова за угрожене породице у тој афричкој земљи.

- Захвални смо на чврстим темељима наших односа, као и на споразумима који су потписани. Ми смо оптимистични да ће споразуми утрети пут за дубљу сарадњу. Есватини је позициониран као конкурентно производно чвориште на југу Африке, и ово је савршен тренутак за српске компаније да искористе могућности за инвестирање - нагласио је Мсвати ИИИ.

Посебно је поменуо сарадњу у области технологије и умрежавању дата центара.

- Наша стратегија за дигитализацију има за циљ да децентрализује услуге, и да сви грађани имају једнак приступ истим. Са партнерствима као што је ово са Србијом можемо остварити трансформативне промене у нашим економијама - рекао је он.

Обраћање председника Вучића

Председник Александар Вучић је на почетку обраћања рекао да је изразито задовољан чињеницом да је краљ у посети Србији.

- Желим вам драги пријатељу да се осећате као код своје куће. Подржали сте Србију у тешком тренутку, када је мали број земаља смео да стане у заштиту међународног јавног права, и када је у питању територијални интегритет Србије, и када су у питању резолуције доношене против нашег народа. Моја захвалност за вас је безгранична - истакао је он.

Знаћемо да узвратимо пријатељство према овом дивном афричком народу, рекао је председник.

- Срећан сам што ће краљ Мсвати посетити Нови Сад, али смо убацили у програм и обилазак суперкомпјутера и Дата центра у Крагујевцу. Ја сам покушао да представим и део наше наменске индустрије, па ћемо се и тиме бавити у понедељак. За мене је важна чињеница да нам је краљ Мсвати објаснио како између 50 држава Африке постоји уговор о слободној трговини. То је оно што ми на Балкану још нисмо постигли - казао је Вучић.

Он је истакао да постоји велики простор за развој сарадње, од образовних размена до пољопривреде.

- Много питања смо отворили, и тек ћу за два или три дана моћи да кажем шта се десило. Господин Поповић ће предводити делегацију у Есватини у догледном периоду. Ми ћемо на међународном плану, кроз институције, увек да се консултујемо и доносимо одлуке у интересу и једних и других - рекао је председник.

Захвалио се краљу Мсватију III на пријатељству које је показао Србији.

- И за све оне којима је важно када дођу само велики европски лидери, желим да истакнем колико сам поносан и почаствован да угостим афричке лидере у нашој земљи. Африка је за нас континент пријатељства и поштовања Повеље УН. То је братски континент, и ја се тиме поносим. Желео сам да покажем и нашем пријатељу колики је значај Есватинија за нас - додаје он. Вучић каже да се нада да ће научити нешто више о традицији и обичајима народа Есватинија.

Размена споразума између делегација Србије и Есватинија

Церемонија размене споразума уз присуство председника Републике Србије и Његовог Величанства краља Мсватија ИИИ.

Потписани су меморандуми из области науке и развоја вештачке интелигенције, туризма, трговине, телекомуникација, сарадње научно-технолошких паркова.

Почео пленарни састанак делегација

Почео је пленарни састанак делегација Србије и Краљевине Есватини, предвођен председником Вучићем и краљем Мсватијем III.

Вучић о темама разговора са краљем Есватинија

Председник Вучић је на Инстаграму објавио фотографије са дочека, и истакао да ће са Његовим Величанством говорити о кључним темама као што су економија, наука, иновације и технолошки развој.

 

 

- Очекујем да ће потписивање билатералних докумената између Владе Србије и Владе Есватинија о сарадњи у областима трговине и инвестиција, образовања, туризма, телекомуникација, вештачке интелигенције донети нове пројекте и иницијативе које ће обогатити наше односе.

Почео састанак председника Вучића и краља Мсватија III

У Палати Србија почео је састанак председника Србије Александра Вучића и Његовог Величанства краља Мсватија ИИИ.

vučić
Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Свечани дочек испред Палате Србија

Његово Величанство краљ Мсвати III стигао је испред Палате Србија, где га је дочекао председник Александар Вучић.

На платоу испред палате постројена је почасна гарда Војске Србије. Интониране су химне две државе, након чега је командант почасног строја предао рапорт председнику и Његовом Величанству.

Вучић и краљ Мсвати ИИИ су се потом руковали са министрима и члановима делегација.

vučić
Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Свечани дочек испред Палате Србија почео је у 10.30 часова, након чега ће уследити тет-а-тет састанак председника Вучића и краља Мсватија III.

Потом ће се састати делегације предвођене Вучићем и Његовим Величанством, након чега ће бити размењени споразуми.

Изјаве за медије су планиране у 12.05, после чега ће Вучић и краљ Мсвати III учествовати у раду округлог стола "Србија и Есватини - Иновација као покретач раста".

Извор:
Дневник, Курир
Аутор:
Пошаљите коментар