clear sky
27°C
10.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0436
usd
106.9868
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ШОК ТВРДЊА О ПАДУ АВИОНА КОЈИ ЈЕ ПРЕЖИВЕЛА САМО СТЈУАРДЕСА ВЕСНА ВУЛОВИЋ! Хрватски терористи активирали бомбу?

10.10.2024. 15:09 15:20
Пише:
в
Фото: youtube prinstcrin/ Stega Doc , RTS, TV Beograd

ЈАТ-ов авион " Мек Донел Даглас ДЦ-9" експлодирао је током лета између Копенхагена и Загреба 26. јануара 1972. и срушио се близу села Србска Каменице у тадашњој Чехословачкој. Авион којим су управљали капетан Лудвик Раздрих и копилот Ратко Михић распао се на више делова и након неколико минута слободног пада завршио на ливади на рубу шуме.

Погинуло је 27 путника и чланова посаде, а неким чудом пад с 10.160 метара преживела је стјуардеса Весна Вуловић и захваљујући томе ушла у Гинисову књигу рекорда. Иако су југословенске власти одмах посумњале у терористички напад хрватских националиста, такво нешто никад није поуздано потврђено. У западним медијима појавиле су се и теорије да је чешка противваздушна одбрана, односно војни авион МиГ, грешком срушила ЈАТ-ов лет 367.
Невероватно преживљавање Весне Вуловић с временом је засенило чињеницу да се у авиону догодила експлозија која никад није објашњена.
Међутим, након више од 50 година, шведски новинар хрватског порекла Тончи Перцан и телевизијска станица ТВ4 истражили су овај случај и у документарцу под насловом Бомба на лету ЈАТ 367 установили да су екстремистичке организације Хрватски народни отпор (ХНО) и Хрватско револуционарно братство (ХРБ) подметнуле бомбу у авион.
Од седморице идентификованих починитеља, један је у међувремену умро природном смрћу, тројицу је убила југословенска обавештајна служба УДБА, а тројица и данас живе у Шведској. Перцан и ТВ4 успели су да сазнају њихова имена и разговарали са свом тројицом, али један је неуверљиво тврдио да се ничега не сећа, а двојица су негирала да имају икакве везе с терористичким нападом.
"Ова загонетка тиче се и Шведске и бивше Југославије. И зато ми је било занимљиво то да истражим. Међу потенцијалним починитељима били су неки моји познаници из Шведске, људи које већ дуго лично познајем. Било је и пре назнака о томе шта се заправо догодило, али нисам их схватио озбиљно", говори Перцан на почетку документарца који ће данас бити приказан на ТВ4.
ЈАТ-ов лет 367 кренуо је из Стокхолма и требало је да након заустављања у Копенхагену и Загребу заврши своје путовање у Београду. У Копенхагену је један од путника напустио авион и врло вероватно оставио свој пртљаг. Све указује да је у његовој торби била темпирана бомба. Вуловић се укрцала у Копенхагену и запазила тог нервозног путника, али до своје смрти 2016. године није се уопште сећала несреће. Међу смртно страдалима углавном су били југословенски радници у Шведској, већином Хрвати. 

Ранији напад на амбасаду у Стокхолму и убиство амбасадора Роловића
У филму се подсећа да су девет месеци раније хрватски екстремисти из емиграције Анђелко Брајковић и Миро Барешић у терористичком нападу на југословенску амбасаду у Стоцкхолму убили амбасадора Владимира Роловића, али у овом случају починитељи су остали непознати.
Једини траг био је анонимни позив шведским дневним новинама Квäллспостен у којем су одговорност за напад преузели хрватски националисти. Но Перцан је схватио да његов стари познаник - у документарцу га зову Фиксарен (у преводу са шведског "поправљач", човек који сређује или решава ствари) - зна много више о рушењу лета ЈАТ 367 него што је дотад био спреман да каже.
"Познајемо се већ деценијама. Био је јако заинтересован за политику и читао је све што му је дошло под руку. Увек је било занимљиво разговарати с њим. Кад сам га пре више година интервјуисао о Роловићевом убиству, рекао ми је неке детаље на основу којих сам схватио да је јако добро упознат с тим догађајем. Говорио ми је да су починитељи Роловићу везали уста како би се угушио у властитој крви и сличне бруталне појединости. А онда сам помислио да можда зна нешто више и о бомби у авиону", објашњава Перцан.

"То није нешто о чему се јавно говори"
Перцанов саговорник је 60-их година емигрирао у Шведску. Али није био тек један од бројних југословенских емиграната који су тражили посао, него је убрзо постао вођа Хрватског народног отпора за Шведску. УДБА га је сматрала опасним терористом. Не без основа, показаће се касније.
"Знао сам да ми је УДБА за петама, знао сам да желе да ме убију. Стално сам био на опрезу, увек сам носио пиштољ. Никад нисам ишао на посао аутом, него јавним превозом или бициклом и никад нисам ишао истим путем“, рекао је овај хрватски емигрант Перцану, а на директно питање јесу ли припадници ХНО-а учествовали у подметању бомбе у ЈАТ-ов авион, одговорио је следеће: "Мислим да су тројица или четворица из ХНО-а учествовала у томе, али то није нешто о чему се јавно говори."
Поправљач је Перцану чак дао на увид оригинални документ УДБЕ с почетка 70-их година у којем стоји да се у Шведској окупљају хрватски националисти који планирају терористичке нападе. Два месеца пре рушења ЈАТ-овог авиона, стоји у документу, одржан је састанак на којем су учествовале особе за које се у документарцу ТВ4 каже да су Финансијер, Позиватељ и Бомбаш.
(Индеx/МОНДО/Невена Давидовић)
 

Извор:
(Индеx/МОНДО/Невена Давидовић)
Аутор:
Пошаљите коментар