Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pastor: SVM će podržati budžet Srbije bez amandmana

06.12.2017. 09:18 09:40
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara i Partije demokratskog delovanja u Narodnoj skupštini Srbije Balint Pastor kaže da će SVM podržati buyet Republike Srbije za 2018. godinu bez podnošenje amandmana. On u razgovoru za „Dnevnik” napominje da nije dobro što Vojvodina i dalje nema zakon o finansiranju, ali da je za SVM u ovom trenutku važnije to što se u Vojvodini nastavljaju ili završavaju kapitalni projekti, i to s većim ulaganjima Republike nego u godini koja prolazi.

“Podržaćemo budžet Republike i nećemo podneti amandman na budžet – navodi Pastor. – Smatramo, naime, da je za Vojvodinu važno to što se nastavljaju ili se završavaju važni kapitalni projekti koji su tu započeti i koji se finansiraju ili sufinansiraju iz buyeta Republike, iako, naravno, mislimo da bi konačno trebalo usvojiti i zakon o finansiranju i nadamo se da će i biti usvojen u dogledno vreme. Mnogi od tih kapitalnih projekata će biti i završeni u dogledno vreme.”

Od tih projekata važnih za Vojvodinu, Pastor je pre svega izdvojio one koji se sprovode u Subotici, ali i neke druge.

Za Vojvodinu je važno to što se nastavljaju ili se završavaju važni kapitalni projekti koji su tu započeti i koji se finansiraju ili sufinansiraju iz buyeta Republike, iako, naravno, mislimo da bi konačno trebalo usvojiti i zakon o finansiranju

“Za pojedine kapitalne infrastrukturne projekte u Subotici izdvojena je u budžetu 1,3 milijarda dinara, odnoso oko 10,9 miliona evra. Mislim da Subotica iz republičkog buyeta nije nikada dobila toliko para godišnje kao sada – naveo je Pastor. – Neću nabrojati sve projekte koje se realizuju u Subotici, ali želim da istaknem, primera radi, da je za Ipsilon krak, odnosno obilaznicu oko Subotice, u budžetu za 2018. godinu obezbeđeno 800 miliona dinara, više nego u ovoj godini kada smo dobili oko 300 miliona.”

Isto tako, navodi, Subotica će dobiti više para iz republičke kase i za Subotičko narodno pozorište. Za naredno godinu je u buyetu Srbije za to je predviđeno 166,9 miliona dinara.


Finansiranje nacionalnih saveta

Osim kapitalnih projekata, Pastor ističe i važnost finansiranja nacionalnih saveta. Iznos kojim Republika finansira delatnosti nacionalnih saveta nacionalnih manjima takođe je povećan u odnosu na ovu godinu.

“ Budžetski fond za nacionalne manjine ove godine i u ranijim godinama iznosio je 1,8 milion dinara, sad je 21,8 milion, praktično je značajno povećan, iako u apsolutnom iznosu to povećanje nije veliko. Može da se navede i poljoprivreda, za koju Republika takođe izdvaja značajne svote, kao i za plate i penzije u javnom sektoru. Mislim da je Vlada uspela da sačini buyet koji odgovara očekivanjima razvojne politike”, naglasio je Pastor.


“Ove godine smo za završetak izgradnje pozorišta iz republičkog budžeta dobili 111 miliona, pre toga 55, a još ranije 35 miliona dinara”, podseća Pastor.

Kako navodi, iz subotičkog primera se vidi kako iz godine u godinu raste iznos koji se iz republičkog buyeta daje za važne vojvođanske projekte. On takođe ističe i važnost gradnje železničke pruge Beograd–Budimpešta, za koju je takođe obezbeđena značajan iznos u buyetu. Pastor među važnim projektima za Suboticu koji se finansiraju iz republičke kase navodi i rekonstrukciju gradskog stadiona, za koji je predviđeno više od 67 miliona dinara za narednu godinu.


Dogovor o beogradskim izborima

Na pitanje da li će SVM učestvovati na beogradskim izborima, Pastor odgovara sa da, ali, kako dodaje, stranački organi još nisu odlučili da li će najjača partija vojvođanskih Mađara na te izbore izaći sama ili u koaliciji sa SNS-om.

“Šesta je godina otkako i u Beogradu imamo svoju mesnu organizaciju. Time je ostavarena naša višedecenijska ideja da i u glavnom gradu osnujemo mesni odbor – navodi Pastor. – U njemu imamo više od 300 članova, učestvovali smo i na prethodnim beogradskim izborima, iako nismo imali ni matematičku šansu da osvojimo odbornički mandat, jer u glavnom gradu Srbije živi samo nekoliko hiljada Mađara. Ali, taj naš odbor ima značajnu ulogu jer je više uradio na negovanju srpsko-mađarskih odnosa nego bilo ko drugi u državi. “

Na pitanje koja od dve opcije je bliža SVM-u – da li da izađe sam na izbore ili na listi s naprednjacima – Pastor kaže da su obe opcije od istog značaja, ali da će Predsedništvo SVM-a o tome odlučivati do kraja godine ili najkasnije početkom januara.   


“ Da ne ističem samo projekte koji su važni za Suboticu. Tu je i Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, za čiju izgradnju je u narednoj godini predviđeno 200 miliona dinara u budžetu Republike – ističe on. – Mislim da su ti projekti veoma važni, ne samo za neku lokalnu samoupravu nego za celu regiju, i zadovoljni smo što Republika Srbije ulaže u njihovu realizaciju, ranije vlade takve velike projekte u Vojvodini nisu podržale. “

E. Marjanov  

 

Autor:
Pošaljite komentar
Odbor za finansije prihvatio u načelu predloženi budžet za 2018.

Odbor za finansije prihvatio u načelu predloženi budžet za 2018.

04.12.2017. 18:14 18:24