overcast clouds
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Пастор: СВМ ће подржати буџет Србије без амандмана

06.12.2017. 09:18 09:40
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Шеф посланичког клуба Савеза војвођанских Мађара и Партије демократског деловања у Народној скупштини Србије Балинт Пастор каже да ће СВМ подржати buyеt Републике Србије за 2018. годину без подношење амандмана. Он у разговору за „Дневник” напомиње да није добро што Војводина и даље нема закон о финансирању, али да је за СВМ у овом тренутку важније то што се у Војводини настављају или завршавају капитални пројекти, и то с већим улагањима Републике него у години која пролази.

“Подржаћемо буџет Републике и нећемо поднети амандман на буџет – наводи Пастор. – Сматрамо, наиме, да је за Војводину важно то што се настављају или се завршавају важни капитални пројекти који су ту започети и који се финансирају или суфинансирају из buyеta Републике, иако, наравно, мислимо да би коначно требало усвојити и закон о финансирању и надамо се да ће и бити усвојен у догледно време. Многи од тих капиталних пројеката ће бити и завршени у догледно време.”

Од тих пројеката важних за Војводину, Пастор је пре свега издвојио оне који се спроводе у Суботици, али и неке друге.

За Војводину је важно то што се настављају или се завршавају важни капитални пројекти који су ту започети и који се финансирају или суфинансирају из buyеta Републике, иако, наравно, мислимо да би коначно требало усвојити и закон о финансирању

“За поједине капиталне инфраструктурне пројекте у Суботици издвојена је у буџету 1,3 милијарда динара, односо око 10,9 милиона евра. Мислим да Суботица из републичког buyеta није никада добила толико пара годишње као сада – навео је Пастор. – Нећу набројати све пројекте које се реализују у Суботици, али желим да истакнем, примера ради, да је за Ипсилон крак, односно обилазницу око Суботице, у буџету за 2018. годину обезбеђено 800 милиона динара, више него у овој години када смо добили око 300 милиона.”

Исто тако, наводи, Суботица ће добити више пара из републичке касе и за Суботичко народно позориште. За наредно годину је у buyеtu Србије за то је предвиђено 166,9 милиона динара.


Финансирање националних савета

Осим капиталних пројеката, Пастор истиче и важност финансирања националних савета. Износ којим Република финансира делатности националних савета националних мањима такође је повећан у односу на ову годину.

“ Буџетски фонд за националне мањине ове године и у ранијим годинама износио је 1,8 милион динара, сад је 21,8 милион, практично је значајно повећан, иако у апсолутном износу то повећање није велико. Може да се наведе и пољопривреда, за коју Република такође издваја значајне своте, као и за плате и пензије у јавном сектору. Мислим да је Влада успела да сачини buyеt који одговара очекивањима развојне политике”, нагласио је Пастор.


“Ове године смо за завршетак изградње позоришта из републичког буџета добили 111 милиона, пре тога 55, а још раније 35 милиона динара”, подсећа Пастор.

Како наводи, из суботичког примера се види како из године у годину расте износ који се из републичког buyеta даје за важне војвођанске пројекте. Он такође истиче и важност градње железничке пруге Београд–Будимпешта, за коју је такође обезбеђена значајан износ у buyеtu. Пастор међу важним пројектима за Суботицу који се финансирају из републичке касе наводи и реконструкцију градског стадиона, за који је предвиђено више од 67 милиона динара за наредну годину.


Договор о београдским изборима

На питање да ли ће СВМ учествовати на београдским изборима, Пастор одговара са да, али, како додаје, страначки органи још нису одлучили да ли ће најјача партија војвођанских Мађара на те изборе изаћи сама или у коалицији са СНС-ом.

“Шеста је година откако и у Београду имамо своју месну организацију. Тиме је оставарена наша вишедеценијска идеја да и у главном граду оснујемо месни одбор – наводи Пастор. – У њему имамо више од 300 чланова, учествовали смо и на prеthodnim београдским изборима, иако нисмо имали ни математичку шансу да освојимо одборнички мандат, јер у главном граду Србије живи само неколико хиљада Мађара. Али, тај наш одбор има значајну улогу јер је више урадио на неговању српско-мађарских односа него било ко други у држави. “

На питање која од две опције је ближа СВМ-у – да ли да изађе сам на изборе или на листи с напредњацима – Пастор каже да су обе опције од истог значаја, али да ће Председништво СВМ-а о томе одлучивати до краја године или најкасније почетком јануара.   


“ Да не истичем само пројекте који су важни за Суботицу. Ту је и Научно-технолошки парк у Новом Саду, за чију изградњу је у наредној години предвиђено 200 милиона динара у буџету Републике – истиче он. – Мислим да су ти пројекти веома важни, не само за неку локалну самоуправу него за целу регију, и задовољни смо што Република Србије улаже у њихову реализацију, раније владе такве велике пројекте у Војводини нису подржале. “

Е. Марјанов  

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Одбор за финансије прихватио у начелу предложени буџет за 2018.

Одбор за финансије прихватио у начелу предложени буџет за 2018.

04.12.2017. 18:14 18:24