Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ubicu traži 14 godina

ČETRNAEST GODINA OD UBISTVA MILICE BARAŠIN IZ SUBOTICE Majka tinejdžerke i dalje bez odgovora, POČINILAC SVIREPOG ZLOČINA JOŠ NIJE PRONAĐEN

07.10.2024. 07:20 07:37
Piše:
Милица
Foto: Dnevnik / privatna arhiva

U srcu Subotice, gde se ukrštaju pruge i sudbine, stoji nema spomen-ploča koja 14 dugih godina čuva sećanje na Milicu Barašin, devojčicu čiji je život prekinut u cvetu mladosti.

Iako je prošlo 14 godina od svirepog ubistva šesnaestogodišnje Subotičanke počinilac još uvek nije pronađen. 

Ubistvo se dogodilo 7. oktobra 2010. godine oko 21.15 časova u subotičkom naselju Zorka, na samo 500 metara od kuće nesrećne tinejdžerke.

Милица
Foto: privatna arhiva

Milica Barašin, učenica drugog razreda Srednje hemijsko-tehnološke škole u Subotici, ubijena je na putu do kuće, a prema nalazima obdukcije, napadač joj je prišao s leđa i prerezao vrat mesarskim nožem. Na mestu gde je pronađeno njeno telo, danas se nalazi spomen ploča.

Svetlana Simendić, majka ubijene Milice za „Dnevnik” kaže da je već izgubila nadu. 

- Za mene je sve isto kao i prvog dana. Nema motiva… Od kada su mi ubili devojčicu do danas, nemam ništa novo da kažem. Kao da moje dete nikada nije postojalo. Policija ne kontaktira samnom i u njih sam izgubila poverenje da će ikada da reše slučaj - kaže neutešna majka koja i sama ima zdravstvenih problema.

U noći ubistva Milica je imala slušalice u ušima, što je verovatno razlog zašto nije čula da joj se neko približava. Svedok je policiji izjavio da je video muškarca s kapuljačom kako ide iza Milice neposredno pre ubistva, a istraga je utvrdila da je ubica koristio mesarski nož i da je najverovatnije dešnjak. DNK tragovi su pronađeni na mestu zločina, ali do sada nisu upareni ni sa jednim osumnjičenim. Policija je u početku imala osumnjičenog za koga su bili „99 odsto sigurni”, ali je DNK analiza pokazala da su na pogrešnom tragu.

Милица
Foto: Dnevnik

Tokom proteklih godina, pojavljivale su se razne teorije o motivu ubistva, od zločina iz strasti do osvete, ali nijedna nije potvrđena. 

Svetlana Simendić veruje da ni ona ni njena ćerka nisu poznavale ubicu i da se Milica „u pogrešno vreme našla na pogrešnom mestu”.

U srcu Subotice, gde se ukrštaju pruge i sudbine, stoji nema spomen-ploča koja 14 dugih godina čuva sećanje na Milicu Barašin, devojčicu čiji je život prekinut u cvetu mladosti

Ovo ubistvo je potreslo ne samo Suboticu već i čitavu Srbiju, posebno jer je postalo simbol nerešenih zločina koje ukazuje potrebu za efikasnijim radom pravosudnih organa. 

Četrnaest godina kasnije, Milica Barašin nije samo ime u policijskim dosijeima ili novinski naslov. Ona je simbol nevinosti, podsetnik na važnost istine i pravde, zvezda vodilja koja nas tera da ne odustajemo, da tražimo odgovore, da verujemo u bolje sutra.

Милица
Foto: Dnevnik

Porodica, prijatelji i sugrađani i dalje čekaju na pravdu za Milicu Barašin koja je danas mogla biti kreatorka mode, frizerka, ili je mogla ostvariti neki drugi san o kojem je maštala. Umesto toga, njena priča je postala bolna opomena o krhkosti života i dubokim ranama koje vreme ne može da zaleči. Sa nepunih 16 godina, Milica je te kobne večeri krenula kući, nesvesna da će taj put biti njen poslednji.

- Želim da poručim svima da ne puštaju decu samu. Da ih bude dvoje ili troje. da idu ili autom, ili taksijem. Bezbednost dece treba da se shvati ozbiljine. Ja sam Milicu izgubila nadomak kuće, na svega 500 metara - poručuje Svetlana Simendić.

I dok godine prolaze, jedno ostaje sigurno - Milica nije zaboravljena. Njena priča živi u srcima Subotičana, u suzama njene majke. I dok god postoji sećanje, postoji i nada da će jednog dana istina izaći na videlo, a pravda konačno stići.

S. Iršević

Foto: S. Iršević

privatna arhiva

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar