Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŠOK TVRDNJA O PADU AVIONA KOJI JE PREŽIVELA SAMO STJUARDESA VESNA VULOVIĆ! Hrvatski teroristi aktivirali bombu?

10.10.2024. 15:09 15:20
Piše:
в
Foto: youtube prinstcrin/ Stega Doc , RTS, TV Beograd

JAT-ov avion " Mek Donel Daglas DC-9" eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srbska Kamenice u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

Poginulo je 27 putnika i članova posade, a nekim čudom pad s 10.160 metara preživela je stjuardesa Vesna Vulović i zahvaljujući tome ušla u Ginisovu knjigu rekorda. Iako su jugoslovenske vlasti odmah posumnjale u teroristički napad hrvatskih nacionalista, takvo nešto nikad nije pouzdano potvrđeno. U zapadnim medijima pojavile su se i teorije da je češka protivvazdušna odbrana, odnosno vojni avion MiG, greškom srušila JAT-ov let 367.
Neverovatno preživljavanje Vesne Vulović s vremenom je zasenilo činjenicu da se u avionu dogodila eksplozija koja nikad nije objašnjena.
Međutim, nakon više od 50 godina, švedski novinar hrvatskog porekla Tonči Percan i televizijska stanica TV4 istražili su ovaj slučaj i u dokumentarcu pod naslovom Bomba na letu JAT 367 ustanovili da su ekstremističke organizacije Hrvatski narodni otpor (HNO) i Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB) podmetnule bombu u avion.
Od sedmorice identifikovanih počinitelja, jedan je u međuvremenu umro prirodnom smrću, trojicu je ubila jugoslovenska obaveštajna služba UDBA, a trojica i danas žive u Švedskoj. Percan i TV4 uspeli su da saznaju njihova imena i razgovarali sa svom trojicom, ali jedan je neuverljivo tvrdio da se ničega ne seća, a dvojica su negirala da imaju ikakve veze s terorističkim napadom.
"Ova zagonetka tiče se i Švedske i bivše Jugoslavije. I zato mi je bilo zanimljivo to da istražim. Među potencijalnim počiniteljima bili su neki moji poznanici iz Švedske, ljudi koje već dugo lično poznajem. Bilo je i pre naznaka o tome šta se zapravo dogodilo, ali nisam ih shvatio ozbiljno", govori Percan na početku dokumentarca koji će danas biti prikazan na TV4.
JAT-ov let 367 krenuo je iz Stokholma i trebalo je da nakon zaustavljanja u Kopenhagenu i Zagrebu završi svoje putovanje u Beogradu. U Kopenhagenu je jedan od putnika napustio avion i vrlo verovatno ostavio svoj prtljag. Sve ukazuje da je u njegovoj torbi bila tempirana bomba. Vulović se ukrcala u Kopenhagenu i zapazila tog nervoznog putnika, ali do svoje smrti 2016. godine nije se uopšte sećala nesreće. Među smrtno stradalima uglavnom su bili jugoslovenski radnici u Švedskoj, većinom Hrvati. 

Raniji napad na ambasadu u Stokholmu i ubistvo ambasadora Rolovića
U filmu se podseća da su devet meseci ranije hrvatski ekstremisti iz emigracije Anđelko Brajković i Miro Barešić u terorističkom napadu na jugoslovensku ambasadu u Stockholmu ubili ambasadora Vladimira Rolovića, ali u ovom slučaju počinitelji su ostali nepoznati.
Jedini trag bio je anonimni poziv švedskim dnevnim novinama Kvällsposten u kojem su odgovornost za napad preuzeli hrvatski nacionalisti. No Percan je shvatio da njegov stari poznanik - u dokumentarcu ga zovu Fiksaren (u prevodu sa švedskog "popravljač", čovek koji sređuje ili rešava stvari) - zna mnogo više o rušenju leta JAT 367 nego što je dotad bio spreman da kaže.
"Poznajemo se već decenijama. Bio je jako zainteresovan za politiku i čitao je sve što mu je došlo pod ruku. Uvek je bilo zanimljivo razgovarati s njim. Kad sam ga pre više godina intervjuisao o Rolovićevom ubistvu, rekao mi je neke detalje na osnovu kojih sam shvatio da je jako dobro upoznat s tim događajem. Govorio mi je da su počinitelji Roloviću vezali usta kako bi se ugušio u vlastitoj krvi i slične brutalne pojedinosti. A onda sam pomislio da možda zna nešto više i o bombi u avionu", objašnjava Percan.

"To nije nešto o čemu se javno govori"
Percanov sagovornik je 60-ih godina emigrirao u Švedsku. Ali nije bio tek jedan od brojnih jugoslovenskih emigranata koji su tražili posao, nego je ubrzo postao vođa Hrvatskog narodnog otpora za Švedsku. UDBA ga je smatrala opasnim teroristom. Ne bez osnova, pokazaće se kasnije.
"Znao sam da mi je UDBA za petama, znao sam da žele da me ubiju. Stalno sam bio na oprezu, uvek sam nosio pištolj. Nikad nisam išao na posao autom, nego javnim prevozom ili biciklom i nikad nisam išao istim putem“, rekao je ovaj hrvatski emigrant Percanu, a na direktno pitanje jesu li pripadnici HNO-a učestvovali u podmetanju bombe u JAT-ov avion, odgovorio je sledeće: "Mislim da su trojica ili četvorica iz HNO-a učestvovala u tome, ali to nije nešto o čemu se javno govori."
Popravljač je Percanu čak dao na uvid originalni dokument UDBE s početka 70-ih godina u kojem stoji da se u Švedskoj okupljaju hrvatski nacionalisti koji planiraju terorističke napade. Dva meseca pre rušenja JAT-ovog aviona, stoji u dokumentu, održan je sastanak na kojem su učestvovale osobe za koje se u dokumentarcu TV4 kaže da su Finansijer, Pozivatelj i Bombaš.
(Index/MONDO/Nevena Davidović)
 

Izvor:
(Index/MONDO/Nevena Davidović)
Autor:
Pošaljite komentar