overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У БЕРЛИНУ СЕ ИГРА ФИНАЛЕ ЕВРОПСКОГ ПРВЕНСТВА У ФУДБАЛУ: Шпанци за четврту, а Енглези за прву титулу

13.07.2024. 17:39 17:43
Пише:
Извор: УЕФА

У недељу се завршава 17. Европско првнство у фудбалу, а преостало је "само" толико да се одигра последња, 51. утакмица на овом великом догађају.

И то она најважнија: за трофеј,  славу, престиж и бесмртност. У финалу Еура у Немачкој, за титулу континеталног првака бориће се Шпанија и Енглеска.

У завршној представи биће тим који је, у фудбалском смислу, највише показао – Шпанија, као и екипа која је пре почетка турнира носила епитет главног фаворита, али у току такмичења није показала пуно. Међутим, склопом и одређених срећних догађања, стигла је, ипак, Енглеска до финала. Мучила се у групи, остварила само једну победу и два ремија, а у елиминационој фази, у сваком сусрету успевала је да се врати након заостатка. Тако су изабраници селекора Герета Саутгејта, осим изузетног индивидуалног квалитета, показали и менталну снагу и став победника.

  Против Холандије, у полуфиналу, одиграли су играчи "Гордог Албиона" вероватно и најбољу утакмицу на турниру, а одлучујући гол који су креирали резервисти, показао је колико битну улогу у овој форми такмичења има квалитет играча с клупе. Тако су Енглези успели да се пласирају у друго финале заредом, јер су, пре три године на Вемблију, после извођења пенала изгубили од Италије.


Шпанија – Енглеска

БЕРЛИН: Олимпијски стадион, капацитет: 74.475 места. Судија: Франсоа Летексије (Француска). Почетак сусрета у 21 сат.  

ШПАНИЈА: Унај Симон - Карвахал, Ле Норман, Лапорт, Кукуреља - Руиз, Родри, Олмо - Јамал, Мората, Вилијамс.

 ЕНГЛЕСКА: Пикфорд – Вокер, Стоунс, Гуехи, Шо (Трипије) - Сака, Мајно, Рајс – Белингем, Фоден – Кејн.


Шпанци су до сада добили свих шест утакмица (против Немачке, додуше, у продужецима). Најефикаснија екипа су на првенству, играју брз и директан фудбал. Сјајан посао ради селектор Луис де ла Фуенте, који познаје навике и могућности својих играча. Десет момака из ове групе водио је и раније, у млађим селекцијима и стизао до трофеја. За разлику од Енглеза, који до сада нису имали судар ни са једном елитном селекцијом, Шпанци су у нокаут фази победили  Немачку и Француску.

Спектакл у Берлину је загарантован. С једне стране наћи ће се  Белингем, Фоден и Кејн, а с друге Јамал, Вилијамс и Олмо. Могу ли Шпанци до четврте европске титуле, прве од 2012. године, или ће Енглези први пут покорити Европу, сазнаћемо управо у недељу.

Селектор "црвене фурије" Луис де ла Фуенте сматра да ће финална утакмица Европског првенства бити спектакл за незаборав.

- Суочићемо се с веома озбиљним ривалом. Покушаћемо да наметнемо наш стил, с тим да немамо много простора за грешку - истакао је он. - Обе екипе су у врхунској форми. Стилови су нам веома различити. јер Енглези играју физички и њихови играчи воле простор. Покушаћемо да се наметнемо, да имамо већи посед лопте, али и да стварамо прилике у контранападу.


Досадашњи прваци Европе

1960: СССР, 1964: Шпанија, 1968: Италија, 1972: СР Немачка, 1976: ČSSR, 1980: СР Немачка, 1984: Француска, 1988: Холандија, 1992: Данска, 1996: Немачка, 2000: Француска, 2004: Грчка, 2008: Шпанија, 2012: Шпанија, 2016: Португалија, 2020: Италија. 


 „Горди Албион“ је, после преокрета голом Воткинса у 91. минуту, победио Холандију у полуфиналу (2:1).

 - Мислим да смо заслужено у финалу. Одиграли смо најбоље када је било најтеже. Ово је, ипак, турнирско такмичење – објашњава селектор енглеске репрезентације Герет Саутгејт. – Све се своди на резултат.  У сваком тренутку и на свим утакмицама контролисали смо резултат. Знам, очекује нас велика битка против изузетно квалитетног ривала. Нама шпански стил игре и не одговара превише, али ћемо покушати пресингом да заустаимо њихове креације.

 У оба табора атмосфера је сјајна и сви су уверени да ће славити. Код Шпанаца казне су издржали Карвахал и Ле Норман и сигурно се враћају у тим, једино неће бити Педрија који се повредио у сусрету са Немачком.

- Победићемо – тврди капитен шпанске репрезентације Алваро Мората. -  Играмо добро, сигурно, у свим мечевима до сада смо били бољи. И у сусрету с Енглеском очекујем да имамо посед, важно је да спустимо лопту на земљу. Енглези су упорни, јачи физички, али техника је на нашој страни.

 Енглези су можда најбољи сусрет одиграли у полуфиналу против Холандије, па се надају да ће наставити у истом ритму.

-  Титула је наша – тврди капитен Остврвљана Хари Кејн. – Имамо искуснији тим, који зна да игра на резултат. Свака част Шпанцима, али се ми питамо. Вероватнио се утакмица неће завршити у регуларном времену, дакле „клупа“ ће одлучити боље, а и ту смо јачи.

Габор Ковач

Аутор:
Пошаљите коментар
ЕНГЛЕЗИ ВЕРУЈУ ДА СУ БОЉИ ОД ШПАНИЈЕ (ВИДЕО)

ЕНГЛЕЗИ ВЕРУЈУ ДА СУ БОЉИ ОД ШПАНИЈЕ (ВИДЕО)

13.07.2024. 17:06 17:11
ПОНУДИЛИ МУ НОВИ УГОВОР Саутгејт: Морамо да будемо тактички савршени да бисмо победили Шпанију у финалу ЕП

ПОНУДИЛИ МУ НОВИ УГОВОР Саутгејт: Морамо да будемо тактички савршени да бисмо победили Шпанију у финалу ЕП

12.07.2024. 13:39 13:41
„ЗА ПОБЕДУ СЕ МОРАТЕ СУОЧИТИ СА НАЈБОЉИМ ТИМОВИМА” Олмо: Шпанија има сјајне фудбалере, спремни смо за ФИНАЛЕ

„ЗА ПОБЕДУ СЕ МОРАТЕ СУОЧИТИ СА НАЈБОЉИМ ТИМОВИМА” Олмо: Шпанија има сјајне фудбалере, спремни смо за ФИНАЛЕ

12.07.2024. 13:37 13:38