Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) SRBIJI DVE TITULE VICEPRVAKA u Ligi šampiona u streljaštvu

26.10.2024. 22:44 22:55
Piše:
streljastvo
Foto: Srebro za Srbiju puškom, foto: Evropska streljacka konfederacija

Srbija je osvojila dve srebrne medalje na turniru Lige šampiona vazdušnim oružjem, završenom u Beogradu.

Selekcija naše zemlje puškom je posle velike borbe u maratonskom i dramatičnom meču za zlato izgubila od Norveške 2:3, dok je u finalu pištoljem naš kvartet poražen od Turske 1:3.

Ipak i dve vicešampionske titule su ohrabrenje za početak sezone, a bilans Srbije na turniru su ukupno tri medalje, jer Teodora Vukojević je osvojila bronzu u revijalnom, pojedinačnom revijalnom takmičenju puškom u mešovitoj muško-ženskoj kategoriji.

U meču za zlato vazdušnom puškom, Norveška je vodila 2:0. Srbija je uspela da izjednači, da bi Norvežani u susretu miks parova obezbedili najsjajnije odličje. Susret je počeo dvobojem jednog od najtrofejnijih norveških strelaca svih vremena Jona Hermana Hega i našeg asa Lazara Kovačevića. U „tesnom“ duelu obojica su beležili visoke pogotke, bilo je preokreta. U završnici je Kovačević vodio 13:11, ali potom je vezao dva lošija hica, Heg je to iskoristio i došao nadomak pobede – 15:13, a u 15. seriji završio posao. Bio za samo 0,1 krug bolji, dovoljno za još dva poena, trijumf 17:13 i startno vođstvo Norveške. 

Stručni štab Srbije je u sastavljanju ekipe za meč zlato puškom malo „promešao karte“ u poređenju sa polufinalom protiv Italije. Aleksandra Havran je prijavljena kao prvi, a Teodora Vukojević drugi ženski strelac naše reprezentacije.

Iznenađenje na „prvoj ženskoj tabli“ je ipak izostalo. Rivalka Havranove bila je daleko iskusnija Janet Heg Dueštad. Srpska juniorka je sjajno startovala, u prve tri serije nadmašila je protivnicu – 6:0. Tada je norveška klupa zatražila tajm aut, posle koga je meč krenuo u drugom pravcu. Norvežanka je slavila 17:9. Treći duel je mogao da odluči sve. Henrik Larsen je imao „meč loptu“ da obezbedi trijumf Norveškoj, dok se Milenko Sebić borio da produži susret. Obojica strelaca su imali uspone i padove, osećao se pritisak kod obojice, ali Sebićevi živci su ipak bili jači. Smenjivali su rivali se u vođstvu i često bili izjednačeni. Tako je bilo i posle 14. hica – 14:14. Sebić je prvi ispalio 15. hitac, pogodio relativno skromnih 10,0, ali Larsen je bio još nesigurniji – 9,4. Naš strelac je izborio dva poena za pojedinačni trijumf 16:14 i ostanak Srbije u borbi za zlato. U četvrtom meču Teodora Vukojević je opravdala ulogu favorita i nadmašila Norvežanku Pernile Nor Viberg 16:8, pa je o šampionu odlučivao meč miks parova. Teodora nije napuštala vatrenu liniju, jer upravo je ona bio deo našeg miks tima u poslednjem susretu. Prodružio joj se Lazar Kovačević, a s druge strane našli su se Jon Herman Heg i Janet Heg Dueštad. Norvežani su u prve četiri serije nizali fantastične hice i poveli sa 8:0. Teodora i Lazar su uspeli da se približe i smanje razliku na 8:10, učinili meč neizvesnijim, ali norveški tandem je stigao do 16. poena – 16:10 i zlatnog odličja za svoju zemlju.

Solo bronza za Teodoru

Teodora Vukojević je osvojila bronzanu medalju u disciplini „Solo čelendž“ vazdušnom puškom, koja je prethodila mečevima za ekipne medalje drugog dana turnira.

