Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) LIGA ŠAMPIONA U STRELJAŠTVU: Srbija u borbi za dva zlata, Teodora Vukojević u finalnoj grupi „Solo čelendža“

26.10.2024. 16:06 16:13
Piše:
streljastvo
Foto: Evropska streljacka konfederacija

Srbija će se u nedelju drugog dana turnira Lige šampiona Evrope vazdušnim oružjem u Beogradu boriti za dve titule prvaka.

Naš tim puškom i ekipa pištoljem su kroz polufinala prošli u mečeve za zlato. Srbiji je u obe discipline rival u polufinalu bila Italija. Oba meča su završena identičnim rezultatom – 3:1 u pojedinačnim trijumfima za srpske strelce.

Selekcija Srbije puškom će u nedelju u 17 u meču za zlato „ukrstiti koplja“ sa Norveškom. Dva sata ranije počinje susret za titulu prvaka vazdušnim pištoljem, u kome će se naša ekipa  sastati sa Turskom, predvođenom internet zvezdom Jusufom Dikecom.

streljastvo
Foto: Evropska streljacka konfederacija

Prvo polufinale dana bio je susret Italije i Srbije puškom. Dobro su počeli „Azuri“. U prvom pojedinačnom meču, Denis Dino Solaco je sa 16:10 savladao Lazara Kovačevića. Najbolji italijanski strelac puškom je posle šest hitaca napravio veliku razliku – 10:2, Kovačević je smanjivao zaostatak, ali nije uspeo da sustigne rivala. Onda je usledio preokret. U drugom duelu snage su odmerile Barbara Gambaro i Teodora Vukojević. Naša mlada reprezentativka je češće bila u vođstvu. Ipak, bila je to „trka rame uz rame“. Italijanka nikad nije imala prednost, ali je šest puta izjednačila (2:2, 8:8, 10:10, 12:12, 13:13, 15:15). Odluka je pala u 16. hicu, u kojoj je Vukojevićeva zabeležila vrlo dobrih 10,5 krugova, čak jedan više od Italijanke za još dva poena i trijumf od 17:15. Susret Milenka Sebića i Edoarda Bonaca je bio sličan onom koji mu je prethodio. Sebić je posle pet hitaca vodio 8:2, ali Bonaco je serijom od tri odlične „desetke“ skupio šest poena u nizu za 8:8. Izjednačio je i na 10:10. Na kraju je ipak slavio naš strelac 16:12 i doneo drugi meč poen Srbiji. Najmanje neizvesnosti bilo je u četvrtom duelu. Juniorka Aleksandra Havran, koju su sa "klupe" uz trenera tima Stevana Pletikosića, bodrili i ostali članovi ekipe, je dominirala u susretu sa Martinom Zivijani. Iskoristila je loš početak Italijanke, ali nizala je odlične pogotke i rezultatom 17:5 donela odlučujući, treći meč poen za Srbiju.

streljastvo
Foto: Evropska streljacka konfederacija

- Kod svih strelaca se oseća da je tek početak sezone, svi su imali veliku pauzu posle olimpijskih igara, a što se naših tiče, Lazar i teodora su u međuvremenu promenili puške, pa je kod njih još u toku privikavanje na novo oružje – ocenjuje trener našeg tima Stevan Pletikosić.- Izuzimajući poslednji meč, bio je ovo izuzetno „tesan“ duel, ali moram da budem zadovoljan kako su se naši strelci pokazali. I Lazar, koji je izgubio, je dobro gađao, ali Italijan je bio bolji. Norvežani, s kojima se sastajemo sutra su došli kao jedni od favorita, ali očekujem zanimljiv meč. 

Raspored drugog dana

Pojedinačno revijalno takmičenje „Solo čelendž“, finalne grupe: pištolj u 9.00, puška u 10.00

Pištolj, meč za bronzu: Italija -  Nemačka u 11.00

Puška, meč za bronzu: Italija – Nemačka u 13.00

Pištolj, meč za zlato: Srbija - Turska u 15.00

Puška, meč za zlato: Srbija – Norveška u 17.00

U drugom polufinalu puškom, Norveška je savladala Nemačku u maratonskom i zanimljivom meču, koji je rešen tek posle susreta miks parova – 3:2.

