light rain
17°C
02.10.2024.
Нови Сад
eur
117.032
usd
105.7964
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СТИЖУ ДУПЛО ВЕЋЕ КАЗНЕ ЗА НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ Затворске казне до ОСАМ ГОДИНА за нападе на ПРОСВЕТАРЕ, ево колика ће казна бити за напад на ЗДРАВСТВЕНО ЛИЦЕ

01.10.2024. 09:58 10:33
Пише:
Nasilje
Фото: Pixabay

Доживотна робија за силовање, обљубу, убиство. Дупло веће казне за насиље у породици, затвор за напад на наставнике, лекаре, али и строже санкције за оружје и тешке саобраћајне несреће... Ово је део Нацрта закона о изменама и допунама Кривичног законика које ће од данас ући у јавну расправу и које би, уколико се усвоје, ускоро могле да почну са применом.

Кривични законик Србије требало би да у наредном периоду доживи велике промене, а како је најављено, Јавна расправа о нацрту његових измена биће одржана од 1. октобра до 1. новембра 2024. године. У том периоду биће предлагане евентуалне додатне измене од стране стручне јавности, а моћи ће да се изнесу примедбе и образложе разлози за исте. Након тога, Министарство правде израдиће коначни Нацрт који потом одлази на јавну расправу у Скупштину, а потом на усвајање.

- У наредном периоду се очекује јавна расправа у коју ће се укључити стручна јавност и где ће се износити предлози и евентуалне примедбе на сам нацрт измена Кривичног законика (КЗ), те ће се након одржане јавне расправе, предложене измене КЗ наћи пред посланицима у Народној скупштини, где ће се расправљати о наведеним изменама и након чега це се приступити гласању - наводи за "Блиц" адвокат Радомир Мунижаба.

Према његовим речима, предвиђене измене ће знатно повећати висину казни.

- Поготово узимајући у обзир да су у питању кривична дела због којих се води највише кривичних поступака пред судовима у Србији. Овде се конкретно мисли на поступке због насиља у породици, као и кривичних дела против безбедности саобраћаја. Такође, догађаји који су се десили прошле године су утицали да се пооштре казне у вези оружја и муниције, као и да се пропишу нова кривична дела која до сада нису обухватала обучавање малолетних лица за коришћење оружја - наглашава он.

Кривични законик Србије требало би да буде промењен у следећим ставовима:

Нужна одбрана

За нужну одбрану сматраће се и када особа особа реагује непосредно пред предстојећи противправни напад.

Условна осуда

Нацрт измена Кривичног законика предвиђа да се условна осуда неће моћи изрицати за кривична дела за која се може изрећи казна затвора од осам, али и више година. Такође, неће моћи да се изриче када је најмања предвиђена казна затвора у трајању од 2 године, али и већа.

Убиство

Новина када је у питању Кривични законик јесте и то да ће и за убиство које није извршено на подмукао и свиреп начин претити доживотна робија. Најмања казна која ће бити изречена јесте 5 година затвора.

Силовање

Нацрт измена Кривичног законика предвиђа и строже казне за силовање и обљубу. То значи да ће усвајањем ових измена сексуалним преступницима за сваки став овог члана Кривичног законика претити доживотна робија. Једина разлика биће у минималној могућој санкцији која ће моћи да се изрекне и она ће се кретати између 5, 8 и 10 година затвора у зависности да ли је силовање извршено над дететом, да ли је наступила смрт жртве или трудноћа.

Обљуба над немоћним лицем

Закон се мења и у случају обљубе над немоћним лицем. Тако ће и за све ставове овог члана бити запрећена доживотна робија уместо досадашњих санкција које су биле испод 20 година. Најмања казна која ће моћи да се изрекне биће између 5, 8 и 10 година и то ће зависити од тежине, односно начина извршења овог гнусног кривичног дела.

Обљуба над дететом

И у случају обљубе над дететом сада ће претити доживотни затвор уместо досадашњих санкција које су изрицане, а које су биле максимално 12 и 15 година. Када је минимална казна у питању она ће се мерити између 5, 8 и 10 година што је скоро па дупло више него у односу на досадашње минималне казне.

Обљуба злоупотребом положаја

У случају обљубе злоупотребом положаја Кривични законик ће имати дуплиране казне, а највиша казна која ће моћи да се изрекне уместо досадашњих 5 биће 10 година робије.

Подстицање на вршење проституције

Уместо посредовања у вршењу проституције, како се до сада звало ово кривично дело, оно ће се звати подстицање на вршење проституције. Казне су предвиђене за оне који рекламирају проституцију, али и оне које наводе и подстичу друге на проституцију. Кривични законик сада ће посебно кажњавати оне који то чине у групи те ће казне бити чак и до 12 година робије.

Промена породичног стања

Нацрт измена Кривичног законика предвиђа и веће санкције за докторе који прогласе умрлим живо новорођенче ради промене породичног стања. Њима ће претити 8 година затвора уместо досадашњих 5.

Насиље у породици

Кривични законик посебне санкције предвиђа и за насиље у породици, па су и у случају овог кривичног дела предвиђене казне дуплиране.

Nasilje
Фото: Pixabay

У зависности од тежине, начина извршења, али и последице опсег максималне казне биће од 5 до 12 година робије. За сваки члан овог става Кривичног законика детаљно су описани услови за изрицање казне, а минимална казна која ће моћи да се изрекне биће од 6 месеци до 3 године, а која ће санкција претити насилнику поново ће зависити од тежине извршеног кривичног дела.

