POVEĆAN RIZIK OD KARCINOMA U SAD I EU Previše hlora u vodi ČEST UZROK JEDNE VRSTE RAKA
Stepen hlorisanja vode za piće uobičajen u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji mogao bi da poveća rizik oboljevanja od nekoliko tipova karcinoma, otkrivaju rezultati novih analiza i sprovedenih istraživanja.
Proces dezinfekcije vode hlorom stvara trihalometan (THM), nusproizvod koji se nalazi u gotovo svim javnim sistemima vode za piće širom SAD i EU, preneo je britanski “Gardijan”.
Prema procenama istraživača, skoro 300 miliona ljudi samo u SAD koristi vodu sa zabrinjavajucćim nivoom ove štetne materije u vodi. Iako je proces hlorisanja vode jeftin, efikasan i lako dostupan metod za eliminaciju štetnih i opsanih mikroorganizama, on donosi rizik od karcinoma. Autori studije tvrde da hlorisana voda nosi 33 odsto povećan rizik od raka bešike i 15 odsto povecćan rizik od kolorektalnog karcinoma.
- Ono što smo uvideli je alarmantno. Ipak, potrebne su nam još neke visokokvalitetne studije - rekla je Emili Helte, vodeći istraživač Instituta Karolinska u Švedskoj.
Autori studije tvrde da hlorisana voda nosi 33 odsto povećan rizik od raka bešike
Proces dezinfekcije vode uveden početkom 20. veka u SAD dramatično je povećao očekivani životni vek ljudi jer je znatno smanjio mikrobne infekcije i bolesti koje se prenose vodom, poput kolere i tifusne groznice. Tek 1970-ih istraživči su otkrili da ovaj proces ima i negativne posledice jer hlor, kada se doda vodi hemijski reaguje sa organskim jedinjenjima, poput raspadajucćeg biljnog materijala i stvara stotine potencijalno toksićnih nusproizvoda. Poznato je da su se neki od najčešcćih nusproizvoda kao npr. hloroform, bromoform, bromodihlorometan i hlorodibromometan, pokazali kao genotoksični i kancerogeni u eksperimentima na laboratorijskim zamorčićima.