overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ ПОРУЧИО НАКОН РАЗГОВОРА С АМЕРИЧКИМ ЗВАНИЧНИКОМ: Сами ћемо да се супротставимо резолуцији о геноциду у Сребреници

20.04.2024. 09:35 11:08
Пише:
Извор: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић састао се са помоћником секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмсом О'Брајаном.

Председник Вучић рекао је након састанка да су "што се тиче КиМ, у мало чему били сагласни".

- Теме на столу за нас су тешке. На почетку ћу да говорим о добром, а то је растућа билатерална сарадња. Имамо велике економске пројекте, америчке компаније нам граде ауто-путеве, градиће неке од највећих хидроенергетских објеката, инвестирају све више у нашој земљи. Важно је о чему је О'Брајан говорио у вези са планом раста и даљим напретком на европском путу. Што се тиче КиМ у мало чему смо сагласни. Сагласни смо у томе да је важно да буду очувани мир и стабилност и обећао сам да ће Србија да се понаша одговорно и озбиљно. Рекао сам какве лажи долазе од оних који говоре о инвазији и рату - рекао је Вучић.

У свему другом, када је реч о Косову и Сребреници, Вучић је рекао да имају различите ставове.

- Захвалан сам господину О'Брајену који је рекао да је снажна обавеза коју Приштина мора да испуни ЗСО. Та обавеза је велика и снажна већ 11 година, и толико је мртво слово на папиру.

Вучић је додао да су хапшења и пребијања Срба свакодневна, а да стране институције ћуте.

- Рекао сам господину О'Брајену да ћемо да се супротстављамо насиљу над српском државом и народом и да ћемо да се боримо. Говорили смо о Сребреници дуго, посебно сам забринут због тога. Знам како ће то да поремети односе у региону. То је донето као одлука једног народа против другог унутар саме БиХ. То питање је противправно измештено из Савета безбедности у Генералну скупштину. Лично сам срећан што сам могао да разговарам са господином О'Брајеном. Знам ставове САД - рекао је Вучић.

Он је рекао да "када САД подигне један прст, то је 70 земаља за себе, а Србија је сама".

- Ми сами ћемо да се супротставимо по питању резолуције о геноциду у Сребреници. Својом маленом снагом супротставићемо се Уједињеним нацијама - закључио је Вучић.

- Имао сам добар разговор са председником данас. То је део програма у оквиру којег ћу се видети и са другим представницима друштва укључујући и патријарха у току дана. Увек је лепо вратити се у Београд. Једна од тема разговора је како успева да разговара са свим различитим представницима САД који долазе. Почели смо разговором о председниковом предстојећем путу на седницу УН. Морам да будем јасан по питању става САД, Косово је обећало да ће спровести оснивање ЗСО. Од кључног је значаја да Срби на Косову схвате какав ће им бити живот. Ако постоји забринутост да међународна заједница не испуњава обавезу да помогне, надам се да ћемо учинити све да испунимо обећања дата себи и другима - рекао је О'Брајан.

Он је рекао да међународна политика према српској заједници на Косову почива на оснивању ЗСО. Он је говорио и о гласању у Савету безбедности УН о геноциду у Сребреници.

- И у мојој земљи је било много разговора о историји, посебно о Сребреници. Као млади адвокат сам радио на истраживању ратних злочина. Био сам део тима који је истраживао убиства у Сребреници. То јесте злочин, али многи починиоци су били у истражном поступку, осуђени и томе служи судски процес. Оно што је био најтежи део истраге је када су нам снаге из Владе Србије гарантовале безбедност и са нама су ишли званичници Србије. Представници УН су били са нама док смо тражили истину. Са њом морамо да се суочимо и данас. Тада смо били партнери у томе и треба да будемо и даље. И то је била главна тема разговора - додао је.

Истакао је да је Влада Србије веома добар партнер Владе САД и рекао да морају да се донесу четири слободе на којима почива ЕУ.

- Једна је слобода кретања, а циљ је да границе играју што мању улогу - закључио је.

Амерички званичник разговараће и са председницом Скупштине Србије Аном Брнабић.

После подне председник Вучић путује у Њујорк где ће се, како каже, у Генералној скупштини УН-а видети ко је пријатељ Србије и међународног права, а ко није.

Вучић је рекао да отпор доношењу Резолуције о тзв. геноциду у Сребреници у Генералној скупштини УН-а постаје све већи и да резултат гласања неће бити онакав какав су спонзори резолуције очекивали, додавши да борба Србије траје и неће бити лака.

Аутор:
Пошаљите коментар
ВУЧИЋ О РЕЗОЛУЦИЈИ О СРЕБРЕНИЦИ: "Отпор постаје све већи, имаћемо више гласова против него што очекују - БОРИМО СЕ"

ВУЧИЋ О РЕЗОЛУЦИЈИ О СРЕБРЕНИЦИ: "Отпор постаје све већи, имаћемо више гласова против него што очекују - БОРИМО СЕ"

19.04.2024. 18:49 19:18
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НАКОН ВЕЖБЕ Задовољан сам спремношћу војске, 11 година од Бриселског споразума који није спроведен а држе нам ПРИДИКЕ

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НАКОН ВЕЖБЕ Задовољан сам спремношћу војске, 11 година од Бриселског споразума који није спроведен а држе нам ПРИДИКЕ

19.04.2024. 13:37 14:59