clear sky
14°C
27.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) СРБИЈИ ДВЕ ТИТУЛЕ ВИЦЕПРВАКА у Лиги шампиона у стрељаштву

26.10.2024. 22:44 22:55
Пише:
streljastvo
Фото: Srebro za Srbiju puškom, foto: Evropska streljacka konfederacija

Србија је освојила две сребрне медаље на турниру Лиге шампиона ваздушним оружјем, завршеном у Београду.

Селекција наше земље пушком је после велике борбе у маратонском и драматичном мечу за злато изгубила од Норвешке 2:3, док је у финалу пиштољем наш квартет поражен од Турске 1:3.

Ипак и две вицешампионске титуле су охрабрење за почетак сезоне, а биланс Србије на турниру су укупно три медаље, јер Теодора Вукојевић је освојила бронзу у ревијалном, појединачном ревијалном такмичењу пушком у мешовитој мушко-женској категорији.

У мечу за злато ваздушном пушком, Норвешка је водила 2:0. Србија је успела да изједначи, да би Норвежани у сусрету микс парова обезбедили најсјајније одличје. Сусрет је почео двобојем једног од најтрофејнијих норвешких стрелаца свих времена Јона Хермана Хега и нашег аса Лазара Ковачевића. У „тесном“ дуелу обојица су бележили високе поготке, било је преокрета. У завршници је Ковачевић водио 13:11, али потом је везао два лошија хица, Хег је то искористио и дошао надомак победе – 15:13, а у 15. серији завршио посао. Био за само 0,1 круг бољи, довољно за још два поена, тријумф 17:13 и стартно вођство Норвешке. 

Стручни штаб Србије је у састављању екипе за меч злато пушком мало „промешао карте“ у поређењу са полуфиналом против Италије. Александра Хавран је пријављена као први, а Теодора Вукојевић други женски стрелац наше репрезентације.

Изненађење на „првој женској табли“ је ипак изостало. Ривалка Хавранове била је далеко искуснија Јанет Хег Дуештад. Српска јуниорка је сјајно стартовала, у прве три серије надмашила је противницу – 6:0. Тада је норвешка клупа затражила тајм аут, после кога је меч кренуо у другом правцу. Норвежанка је славила 17:9. Трећи дуел је могао да одлучи све. Хенрик Ларсен је имао „меч лопту“ да обезбеди тријумф Норвешкој, док се Миленко Себић борио да продужи сусрет. Обојица стрелаца су имали успоне и падове, осећао се притисак код обојице, али Себићеви живци су ипак били јачи. Смењивали су ривали се у вођству и често били изједначени. Тако је било и после 14. хица – 14:14. Себић је први испалио 15. хитац, погодио релативно скромних 10,0, али Ларсен је био још несигурнији – 9,4. Наш стрелац је изборио два поена за појединачни тријумф 16:14 и останак Србије у борби за злато. У четвртом мечу Теодора Вукојевић је оправдала улогу фаворита и надмашила Норвежанку Перниле Нор Виберг 16:8, па је о шампиону одлучивао меч микс парова. Теодора није напуштала ватрену линију, јер управо је она био део нашег микс тима у последњем сусрету. Продружио јој се Лазар Ковачевић, а с друге стране нашли су се Јон Херман Хег и Јанет Хег Дуештад. Норвежани су у прве четири серије низали фантастичне хице и повели са 8:0. Теодора и Лазар су успели да се приближе и смање разлику на 8:10, учинили меч неизвеснијим, али норвешки тандем је стигао до 16. поена – 16:10 и златног одличја за своју земљу.

Соло бронза за Теодору

Теодора Вукојевић је освојила бронзану медаљу у дисциплини „Соло челенџ“ ваздушном пушком, која је претходила мечевима за екипне медаље другог дана турнира.

