Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Popov: Rezultat očekivan, moguće resetovanje odnosa sa Srbijom

23.12.2019. 14:59 15:01
Piše:
Izvor: mc.rs

BEOGRAD: Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenjuje da su rezultati prvog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj očekivani, i smatra da bi za Srbiju bilo bolje da pobedi bivši hrvatski premijer Zoran Milanović koji bi, kako kaže, imao kredibilitet da "resetuje" odnose sa Srbijom i da se pozabavi otvorenim pitanjima između dve zemlje.

"Ovakav rezultat u prvom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj se mogao očekivati s obzirom na to da je desno biračko telo HDZ bilo podeljeno između Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škora, dok je Zoran Milanović imao bolju kampanju u odnosu na druga dva kandidata ,tako da je zasluženo i zauzeo prvo mesto", rekao je Popov za Tanjug i dodao da je ovo realna slika raspoloženja među biračima.



Kada je reč o tome kako bi na srpsko - hrtvatske odnose uticao izbor Kitarović odnosno Milanovića za novog šefa hrvatske države, Popov smatra da je u tom slučaju bolje da pobedi Milanović.



"Postoji pravilo da se stranke koje su na vlasti sa istim ideološkim predznakom obično bolje razumeju, a onda su i bolji odnosi među državama, međutim ovde je ova praksa važila samo na početku kada smo imali onaj susret između Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović na mostu na Dunavu", ističe Popov i dodaje da su posle toga stvari krenule nizbrdo.



Kako kaže, postojao je samo jedan intermeco koji je išao u pravcu poboljšanja srpsko-hrvatskih odnosa, a to je bila poseta Vučića pretprošle godine Zagrebu.



"Od tada do danas naše odnose je obeležilo samo oštro prepucavanje, ne samo povodom istorijskih godišnjica nego i u međuvremenu, i to sa obe strane su stizale oštre reči i sada faktični imamo zaleđene odnose ove dve godine", objašnjava Popov.



Kako navodi, ukoliko pobedi aktuelna hrvatska predsednica treba da imamo u vidu da je tokom predizborne kampanje davala izjave koje nisu išle u prilog dobrosusedskih odnosa.



Kada je reč o Milanoviću, koji je već bio premijer hrvatske Vlade, Popov smatra da je on neke stvari naučio i da se to videlo tokom predizborne kampanje, te smatra da je on za takozvano resetovanje odnosa između dve zemlje.



"On bi kao predsednik Hrvatske bio novi igrač i onda bi imao kredibilitet da krene u otopljavanje tih odnosa na neki način, jer kada dođu novi ljudi onda dođe do opuštanja odnosa", smatra Popov i dodaje da ci to otvorilo mogućnost da se se rešavaju i međusobno nagomilana otvorena pitanja .



Govoreći o očekivanjima o drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj koji će biti održani 5. januara 2020. godine, Popov smatra da Milanović ima vetar u leđa time što je bio favorit u prvom krugu.



"To ohrabruje i njegove pristalice još u većem broju da izađu i daju mu podršku", ističe Popov.



Navodi da je velika enigma i teško pitanje saznati kome će se okrenuti birači nezavisnog kandidata Miroslava Škora koji je bio treći po broju osvojenih glasova u prvom krugu.



"Da li će apstinirati, kakvu će poruku Škoro poslati - da li da glasaju po svojoj savesti ili će im Škoro preporučiti da glasaju za aktuelnu predsednicu", navodi Popov varijante koje stoje na raspolaganju Škorovim biračima i dodaje da je takođe otvoreno pitanje da li će Škorovi glasači iz krajnje desne opcije biti motivisani da glasaju za druge desne opcije koje ne predstavljaju ekstremno desno krilo.



Komentarišući činjenicu da je Grabar-Kitarović pobedila u dijaspori,uključujući i Srbiju, Popov kaže da je pitanje koliko će dijaspora biti motivisana da glasa.



"Dijaspora se uvek po pravilu opredeljivala za desnu opciju. To je rezervat glasova i zato je HDZ uveo pravo biračima sa dvojnim državljanstvom da glasaju što je krajnje nelogično", zaključio je Popov.

Autor:
Pošaljite komentar