ПОВЕЋАН РИЗИК ОД КАРЦИНОМА У САД И ЕУ Превише хлора у води ЧЕСТ УЗРОК ЈЕДНЕ ВРСТЕ РАКА
Степен хлорисања воде за пиће уобичајен у Сједињеним Америчким Државама и Европској унији могао би да повећа ризик обољевања од неколико типова карцинома, откривају резултати нових анализа и спроведених истраживања.
Процес дезинфекције воде хлором ствара трихалометан (ТХМ), нуспроизвод који се налази у готово свим јавним системима воде за пиће широм САД и ЕУ, пренео је британски “Гардијан”.
Према проценама истраживача, скоро 300 милиона људи само у САД користи воду са забрињавајуcћим нивоом ове штетне материје у води. Иако је процес хлорисања воде јефтин, ефикасан и лако доступан метод за елиминацију штетних и опсаних микроорганизама, он доноси ризик од карцинома. Аутори студије тврде да хлорисана вода носи 33 одсто повећан ризик од рака бешике и 15 одсто повеcћан ризик од колоректалног карцинома.
- Оно што смо увидели је алармантно. Ипак, потребне су нам још неке висококвалитетне студије - рекла је Емили Хелте, водећи истраживач Института Каролинска у Шведској.
Аутори студије тврде да хлорисана вода носи 33 одсто повећан ризик од рака бешике
Процес дезинфекције воде уведен почетком 20. века у САД драматично је повећао очекивани животни век људи јер је знатно смањио микробне инфекције и болести које се преносе водом, попут колере и тифусне грознице. Тек 1970-их истраживчи су открили да овај процес има и негативне последице јер хлор, када се дода води хемијски реагује са органским једињењима, попут распадајуcћег биљног материјала и ствара стотине потенцијално токсићних нуспроизвода. Познато је да су се неки од најчешcћих нуспроизвода као нпр. хлороформ, бромоформ, бромодихлорометан и хлородибромометан, показали као генотоксични и канцерогени у експериментима на лабораторијским заморчићима.