MONASI U VREME POSTA PRAVE SVETOGORSKI JAFA KOLAČ: Najlepša poslastica sa čokoladom i pomorandžom (RECEPT)
Monasi u vreme posta prave najlepšu poslasticu sa čokoladom i pomorandžom, a u pitanju je svetogorski jafa kolač
Počeo je Uskršnji post, a pored raznih kuvanih jela ljudi razmišljaju i sa čime da se zaslade.
Monasi sa Hilandara imaju jedan sjajan specijalitet, a u pitanju je manastirski krompir iz rerne koji je toliko sočan i ukusan da od same pripreme voda kreće na usta.
Da biste posle tako dobrog priloga bili još zadovoljniji tu je za vas svetogorski jafa kolač koji koji monasi u manastiru redovno prave.
Priprema ove poslastice je jednostavna, a obara sa nogu koliko je dobar.
Nema šanse da se nekome ne svidi.
Svi sastojci i recept su tu:
čokolada za kuvanje - 150 grama
džem - 6 kašika
džem od kajsije
šećer - 10 kašika
suvo grožđe - šaka ili dve
cimet - 1 kesica
seckani orah - 1 šaka
kora od 1 limuna i sok od jedne pomorandže 1 pomorandža
mlaka voda - 1/4
prašak za pecivo - 1 kašika
brašno - 500 grama
Priprema:
Džem i šećer izmiksati u mikseru da se dobije jedinstvena smesa.
U smesu dodamo malo vode, cimet, narendamo koru od limuna i sok od pomorandže, orahe, suvo grožđe i polako, uz mešanje, dodamo brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Izmiksati dobro i smesu preručiti u teflonski pleh za pečenje (ako nemate teflonski pleh, onda običan pleh obložite papirom za pečenje).
Ako je potrebno vlažnim rukama poravnajte površinu da bude glatka.
Ubacite pleh u umereno zagrejanu rernu i pecite oko 25-30 minuta.
Dok je još vruć, kolač premažite sa 3-4 kašike džema od kajsije, pa ga prelijte rastopljenom čokoladom.
Uživajte u ovom kolaču monaha koji je izvrstan.
lepotesrbije.alo