Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VUČIĆ PORUČIO NAKON RAZGOVORA S AMERIČKIM ZVANIČNIKOM: Sami ćemo da se suprotstavimo rezoluciji o genocidu u Srebrenici

20.04.2024. 09:35 11:08
Piše:
Izvor: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom.

Predsednik Vučić rekao je nakon sastanka da su "što se tiče KiM, u malo čemu bili saglasni".

- Teme na stolu za nas su teške. Na početku ću da govorim o dobrom, a to je rastuća bilateralna saradnja. Imamo velike ekonomske projekte, američke kompanije nam grade auto-puteve, gradiće neke od najvećih hidroenergetskih objekata, investiraju sve više u našoj zemlji. Važno je o čemu je O'Brajan govorio u vezi sa planom rasta i daljim napretkom na evropskom putu. Što se tiče KiM u malo čemu smo saglasni. Saglasni smo u tome da je važno da budu očuvani mir i stabilnost i obećao sam da će Srbija da se ponaša odgovorno i ozbiljno. Rekao sam kakve laži dolaze od onih koji govore o invaziji i ratu - rekao je Vučić.

U svemu drugom, kada je reč o Kosovu i Srebrenici, Vučić je rekao da imaju različite stavove.

- Zahvalan sam gospodinu O'Brajenu koji je rekao da je snažna obaveza koju Priština mora da ispuni ZSO. Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina, i toliko je mrtvo slovo na papiru.

Vučić je dodao da su hapšenja i prebijanja Srba svakodnevna, a da strane institucije ćute.

- Rekao sam gospodinu O'Brajenu da ćemo da se suprotstavljamo nasilju nad srpskom državom i narodom i da ćemo da se borimo. Govorili smo o Srebrenici dugo, posebno sam zabrinut zbog toga. Znam kako će to da poremeti odnose u regionu. To je doneto kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar same BiH. To pitanje je protivpravno izmešteno iz Saveta bezbednosti u Generalnu skupštinu. Lično sam srećan što sam mogao da razgovaram sa gospodinom O'Brajenom. Znam stavove SAD - rekao je Vučić.

On je rekao da "kada SAD podigne jedan prst, to je 70 zemalja za sebe, a Srbija je sama".

- Mi sami ćemo da se suprotstavimo po pitanju rezolucije o genocidu u Srebrenici. Svojom malenom snagom suprotstavićemo se Ujedinjenim nacijama - zaključio je Vučić.

- Imao sam dobar razgovor sa predsednikom danas. To je deo programa u okviru kojeg ću se videti i sa drugim predstavnicima društva uključujući i patrijarha u toku dana. Uvek je lepo vratiti se u Beograd. Jedna od tema razgovora je kako uspeva da razgovara sa svim različitim predstavnicima SAD koji dolaze. Počeli smo razgovorom o predsednikovom predstojećem putu na sednicu UN. Moram da budem jasan po pitanju stava SAD, Kosovo je obećalo da će sprovesti osnivanje ZSO. Od ključnog je značaja da Srbi na Kosovu shvate kakav će im biti život. Ako postoji zabrinutost da međunarodna zajednica ne ispunjava obavezu da pomogne, nadam se da ćemo učiniti sve da ispunimo obećanja data sebi i drugima - rekao je O'Brajan.

On je rekao da međunarodna politika prema srpskoj zajednici na Kosovu počiva na osnivanju ZSO. On je govorio i o glasanju u Savetu bezbednosti UN o genocidu u Srebrenici.

- I u mojoj zemlji je bilo mnogo razgovora o istoriji, posebno o Srebrenici. Kao mladi advokat sam radio na istraživanju ratnih zločina. Bio sam deo tima koji je istraživao ubistva u Srebrenici. To jeste zločin, ali mnogi počinioci su bili u istražnom postupku, osuđeni i tome služi sudski proces. Ono što je bio najteži deo istrage je kada su nam snage iz Vlade Srbije garantovale bezbednost i sa nama su išli zvaničnici Srbije. Predstavnici UN su bili sa nama dok smo tražili istinu. Sa njom moramo da se suočimo i danas. Tada smo bili partneri u tome i treba da budemo i dalje. I to je bila glavna tema razgovora - dodao je.

Istakao je da je Vlada Srbije veoma dobar partner Vlade SAD i rekao da moraju da se donesu četiri slobode na kojima počiva EU.

- Jedna je sloboda kretanja, a cilj je da granice igraju što manju ulogu - zaključio je.

Američki zvaničnik razgovaraće i sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić.

Posle podne predsednik Vučić putuje u Njujork gde će se, kako kaže, u Generalnoj skupštini UN-a videti ko je prijatelj Srbije i međunarodnog prava, a ko nije.

Vučić je rekao da otpor donošenju Rezolucije o tzv. genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a postaje sve veći i da rezultat glasanja neće biti onakav kakav su sponzori rezolucije očekivali, dodavši da borba Srbije traje i neće biti laka.

Autor:
Pošaljite komentar
VUČIĆ O REZOLUCIJI O SREBRENICI: "Otpor postaje sve veći, imaćemo više glasova protiv nego što očekuju - BORIMO SE"

VUČIĆ O REZOLUCIJI O SREBRENICI: "Otpor postaje sve veći, imaćemo više glasova protiv nego što očekuju - BORIMO SE"

19.04.2024. 18:49 19:18
OBRAĆANJE PREDSEDNIKA SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA NAKON VEŽBE Zadovoljan sam spremnošću vojske, 11 godina od Briselskog sporazuma koji nije sproveden a drže nam PRIDIKE

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA NAKON VEŽBE Zadovoljan sam spremnošću vojske, 11 godina od Briselskog sporazuma koji nije sproveden a drže nam PRIDIKE

19.04.2024. 13:37 14:59