Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

STIŽU DUPLO VEĆE KAZNE ZA NASILJE U PORODICI Zatvorske kazne do OSAM GODINA za napade na PROSVETARE, evo kolika će kazna biti za napad na ZDRAVSTVENO LICE

01.10.2024. 09:58 10:33
Piše:
Nasilje
Foto: Pixabay

Doživotna robija za silovanje, obljubu, ubistvo. Duplo veće kazne za nasilje u porodici, zatvor za napad na nastavnike, lekare, ali i strože sankcije za oružje i teške saobraćajne nesreće... Ovo je deo Nacrta zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koje će od danas ući u javnu raspravu i koje bi, ukoliko se usvoje, uskoro mogle da počnu sa primenom.

Krivični zakonik Srbije trebalo bi da u narednom periodu doživi velike promene, a kako je najavljeno, Javna rasprava o nacrtu njegovih izmena biće održana od 1. oktobra do 1. novembra 2024. godine. U tom periodu biće predlagane eventualne dodatne izmene od strane stručne javnosti, a moći će da se iznesu primedbe i obrazlože razlozi za iste. Nakon toga, Ministarstvo pravde izradiće konačni Nacrt koji potom odlazi na javnu raspravu u Skupštinu, a potom na usvajanje.

- U narednom periodu se očekuje javna rasprava u koju će se uključiti stručna javnost i gde će se iznositi predlozi i eventualne primedbe na sam nacrt izmena Krivičnog zakonika (KZ), te će se nakon održane javne rasprave, predložene izmene KZ naći pred poslanicima u Narodnoj skupštini, gde će se raspravljati o navedenim izmenama i nakon čega ce se pristupiti glasanju - navodi za "Blic" advokat Radomir Munižaba.

Prema njegovim rečima, predviđene izmene će znatno povećati visinu kazni.

- Pogotovo uzimajući u obzir da su u pitanju krivična dela zbog kojih se vodi najviše krivičnih postupaka pred sudovima u Srbiji. Ovde se konkretno misli na postupke zbog nasilja u porodici, kao i krivičnih dela protiv bezbednosti saobraćaja. Takođe, događaji koji su se desili prošle godine su uticali da se pooštre kazne u vezi oružja i municije, kao i da se propišu nova krivična dela koja do sada nisu obuhvatala obučavanje maloletnih lica za korišćenje oružja - naglašava on.

Krivični zakonik Srbije trebalo bi da bude promenjen u sledećim stavovima:

Nužna odbrana

Za nužnu odbranu smatraće se i kada osoba osoba reaguje neposredno pred predstojeći protivpravni napad.

Uslovna osuda

Nacrt izmena Krivičnog zakonika predviđa da se uslovna osuda neće moći izricati za krivična dela za koja se može izreći kazna zatvora od osam, ali i više godina. Takođe, neće moći da se izriče kada je najmanja predviđena kazna zatvora u trajanju od 2 godine, ali i veća.

Ubistvo

Novina kada je u pitanju Krivični zakonik jeste i to da će i za ubistvo koje nije izvršeno na podmukao i svirep način pretiti doživotna robija. Najmanja kazna koja će biti izrečena jeste 5 godina zatvora.

Silovanje

Nacrt izmena Krivičnog zakonika predviđa i strože kazne za silovanje i obljubu. To znači da će usvajanjem ovih izmena seksualnim prestupnicima za svaki stav ovog člana Krivičnog zakonika pretiti doživotna robija. Jedina razlika biće u minimalnoj mogućoj sankciji koja će moći da se izrekne i ona će se kretati između 5, 8 i 10 godina zatvora u zavisnosti da li je silovanje izvršeno nad detetom, da li je nastupila smrt žrtve ili trudnoća.