Одржано је такмичење у финалној групи до које је прошло четворо најбољих стрелаца из квалификација.

streljastvo
Фото: Teodora Vukojević sa trenerom Stevanom PLetikosićem, foto: SSS

У финалној групи се пуца 25 хитаца, а испадање почиње од 15. Резултати се не рачунају на кругове већ се сабирају „хитови“ (погодак 10,8 кругова и бољи). Теодора је до 20. хица била у борби за сјајније одличје, али тада није погодила унутрашњи центар и финале завршила на трећем месту са 15 „хитова“, а борбу за прво место наставили су Италијан Денис Дино Солацо и Норвежанин Хенрик Ларсен. Злато је припало италијанском стрелцу.

Италијани су славили „дуплу круну“ у појединачном надметању, јер пиштољем је тријумфовао Солацов земљак, Паоло Мона. „Азурима“ су појединачни успеси утеха, јер су у главном програму ЛШ, екипном надметању остали без одличја, иако су се, како пушком, тако и пиштољем на турнир квалификовали као првопласирани на ранг листи. Оба италијанска тима изгубила од немачких екипа 2:3 у дуелима за бронзе.

- Поносан сам на оно што је наш тим пушком постигао на финалном турниру. Мало је недостајало да се окити и најсјајнијим одличјем у сусрету са изузетно јаким тимом Норвешке. Променили смо тактику, променили редослед женских стрелаца, што је на крају довело да о победи одлучује меч микс парова. Норвешки микс је сјајно почео, били су практично непогрешиви. Лазар и Теодора су успели да смање разлику, да се врате и покажу квалитет. У финишу је до изражаја дошао и умор, чињеница да се обоје привикавају на нове пушке које су недавно добили. Честитке Норвешкој на заслуженом тријумфу, али и свим члановима екипе наше пушком. Не треба заборавити да имамо и појединачну медаљу Теодоре Вукојевић. Остварено у Београду је добар увод у сезону- поручио је селектор репрезентације за пушку Драган Доневић.

Кад је о мечу за злато пиштољем реч, отворен је великим дербијем. У првом мечу снаге су одмерили Дамир Микец и Јусуф Дикец, стари ривали и дугогодишњи пријатељи. Турски стрелац је после седам хитаца имао малу предност (8:6), а потом је Дамир направио кључан корак ка победи. Био је успешнији у три узастопне серије, везао шест поена за вођство од 12:8. Разлику од четири поена је задржао до краја и до тријумфа 17:13.

Као и у финалу пушком, наш стручни штаб је променио редослед женског дела екипе. Јована Тодоровић, која је у полуфиналу била други женски стрелац нашег тима, је пребачена на „прву таблу“ у конкуренцији дама, а Јелена Тодоровић на другу позицију.

streljastvo
Фото: Evropska streljacka konfederacija

У другом сусрету састале Јована Тодоровић и олимпијска вицешампионка у миксу Севал Тархан. Искуснија Туркиња је боље стартовала, што је било пресудно за њен тријумф 16:6.

Противник Димитрија Гргића био је Бугра Селимзаде. Српски репрезентативац је врло добро гађао у почетку, водио је 8:6, али је потом изгубио ритам, па је  Турчин победом 16:8 донео вођство Турској. У последњем дуелу Симал Јилмаз је била успешнија од Јелене Тодоровић (16:4) и злато је отишло у руке Турске,

- За све наше стрелце Лига шампиона је прво такмичење у сезони, јер нико није гађао на финалу Светског купа прошле недеље. Када се то узме у обзир, сви су показали максимум у овом тренутку, јер има још доста времена до најважнијег такмичења у зимском делу сезоне, Европског првенства. И поред пораза у финалу можемо да будемо задовољни. У полуфиналу смо победили одличан тим Италије. Турска је данас била боља и честитамо јој – поручио је тренер тима пиштољем Горан Микец.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
(ФОТО) ЛИГА ШАМПИОНА У СТРЕЉАШТВУ: Србија у борби за два злата, Теодора Вукојевић у финалној групи „Соло челенџа“
streljastvo

(ФОТО) ЛИГА ШАМПИОНА У СТРЕЉАШТВУ: Србија у борби за два злата, Теодора Вукојевић у финалној групи „Соло челенџа“

26.10.2024. 16:06 19:48