few clouds
14°C
11.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) СРБИЈА И ШВАЈЦАРСКА ДЕЛЕ МЕГДАН У СУБОТУ У 3. КОЛУ ЛИГЕ НАЦИЈА: Прилика за реванш „сајџијама“

11.10.2024. 16:50 17:02
Пише:
piksi
Фото: ФСС

У суботу, од 20.45 часова, пред изабраницима селектора фудбалске репрезентације Србије, Драгана Стојковића, нови изазов у Д групи А дивизије Лиге нација.

У госте им, на стадион “Дубочица” у Лесковцу, стиже селекција Швајцарске, велики дужник с претходна два светска првенства, на којима је побеђивала “орлове”. Сада ће наш државни тим имати лепу прилику да за реванш, а, по последњим информацијама, подршку у томе пружиће му испуњене трибине лепог спортског објекта у јужној Србији.

У прва два кола такмичења, Србија је освојила бод против Шпаније код куће, док је поражена на гостовању у Данској, па тренутно заузима треће место на табели. Истовремено, Швајцарци су претрпели оба неуспеха, налазе се на последњој позицији и волели бисмо да и после вечерашњег сусрета тако и остане.

Можда ова утакмица неће имати значај какав су имала два претходна одмеравања снага са “сајџијама”, али је далеко от истине тврдња да нема баш никакву важност. Напротив! Она се игра за бодове и сваки освојени додатак на конто веома је битан за све репрезентације, самим тим и за нашу.  

- Швајцарска је веома јака и добро организована селекција – истакао је Драган Стојковић. – Реч је о тактички веома дисциплинованој селекцији, која је добро уиграна, о чему сведоче њени  резултати на великим такмичењима током последњих неколико година. И поред одређених кадровских проблема, одрадили смо одличне тренинге у Старој пазови и верујем да ће тим који изведем, доказати квалитет и снагу. 

Стојковић рекао је пред меч против Швајцарске да ће његова екипа дати максимум и да ће покушати да победи Швајцарску. 

- Свака утакмица је важна кад игра репрезентација. Важан је приступ мечу, али и резултат. Ово су велике и тешке провере за нас, у Лиги нација играмо са најјачим европским селекцијама. Швајцарска поседује и индивидуални и тимски квалитет. Добро се познајемо, изгубили смо два претходна меча од њих, нема тајни кад су у питању играчи обе екипе. Даћемо максимум и покушаћемо да победимо - рекао је Стојковић на конференцији за медије.

После два одиграна кола, Србија има бод на трећем месту, док је Швајцарска последња без бода. Осврнуо се селектор и на кадровску ситуацију пред овај меч. 

- Веома сам задовољан како су играчи тренирали претходних дана. Немамо кадровских проблема, сви који су се припремали претходних дана су спремни за сутрашњи меч. Радили смо по плану и програму, данас имамо последњи тренинг у 17 и 30 на стадиону "Чаир" у Нишу - додао је Стојковић.

Србија није постигла гол у претходна три званична меча и дала је само један погодак у претходних пет утакмица. Говорио је Стојковић и о проблему неефикасности екипе.

- Што се напада тиче, зависи много од тога како играте, како трчите, пуно је импровизације, техничких детаља, да ли је добар центаршут, да ли вам се лопта одбије где желите. Да ли сте спремни за ту врсту изазова, да ли сте физички спремни за оба правца. Данас нема одбране и нападача, сви нападају и бране се. Али најтеже је у фудбалу дати голове, да је тако, резултати би били као у ватерполу, али у фудбалу није тако. Радимо као тим да будемо организовани - објаснио је Стојковић. 

Раније је било провокација од стране репрезентативац Швајцарске, а новинари су подсетили Стојковића да је капитен Гранит Џака често провоцирао наше играче.