Казне су дуплиране и за насилнике који крше мере заштите од насиља у породици, па ће им сада због тога претити од 6 месеци до 5 година затвора и новчана казна.

Тешка дела против безбедности јавног саобраћаја

Казне ће бити пооштрене и за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, а опсег казне зависиће као и у случају других кривичних дела - у начину на који је изазвана саобраћајна несрећа, али и да ли за последицу имала смрт. Тако ће највећа казна која буде могла да се изрекне бити 15 година затвора.

Објављивање материјала којима се саветује извршење кривичног дела

Законодавац је предвидео и новину - кривично дело које се односи на објављивање савета за извршење кривичног дела. Особама које то учине прети затвор до 3 године. Такође, у овом случају биће санкционисани и они који свесно приступе тим саветима. Они ће бити кажњени новчано или затвором до годину дана.

Напад на лице запослено у образовној установи

Још једна новина у Кривичном законику биће кривично дело које се односи на напад на запослене у школи, али и претње и нападе на чланове њихове породице. Кривични законик тако предвиђа затворске казне и до 8 година затвора уколико учинилац запосленом нанесе тешку телесну повреду.

Напад на лице запослено у здравственој установи

Кривични законик имаће и ново кривично дело које се односи на здравствене раднике, односно напад на њих и њихове чланове породице. И у овом случају опсег најмање и највеће могуће казне мериће се по начину и тежини извршеног кривичног дела, а максимална казна која ће моћи да буде изречена јесте 8 година затвора.

Одобравање, негирање или умањење кривичног дела

Затвор ће претити и онима који одобравају, негирају и умањују тежину, односно озбиљност кривичног дела за које се може изрећи доживотни затвор: убиство, тешко убиство, силовање тако што њихов начин на који то одобравају може довести до насиља. Максимална казна биће 5 година робије.

Несавесно држање ватреног оружја

Једна од важнијих новина у Кривичном законику, а која је предложена након стравичних масакара у ОШ "Владислав Рибникар" и селима Мало Орашје и Дубона јесте кажњавање оних који несавесно држе оружје за које имају дозволу. Казне за ово кривично дело кретаће се од шест месеци до 5 година, односно од 2 до 12 година затвора у зависности да ли је особа која је дошла до оружја које је власник држао лако доступним извршио пљачку, претио или је као у случају две трагедије у мају прошле године некога ранио или убио.

Обучавање малолетног лица за коришћење ватреног оружја

Новина у Кривичном законику јесте и обучавање детета да користи оружје. Биће кажњена особа која обучава дете, али и власник стрељане у којој се дете обучава и то казном до 3 године затвора.

Недозвољено држање и ношење ватреног оружја, муниције и експлозивних материја

Нови ставови у Кривичном законику односиће се и на оружје, држање оружја, производњу оружја, кријумчарење оружја, неовлашћено испитује оружје, али и фалсификује жигове. Законодавац сада предвиђа посебне чланове за свако од ових кривичних дела, а опсег казна зависи од тежине и последице. За свако од ових дела прете дугогодишње робије.

Трговина људима

Још једно кривично дело због којег су предвиђене знатно веће санкције јесте трговина људима, те ће за ово кривично дело максимална запрећена казна бити до 15 година затвора.

blic.rs

Видео: tanjug.rs
 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ЕКСПЕРТ ЗА ПОРОДИЧНО ПРАВО, НОВОСАДСКИ АДВОКАТ ДАНЕ ЖИГИЋ ЗА „ДНЕВНИК” Породично насиље је и НАПАД БИВШЕГ ПАРТНЕРА; Мушкарци ЋУТЕ И ТРПЕ
а

ЕКСПЕРТ ЗА ПОРОДИЧНО ПРАВО, НОВОСАДСКИ АДВОКАТ ДАНЕ ЖИГИЋ ЗА „ДНЕВНИК” Породично насиље је и НАПАД БИВШЕГ ПАРТНЕРА; Мушкарци ЋУТЕ И ТРПЕ

30.09.2024. 09:13 10:02
КРАЈ ПОТЕРЕ, УХАПШЕН НАСИЛНИК Претио да ће убити радницу и њену ћерку, а онда претукао мајку

КРАЈ ПОТЕРЕ, УХАПШЕН НАСИЛНИК Претио да ће убити радницу и њену ћерку, а онда претукао мајку

30.09.2024. 09:06 11:46
УХАПШЕН МУЖ ПОЗНАТЕ БЕОГРАДСКЕ АДВОКАТИЦЕ Прекршио забрану приласка, Ирина га пријавила за насиље
ирина

УХАПШЕН МУЖ ПОЗНАТЕ БЕОГРАДСКЕ АДВОКАТИЦЕ Прекршио забрану приласка, Ирина га пријавила за насиље

28.09.2024. 12:34 12:41
СТРАХОТА У БЕОГРАДУ! Жену месецима злостављао и малтретирао у заједничком стану, СУМЊАО да га вара!

СТРАХОТА У БЕОГРАДУ! Жену месецима злостављао и малтретирао у заједничком стану, СУМЊАО да га вара!

М. Б. (54) ухапшен је због сумње да је починио насиље у породици над женом у Београду, сазнаје Телеграф.
16.09.2024. 16:33 16:52