Održano je takmičenje u finalnoj grupi do koje je prošlo četvoro najboljih strelaca iz kvalifikacija.

streljastvo
Foto: Teodora Vukojević sa trenerom Stevanom PLetikosićem, foto: SSS

U finalnoj grupi se puca 25 hitaca, a ispadanje počinje od 15. Rezultati se ne računaju na krugove već se sabiraju „hitovi“ (pogodak 10,8 krugova i bolji). Teodora je do 20. hica bila u borbi za sjajnije odličje, ali tada nije pogodila unutrašnji centar i finale završila na trećem mestu sa 15 „hitova“, a borbu za prvo mesto nastavili su Italijan Denis Dino Solaco i Norvežanin Henrik Larsen. Zlato je pripalo italijanskom strelcu.

Italijani su slavili „duplu krunu“ u pojedinačnom nadmetanju, jer pištoljem je trijumfovao Solacov zemljak, Paolo Mona. „Azurima“ su pojedinačni uspesi uteha, jer su u glavnom programu LŠ, ekipnom nadmetanju ostali bez odličja, iako su se, kako puškom, tako i pištoljem na turnir kvalifikovali kao prvoplasirani na rang listi. Oba italijanska tima izgubila od nemačkih ekipa 2:3 u duelima za bronze.

- Ponosan sam na ono što je naš tim puškom postigao na finalnom turniru. Malo je nedostajalo da se okiti i najsjajnijim odličjem u susretu sa izuzetno jakim timom Norveške. Promenili smo taktiku, promenili redosled ženskih strelaca, što je na kraju dovelo da o pobedi odlučuje meč miks parova. Norveški miks je sjajno počeo, bili su praktično nepogrešivi. Lazar i Teodora su uspeli da smanje razliku, da se vrate i pokažu kvalitet. U finišu je do izražaja došao i umor, činjenica da se oboje privikavaju na nove puške koje su nedavno dobili. Čestitke Norveškoj na zasluženom trijumfu, ali i svim članovima ekipe naše puškom. Ne treba zaboraviti da imamo i pojedinačnu medalju Teodore Vukojević. Ostvareno u Beogradu je dobar uvod u sezonu- poručio je selektor reprezentacije za pušku Dragan Donević.

Kad je o meču za zlato pištoljem reč, otvoren je velikim derbijem. U prvom meču snage su odmerili Damir Mikec i Jusuf Dikec, stari rivali i dugogodišnji prijatelji. Turski strelac je posle sedam hitaca imao malu prednost (8:6), a potom je Damir napravio ključan korak ka pobedi. Bio je uspešniji u tri uzastopne serije, vezao šest poena za vođstvo od 12:8. Razliku od četiri poena je zadržao do kraja i do trijumfa 17:13.

Kao i u finalu puškom, naš stručni štab je promenio redosled ženskog dela ekipe. Jovana Todorović, koja je u polufinalu bila drugi ženski strelac našeg tima, je prebačena na „prvu tablu“ u konkurenciji dama, a Jelena Todorović na drugu poziciju.

streljastvo
Foto: Evropska streljacka konfederacija

U drugom susretu sastale Jovana Todorović i olimpijska vicešampionka u miksu Seval Tarhan. Iskusnija Turkinja je bolje startovala, što je bilo presudno za njen trijumf 16:6.

Protivnik Dimitrija Grgića bio je Bugra Selimzade. Srpski reprezentativac je vrlo dobro gađao u početku, vodio je 8:6, ali je potom izgubio ritam, pa je  Turčin pobedom 16:8 doneo vođstvo Turskoj. U poslednjem duelu Simal Jilmaz je bila uspešnija od Jelene Todorović (16:4) i zlato je otišlo u ruke Turske,

- Za sve naše strelce Liga šampiona je prvo takmičenje u sezoni, jer niko nije gađao na finalu Svetskog kupa prošle nedelje. Kada se to uzme u obzir, svi su pokazali maksimum u ovom trenutku, jer ima još dosta vremena do najvažnijeg takmičenja u zimskom delu sezone, Evropskog prvenstva. I pored poraza u finalu možemo da budemo zadovoljni. U polufinalu smo pobedili odličan tim Italije. Turska je danas bila bolja i čestitamo joj – poručio je trener tima pištoljem Goran Mikec.

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO) LIGA ŠAMPIONA U STRELJAŠTVU: Srbija u borbi za dva zlata, Teodora Vukojević u finalnoj grupi „Solo čelendža“
streljastvo

(FOTO) LIGA ŠAMPIONA U STRELJAŠTVU: Srbija u borbi za dva zlata, Teodora Vukojević u finalnoj grupi „Solo čelendža“

26.10.2024. 16:06 19:48