- Што се Џаке тиче, мислим да је један од најбољих везних играча у Европи. Надам се да неће бити провокација, рекао сам и играчима да се фокусирају на игру, верујем да ће бити фер-плеј, о да неће бити провокација. Оно што ме брине код Џаке је да је одличан играч, алфа и омега тима, ако га неутралишемо, већа нам је шанса да дођемо до резултата. Џака може да буде један од проблема што се игре тиче, а ове друге ствари не треба потенцирати, јер за такве ствари нема места, нити потребе да се прича о томе - подвукао је Стојковић.

Селектор је истакао да ће план утакмице и евентуални деби Андрије Максимовића или још неког фудбалера зависити од развоја утакмице.

- Максимовић је будућност нашег фудбала. Он ће дебитовати сигурно, да ли као стартер или са клупе, то ћемо видети. Без обзира на то што има 17 година, показује висок ниво. Моја је жеља да дебитује, да ли као стартер или резерва, видећемо, али верујем да ће памтити овај меч - закључио је Стојковић.

Може се очекивати да наш селектор неће пуно мењати у дефанзивној линији, односно да ће испред голмана Рајковића дејствовати тројица штопера – Ераковић, Миленковић и Павловић. На крилима ће, готово је извесно, бити Недељковић и Бирманчевић, док највише недоумица има око тога ко ће играти на средини терена, поготово када у конкуренцији нема Ивана Илића. Поред практично сигурног Лукића, за место дефанзивног везног конкуришу Грујић, Немања Максимовић и Здјелар. 

Што се напада тиче, у стартној постави очекује се Лазар Самарџић, а биће занимљиво да се види ко ће добити Пиксијево поверење уз њега: да ли ће то бити Ивановић, Зукић или изузетно талентовани дебитант Андрија Максимовић. Што се најистуренијег играча тиче, то место као да је резервисано за повратника у државни тим Србије и новог капитена наше селекције Александра Митровића.

Одговоре на постојеће дилеме добићемо када “орлови” у суботу истрче на терен стадиона “Дубочица”, а могуће је да наша стартна постава изгледа овако: Рајковић –Павловић, Миленковић, Ераковић – Недељковић, Здјелар, Лукић, Бирманчевић –Самарџић, А. Максимовић – Митровић

Главни судија биће Италијан Симоне Соза, а помагаће му његови земљаци Ђовани Баћини и Давиде Имеприале.

А. Предојевић

Д група

Србија – Швајцарска (20.45)

Шпанија – Данска (20.45)

1. Данска        2          2          0          0          4:0       6

2. Шпанија     2          1          1          0          4:1       4

3. Србија        2          0          1          1          0:2       1

4. Швајцарска            2          0          0          2          1:6       0

У следећем колу (15. октобра) састају се: Шпанија – Србија (20.45) и Швајцарска – Данска (20.45).

 

Извор:
Дневник/Александар Предојевић
Аутор:
Пошаљите коментар
ШТОПЕР СРБИЈЕ НИКОЛА МИЛЕНКОВИЋ ПРЕД СУБОТЊИ МЕЧ У ЛИГИ НАЦИЈА: Швајацарсци велики дужници
milenkovic

ШТОПЕР СРБИЈЕ НИКОЛА МИЛЕНКОВИЋ ПРЕД СУБОТЊИ МЕЧ У ЛИГИ НАЦИЈА: Швајацарсци велики дужници

10.10.2024. 17:45 17:47
(ВИДЕО) ЛАЗАР САМАРЏИЋ СЕ СПРЕМА ЗА СУБОТЊИ СУСРЕТ СА ШВАЈЦАРСКОМ У ЛИГИ НАЦИЈА: Нада се да ће бити трећа-срећа
samardzic

(ВИДЕО) ЛАЗАР САМАРЏИЋ СЕ СПРЕМА ЗА СУБОТЊИ СУСРЕТ СА ШВАЈЦАРСКОМ У ЛИГИ НАЦИЈА: Нада се да ће бити трећа-срећа

09.10.2024. 14:59 15:08