Dvoboj italijanske i srpske reprezentacije pištoljem je imao isti tok kao i susret istih zemalja puškom. Posle 0:1, Srbija je došla do trijumfa 3:1. Susret je počeo okršajem dve zvezde svetskog streljaštva - lidera na svetskoj rang listi i bronzanog na OI u Parizu, Paola Mone, i olimpijskog prvaka u miksu, Damira Mikeca. Naš najbolji strelac je vodio 5:3, a onda je Italijan bio precizniji u četiri uzastopne serije i okrenuo na 11:5. Damir je osvojio šest poena u nizu za izjednačenje – 11:11. Mona je ipak trijumfovao - 17:13. Prvi poen našem timu donela je Jelena Todorović pobedom nad Sarom Konstantino 16:12. Italijanka je sredinom meča vodila 10:8. Zatim je Srpkinja napravila ključnu seriju 6:0 za prednost od 14:10. Usledio je potom jedan lošiji hitac Todorovićeve, ali Konstantino je samo smanjila razliku, da bi u 14. seriji Jelena stavila tačku na susret. Olimpijski vicešampion Federiko Maldini i Dimitrije Grgić su odmerili snage u trećem meču. Posle uvodnog vođstva Maldinija (4:0), Grgić je značajno podigao nivo rezultata, skupljao poene, i preokrenuo na 10:6. Maldini je uspeo da izjednači (10:10), ali radost Italijana nije dugo trajala. Trener našeg tima Goran Mikec je zatražio tajm aut, posle koga je Grgić sjajno finiširao, bio daleko precizniji od Italijana u poslednja tri hica i trijumfovao 16:10. Šansu da Srbiju uvede u meč za zlato iskoristila je Jovana Todorović, koja se sastala sa Margaritom Vekaro. I ovaj susret je doneo preokrete. Vekaro sredinom meča bila četiri koraka ispred - 9:5. Potom je Jovana počela da ređa „jake desetke“ i povede sa 14:10 i da u velikoj borbi zadrži prednost do kraja – 17:13. Slavlje i čestitanje srpskim strelcima je moglo da počne.

streljastvo
Foto: Evropska streljacka konfederacija

- Posle četvrtog mesta koje smo zauzeli u prvoj Ligi šampiona prošle godine u Budimpešti, imao sam veliku želju da sada u Beogradu napravimo neki korak dalje i stignemo do medalje. Uspeli smo da je obezbedimo već prvog dana – prokomentarisao je Damir Mikec. - Srećan sam zbog uspeha i ponosan na kolege iz ekipe. Posle prvog, psihički teškog meča koji sam izgubio, svi su bili odlični i pobedili smo sjajnu ekipu Italije, koja u svojim redovima ima dvojicu osvajača olimpijskih medalja i dve vrlo kvalitetne ženske takmičarke. Idemo dalje, nastavljamo borbu za zlato. Radujem se duelu sa svojim starim rivalom i prijateljem Jusufom Dikecom.

streljastvo
Foto: Evropska streljacka konfederacija

Turci su u polufinalu vodili veliku borbu sa Nemačkom i na kraju slavili sa 3:2. Odlučujući poen doneli su olimpijski šampioni u miks parovima Simal Jilmaz i Jusuf Dikec, koji su nemački mešoviti tim savladali sa ubedljivih 16:2.

streljastvo
Foto: SSS

Sem ekipnog, na turniru Lige šampiona vazdušnim oružjem u Beogradu se održava i pojedinačno revijalno takmičenje „Solo čelendž“, u kome je prvog dana najuspešnija od srpskih strelaca bila Teodora Vukojević. Mlada Kragujevčanka je izborila mesto u kvartetu najboljih u nadmetanju puškom. Ona je pobedila u prvoj grupi ženskog takmičenja puškom, pogodivši deset od mogućih 12 „unutrašnjih centara“ i sa italijanskim strelcima Martinom Zivijani, Danilom Denisom Solacom i Norvežaninom Henrikom Larsenom u finalnoj grupi boriće za medalje i nagrade.

Niko od srpskih strelaca pištoljem nije uspeo da se plasira u finalnu grupu, a najbliži prolazu dalje bio je Damir Mikec. U finalnu grupu pištoljem su prošle dve Nemice i dva Italijana.

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
SRBIJA SA OSAM STRELACA U LIGI ŠAMPIONA u Beogradu
streljastvo

SRBIJA SA OSAM STRELACA U LIGI ŠAMPIONA u Beogradu

23.10.2024. 17:54 17:58