Obljuba nad nemoćnim licem

Zakon se menja i u slučaju obljube nad nemoćnim licem. Tako će i za sve stavove ovog člana biti zaprećena doživotna robija umesto dosadašnjih sankcija koje su bile ispod 20 godina. Najmanja kazna koja će moći da se izrekne biće između 5, 8 i 10 godina i to će zavisiti od težine, odnosno načina izvršenja ovog gnusnog krivičnog dela.

Obljuba nad detetom

I u slučaju obljube nad detetom sada će pretiti doživotni zatvor umesto dosadašnjih sankcija koje su izricane, a koje su bile maksimalno 12 i 15 godina. Kada je minimalna kazna u pitanju ona će se meriti između 5, 8 i 10 godina što je skoro pa duplo više nego u odnosu na dosadašnje minimalne kazne.

Obljuba zloupotrebom položaja

U slučaju obljube zloupotrebom položaja Krivični zakonik će imati duplirane kazne, a najviša kazna koja će moći da se izrekne umesto dosadašnjih 5 biće 10 godina robije.

Podsticanje na vršenje prostitucije

Umesto posredovanja u vršenju prostitucije, kako se do sada zvalo ovo krivično delo, ono će se zvati podsticanje na vršenje prostitucije. Kazne su predviđene za one koji reklamiraju prostituciju, ali i one koje navode i podstiču druge na prostituciju. Krivični zakonik sada će posebno kažnjavati one koji to čine u grupi te će kazne biti čak i do 12 godina robije.

Promena porodičnog stanja

Nacrt izmena Krivičnog zakonika predviđa i veće sankcije za doktore koji proglase umrlim živo novorođenče radi promene porodičnog stanja. Njima će pretiti 8 godina zatvora umesto dosadašnjih 5.

Nasilje u porodici

Krivični zakonik posebne sankcije predviđa i za nasilje u porodici, pa su i u slučaju ovog krivičnog dela predviđene kazne duplirane.

Nasilje
Foto: Pixabay

U zavisnosti od težine, načina izvršenja, ali i posledice opseg maksimalne kazne biće od 5 do 12 godina robije. Za svaki član ovog stava Krivičnog zakonika detaljno su opisani uslovi za izricanje kazne, a minimalna kazna koja će moći da se izrekne biće od 6 meseci do 3 godine, a koja će sankcija pretiti nasilniku ponovo će zavisiti od težine izvršenog krivičnog dela.

Kazne su duplirane i za nasilnike koji krše mere zaštite od nasilja u porodici, pa će im sada zbog toga pretiti od 6 meseci do 5 godina zatvora i novčana kazna.

Teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja

Kazne će biti pooštrene i za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, a opseg kazne zavisiće kao i u slučaju drugih krivičnih dela - u načinu na koji je izazvana saobraćajna nesreća, ali i da li za posledicu imala smrt. Tako će najveća kazna koja bude mogla da se izrekne biti 15 godina zatvora.

Objavljivanje materijala kojima se savetuje izvršenje krivičnog dela

Zakonodavac je predvideo i novinu - krivično delo koje se odnosi na objavljivanje saveta za izvršenje krivičnog dela. Osobama koje to učine preti zatvor do 3 godine. Takođe, u ovom slučaju biće sankcionisani i oni koji svesno pristupe tim savetima. Oni će biti kažnjeni novčano ili zatvorom do godinu dana.

Napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi

Još jedna novina u Krivičnom zakoniku biće krivično delo koje se odnosi na napad na zaposlene u školi, ali i pretnje i napade na članove njihove porodice. Krivični zakonik tako predviđa zatvorske kazne i do 8 godina zatvora ukoliko učinilac zaposlenom nanese tešku telesnu povredu.

Napad na lice zaposleno u zdravstvenoj ustanovi

Krivični zakonik imaće i novo krivično delo koje se odnosi na zdravstvene radnike, odnosno napad na njih i njihove članove porodice. I u ovom slučaju opseg najmanje i najveće moguće kazne meriće se po načinu i težini izvršenog krivičnog dela, a maksimalna kazna koja će moći da bude izrečena jeste 8 godina zatvora.

