Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pri kraju obnova Grebenskog puta na Fruškoj gori

10.03.2020. 13:08 17:42
Piše:
Izvor: Dnevnik (R. Hadžić)

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je početak radova na poslednjoj planiranoj deonici na rekonstrukciji Grebenskog puta na Fruškoj gori.

Obilasku radova prisustvovali su i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljko Kovačević i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

– Podsećam da smo minulih godina rekonstruisali pravac od Banstola do odmaralište „Elektrovojvodine”, zatim od odmarališta do Iriškog venca, radili smo i rekonstrukciju državnog puta, što nije Grebenski put, zajedno s Vladom RS, od Banstola do Sremskih Karlovaca i ove godine planiramo da nastavimo rekonstrukciju kroz Sremske Karlovce i o tome vodimo razgovore s Vladom Srbije, a trenutno se radi deonica Grebenskog puta duga 4,7 kilometra, gde smo krajem prošle godine dogovorili ove radove, koje su vremenski uslovi tek sad dozvolili – kaže Mirović. – Preduzeće „Katago” počelo je radove vredne 220 miliona dinara, finansirane preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, i biće gotovi tokom proleća, baš u vreme kada Frušku goru bude posetilo najviše izletnika, turista, biciklista i kada će biti gotov važan posao, rekonstrukcija Grebenskog puta na najugroženijoj deonici. Od Zmajevca na drugu stranu stanje je nešto bolje, iako i tamo ima deonica koje zahtevaju rekonstrukciju, ali nisu bile ugrožene.

Reč je o deonici od raskrsnici s državnim putem prvog reda Ib-21 (Novi Sad – Ruma) do raskrsnice s državnim putem drugog reda IIb-313 (Rakovac–Vrdnik).

– Ispunili smo obećanje da ćemo u mandatu ove pokrajinske vlade rekonstruisati najznačajniju deonicu Grebenskog puta, a radićemo, nadam se,  i narednih godinana tom važnom poslu jer moramo voditi više računa o samoj Fruškoj gori, ekološkom, turističkom lokalitetu, nacionalnom parku, koji to zaslužuje, ali i građani su to tražili – kazao je Mirović.

Na pitanje „Dnevnika“ kada se može očekivati početak izgradnje Fruškogorskog koridora, Igor Mirović kaže da se svakog dana bore za to.

– Bilo je nekoliko krugova pregovora od decembra do minule nedelje između Vlade RS i kineske kompanije CRBC i verujem da ćemo imati ugovor u narednom periodu, a nezahvalno je prognozirati kada će to biti. Sastanci su veoma česti, a pregovori konkretni, i u ovom trenutku se pregovara samo o ceni kao detalju ugovora. Svi ostali parametri za potpisivanje ugovora su pripremljeni – naveo je Mirović.

Nakon izbora, ukoliko se nađu u narednom mandatu, Mirović smatra da treba nastaviti ubrzani ekonomski razvoj Vojvodine.

– Podsetiću da smo s nešto više od 18 odsto nezaposlenih 2016. godine, kada je sastavljena Pokrajinska vlada koju vodim, došli na nešto više od osam odsto, i to je bio naš glavni cilj iz programa koji sam predstavio poslanicima Pokrajinske skupštine. Drugi cilj bio je da intenziviramo privredne aktivnosti u manje razvijenim opštinama, i to smo uspeli izgradnjom industrijskih zona, rekonstrukcijom postojećih, dovođenjem domaćih i stranih investitora i u manjim opštinama, a ne samo većim koje su prednjačile u privrednom razvoju, koji donose šansu da zapošljavanjem ljudi osnaže svoje potencijale – kazao je Mirović. – Važni ciljevi biće nastavak ekonomskih reformi, ubrzani ekonomski razvoj, rekonstrukcija bolnica, škola, izgradnja lokalne infrastrukture, i verujem da ćemo i nakon izbora kroz program u naredne četiri godine moći da se posvetimo tim ciljevima.

Predsednik Pokrajinske vlade smatra da se Vojvodina ubrzano menja i ne postoji oblast u kojoj u poslednje četiri godine, dodatnim ulaganjima i krativnim programima, nisu unapredili život i stvaralaštvo.

– Imali smo snažnu fiskalnu konsolidaciju pokrajinskog buyeta, te imamo gotovo 20 milijardi dinara više nego na početku mandata Vlade koju sam vodio u protekle četiri godine. To je omogućilo da uđemo u velike projekte, neke i pripremamo koji će se realizovati u drugoj polovini ove godine, kao što su „Kamenica 3“, zatim automatizacija sistema protivgradne zaštite, a baš na teritoriji Fruške gore će biti rekonstruisana prva radarska stanica koja je pod upravom Republičkog hidrometeorološkog zavoda i upravlja automatizacijom protivgradne zaštite, a nastavićemo s još dva nova sistema – rekao je Mirović. – Ima mnogo, mnogo posla, ali glavno je da ćemo održati politiku zajedništva i saradnje s Vladom Republike Srbije, za razliku od perioda 2000–2016. godine, koji je bio period sukoba, čak i u vreme kada su iste počitičke opcije bile na vlasti na oba nivoa. Na osnovu velikog programa verujem i da ćemo dobiti poverenje građana i uspeti da realizujemo sve aktivnosti koje smo planirali.

Predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović kaže da je deonica Grebenskog puta zapravo završnica puta koji prolazi kroz njihovu teritoriju.

– Ovim radovima na putu biće obuhvaćeno sve ono što je za nas veoma bitno, a to je razvoj turizma – istakao je Kazimirović. – Na završetku deonice put se spušta u banju Vrdnik i „Fruške terme“ i put mnogo znači svim Irižanima, a posebno turistima iz Beograda i Novog Sada, koji će tom deonicom moći mnogo brže da dođu do naše banje na Fruškoj gori. Banja Vrdnik je u januaru bila najposećenija banja po statističkim podacima, a iz meseca u mesec sve je posećenija. Razlog za to su i „Fruške terme“, otvorene prošle godine. Svaki vikend je prepuno, novih hotel sa 420 ležajeva je svakog vikenda pun, i to je pokazalo da ovde turizam ide ka vrhuncu i širi se u svakom pogledu.

Maša Stakić

Autor:
Pošaljite komentar