Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U BERLINU SE IGRA FINALE EVROPSKOG PRVENSTVA U FUDBALU: Španci za četvrtu, a Englezi za prvu titulu

13.07.2024. 17:39 17:43
Piše:
Izvor: UEFA

U nedelju se završava 17. Evropsko prvnstvo u fudbalu, a preostalo je "samo" toliko da se odigra poslednja, 51. utakmica na ovom velikom događaju.

I to ona najvažnija: za trofej,  slavu, prestiž i besmrtnost. U finalu Eura u Nemačkoj, za titulu kontinetalnog prvaka boriće se Španija i Engleska.

U završnoj predstavi biće tim koji je, u fudbalskom smislu, najviše pokazao – Španija, kao i ekipa koja je pre početka turnira nosila epitet glavnog favorita, ali u toku takmičenja nije pokazala puno. Međutim, sklopom i određenih srećnih događanja, stigla je, ipak, Engleska do finala. Mučila se u grupi, ostvarila samo jednu pobedu i dva remija, a u eliminacionoj fazi, u svakom susretu uspevala je da se vrati nakon zaostatka. Tako su izabranici selekora Gereta Sautgejta, osim izuzetnog individualnog kvaliteta, pokazali i mentalnu snagu i stav pobednika.

  Protiv Holandije, u polufinalu, odigrali su igrači "Gordog Albiona" verovatno i najbolju utakmicu na turniru, a odlučujući gol koji su kreirali rezervisti, pokazao je koliko bitnu ulogu u ovoj formi takmičenja ima kvalitet igrača s klupe. Tako su Englezi uspeli da se plasiraju u drugo finale zaredom, jer su, pre tri godine na Vembliju, posle izvođenja penala izgubili od Italije.


Španija – Engleska

BERLIN: Olimpijski stadion, kapacitet: 74.475 mesta. Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska). Početak susreta u 21 sat.  

ŠPANIJA: Unaj Simon - Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja - Ruiz, Rodri, Olmo - Jamal, Morata, Vilijams.

 ENGLESKA: Pikford – Voker, Stouns, Guehi, Šo (Tripije) - Saka, Majno, Rajs – Belingem, Foden – Kejn.


Španci su do sada dobili svih šest utakmica (protiv Nemačke, doduše, u produžecima). Najefikasnija ekipa su na prvenstvu, igraju brz i direktan fudbal. Sjajan posao radi selektor Luis de la Fuente, koji poznaje navike i mogućnosti svojih igrača. Deset momaka iz ove grupe vodio je i ranije, u mlađim selekcijima i stizao do trofeja. Za razliku od Engleza, koji do sada nisu imali sudar ni sa jednom elitnom selekcijom, Španci su u nokaut fazi pobedili  Nemačku i Francusku.

Spektakl u Berlinu je zagarantovan. S jedne strane naći će se  Belingem, Foden i Kejn, a s druge Jamal, Vilijams i Olmo. Mogu li Španci do četvrte evropske titule, prve od 2012. godine, ili će Englezi prvi put pokoriti Evropu, saznaćemo upravo u nedelju.

Selektor "crvene furije" Luis de la Fuente smatra da će finalna utakmica Evropskog prvenstva biti spektakl za nezaborav.

- Suočićemo se s veoma ozbiljnim rivalom. Pokušaćemo da nametnemo naš stil, s tim da nemamo mnogo prostora za grešku - istakao je on. - Obe ekipe su u vrhunskoj formi. Stilovi su nam veoma različiti. jer Englezi igraju fizički i njihovi igrači vole prostor. Pokušaćemo da se nametnemo, da imamo veći posed lopte, ali i da stvaramo prilike u kontranapadu.


Dosadašnji prvaci Evrope

1960: SSSR, 1964: Španija, 1968: Italija, 1972: SR Nemačka, 1976: ČSSR, 1980: SR Nemačka, 1984: Francuska, 1988: Holandija, 1992: Danska, 1996: Nemačka, 2000: Francuska, 2004: Grčka, 2008: Španija, 2012: Španija, 2016: Portugalija, 2020: Italija. 


 „Gordi Albion“ je, posle preokreta golom Votkinsa u 91. minutu, pobedio Holandiju u polufinalu (2:1).

 - Mislim da smo zasluženo u finalu. Odigrali smo najbolje kada je bilo najteže. Ovo je, ipak, turnirsko takmičenje – objašnjava selektor engleske reprezentacije Geret Sautgejt. – Sve se svodi na rezultat.  U svakom trenutku i na svim utakmicama kontrolisali smo rezultat. Znam, očekuje nas velika bitka protiv izuzetno kvalitetnog rivala. Nama španski stil igre i ne odgovara previše, ali ćemo pokušati presingom da zaustaimo njihove kreacije.

 U oba tabora atmosfera je sjajna i svi su uvereni da će slaviti. Kod Španaca kazne su izdržali Karvahal i Le Norman i sigurno se vraćaju u tim, jedino neće biti Pedrija koji se povredio u susretu sa Nemačkom.

- Pobedićemo – tvrdi kapiten španske reprezentacije Alvaro Morata. -  Igramo dobro, sigurno, u svim mečevima do sada smo bili bolji. I u susretu s Engleskom očekujem da imamo posed, važno je da spustimo loptu na zemlju. Englezi su uporni, jači fizički, ali tehnika je na našoj strani.

 Englezi su možda najbolji susret odigrali u polufinalu protiv Holandije, pa se nadaju da će nastaviti u istom ritmu.

-  Titula je naša – tvrdi kapiten Ostvrvljana Hari Kejn. – Imamo iskusniji tim, koji zna da igra na rezultat. Svaka čast Špancima, ali se mi pitamo. Verovatnio se utakmica neće završiti u regularnom vremenu, dakle „klupa“ će odlučiti bolje, a i tu smo jači.

Gabor Kovač

Autor:
Pošaljite komentar
ENGLEZI VERUJU DA SU BOLJI OD ŠPANIJE (VIDEO)

ENGLEZI VERUJU DA SU BOLJI OD ŠPANIJE (VIDEO)

13.07.2024. 17:06 17:11
PONUDILI MU NOVI UGOVOR Sautgejt: Moramo da budemo taktički savršeni da bismo pobedili Španiju u finalu EP

PONUDILI MU NOVI UGOVOR Sautgejt: Moramo da budemo taktički savršeni da bismo pobedili Španiju u finalu EP

12.07.2024. 13:39 13:41
„ZA POBEDU SE MORATE SUOČITI SA NAJBOLJIM TIMOVIMA” Olmo: Španija ima sjajne fudbalere, spremni smo za FINALE

„ZA POBEDU SE MORATE SUOČITI SA NAJBOLJIM TIMOVIMA” Olmo: Španija ima sjajne fudbalere, spremni smo za FINALE

12.07.2024. 13:37 13:38