Odobravanje, negiranje ili umanjenje krivičnog dela

Zatvor će pretiti i onima koji odobravaju, negiraju i umanjuju težinu, odnosno ozbiljnost krivičnog dela za koje se može izreći doživotni zatvor: ubistvo, teško ubistvo, silovanje tako što njihov način na koji to odobravaju može dovesti do nasilja. Maksimalna kazna biće 5 godina robije.

Nesavesno držanje vatrenog oružja

Jedna od važnijih novina u Krivičnom zakoniku, a koja je predložena nakon stravičnih masakara u OŠ "Vladislav Ribnikar" i selima Malo Orašje i Dubona jeste kažnjavanje onih koji nesavesno drže oružje za koje imaju dozvolu. Kazne za ovo krivično delo kretaće se od šest meseci do 5 godina, odnosno od 2 do 12 godina zatvora u zavisnosti da li je osoba koja je došla do oružja koje je vlasnik držao lako dostupnim izvršio pljačku, pretio ili je kao u slučaju dve tragedije u maju prošle godine nekoga ranio ili ubio.

Obučavanje maloletnog lica za korišćenje vatrenog oružja

Novina u Krivičnom zakoniku jeste i obučavanje deteta da koristi oružje. Biće kažnjena osoba koja obučava dete, ali i vlasnik streljane u kojoj se dete obučava i to kaznom do 3 godine zatvora.

Nedozvoljeno držanje i nošenje vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija

Novi stavovi u Krivičnom zakoniku odnosiće se i na oružje, držanje oružja, proizvodnju oružja, krijumčarenje oružja, neovlašćeno ispituje oružje, ali i falsifikuje žigove. Zakonodavac sada predviđa posebne članove za svako od ovih krivičnih dela, a opseg kazna zavisi od težine i posledice. Za svako od ovih dela prete dugogodišnje robije.

Trgovina ljudima

Još jedno krivično delo zbog kojeg su predviđene znatno veće sankcije jeste trgovina ljudima, te će za ovo krivično delo maksimalna zaprećena kazna biti do 15 godina zatvora.

blic.rs

Video: tanjug.rs
 

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
EKSPERT ZA PORODIČNO PRAVO, NOVOSADSKI ADVOKAT DANE ŽIGIĆ ZA „DNEVNIK” Porodično nasilje je i NAPAD BIVŠEG PARTNERA; Muškarci ĆUTE I TRPE
а

EKSPERT ZA PORODIČNO PRAVO, NOVOSADSKI ADVOKAT DANE ŽIGIĆ ZA „DNEVNIK” Porodično nasilje je i NAPAD BIVŠEG PARTNERA; Muškarci ĆUTE I TRPE

30.09.2024. 09:13 10:02
KRAJ POTERE, UHAPŠEN NASILNIK Pretio da će ubiti radnicu i njenu ćerku, a onda pretukao majku

KRAJ POTERE, UHAPŠEN NASILNIK Pretio da će ubiti radnicu i njenu ćerku, a onda pretukao majku

30.09.2024. 09:06 11:46
UHAPŠEN MUŽ POZNATE BEOGRADSKE ADVOKATICE Prekršio zabranu prilaska, Irina ga prijavila za nasilje
ирина

UHAPŠEN MUŽ POZNATE BEOGRADSKE ADVOKATICE Prekršio zabranu prilaska, Irina ga prijavila za nasilje

28.09.2024. 12:34 12:41
STRAHOTA U BEOGRADU! Ženu mesecima zlostavljao i maltretirao u zajedničkom stanu, SUMNJAO da ga vara!

STRAHOTA U BEOGRADU! Ženu mesecima zlostavljao i maltretirao u zajedničkom stanu, SUMNJAO da ga vara!

M. B. (54) uhapšen je zbog sumnje da je počinio nasilje u porodici nad ženom u Beogradu, saznaje Telegraf.
16.09.2024. 16:33 16:52