Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(VIDEO; FOTO) PRVI PUT OBELEŽNO ROĐENJE SVETOZARA MILETIĆA NA TRGU SLOBODE U NOVOM SADU Deo duhovne obnove naroda i države

22.02.2024. 11:52 19:48
Piše:
Izvor: Dnevnik/ F. Bakić

Svečanom ceremonijom, u skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica iz istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije i polaganjem venaca, juče je u centru Novog Sada, na Trgu slobode, prvi put obleženo 198. godina od rođenja jednog od najpoznatijih Novosađana i najznamenitijih gradonačelnika u istoriji Srpske Atine Svetozara Miletića.

U okviru svečanosti, osim brojnih građana, prisustvovali su državni zvaničnici Vlade Republike Srbije, pripadnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava, Episkop bački Irinej i sveštenstvo, a upriličen je bogat kulturno-umetnički program.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije i predsednik Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Nikola Selaković predvodio je državnu ceremoniju. Osim Selakovića, vence su položile pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, načelnik Južnobačkog upravnog okruga, delegacija Grada Novog Sada na čelu sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem i predsednicom Skupštine Grada Novog Sada Jelenom Marinković Radomirović kao i delegacija Fondacije „Svetozar Miletić”. Nakon što je položio venac Selaković je kazao da je Miletić bio samo jedan od Srba severno od Save i Dunava koji je, u plejadi ljudi na čelu sa karlovačkim mitropolitima i patrijarsima i istaknutim Srbima, ostavio pečat jednom vremenu i udario temelje borbi naroda za ostvarivanje prava, ujedno ne negirajući prava drugih.

 

- Ova svečanost nije ništa manje važna od gradnje brze pruge od Beograda do Novog Sada i dalje ka Subotici i Budimpešti, od gradnje i obnove škola i bolnica. Ono što nas je okupilo na Trgu slobode u Novom Sadu je deo duhovne obnove našeg naroda i države, koja se dešava rame uz rame sa infrastrukturnom, privrednom, sportskom, kulturnom i naučnom obnovom - poručio je Selaković. - Generacije naših predaka odužile su se Miletiću podižući 30- ih godina 20. veka spomenik u srcu grada, dok mi imamo sreću da pripadamo generaciji koja je snimila film o tom velikanu. Ono što treba da činimo u vremenu pred nama je da u svakom delu srpskog kulturnog prostora gajimo ideju i sećanje na velikog Miletića..

Svi oni koji su ga progonili su znali da je slobodno srpstvo bila njegova jedina politika. Ideali za koje se borio postali su temelj naše nacije i države do danas, a njegova hrabrost nam je putokaz kako da se suočimo s izazovima današnjice(Milan Đurić)

Prema Đurićevim rečima ime Svetozara Miletića je sinonim za borca za pravdu, slobodu i jedinstvo srpskog naroda.

- Rođen je u skromnoj zanatlijskoj kući u Mošorinu, odrastao na kosovskom zavetu i srpskim junačkim tradicijama što ga je za ceo život formiralo i obeležilo - rekao je Đurić. - Iako je Miletić u burnoj 1848. godini bio još mladić, ipak je dao doprinos za Srpski pokret. Išao je u narod, „zvonio” je na uzbunu i pozivao na otpor prema onima koji su gazili srpska prava. U plamenu zapaljenih sela, teškoj pogiblji i ljutoj borbi iskaljen je Miletićev nesalomivi karakter koji ga je pratio do poslednjih dana.

Ova svečanost nije ništa manje važna od gradnje brze pruge od Beograda do Novog Sada i dalje ka Subotici i Budimpešti, od gradnje i obnove škola i bolnica (Nikola Selaković)

Miletić je u vreme, kada je Beč ukinuo vojvodstvo, bio advokat u Novom Sadu i na Tucindan 1860. godine objavio je čuveni članak koji je uticao na narod, jer je bio jedan vid poziva na borbu za pravdu na ustavnom polju.  Njega je 1861. godine Novi Sad, tadašnji kulturni centar srpstva, izabrao za gradonačelnika i ubrzo je prepoznat kao narodni tribun. Drugi put kada je izabran na čelo novosadskog Magistrata uveo je u službenu upotrebu srpski jezik zbog čega je, između ostalog, suspendovan s te dužnosti.


Rođenje Svetozara Miletića u  kalendaru  državnih svečanosti

Obeležavanje dana rođenja Svetozara Miletića uvršten je u kalendar državnih svečanosti koje Republika Srbija obeležava sećajući se na ljude i događaje koji su Srbiju utemeljili, gradili i borili se za slobodu. Selaković je naglasio da mu je izuzetna čast što je bio na čelu vladinog Odbora kada ovaj datum uvršten u kalendar.

- Veliku podršku sam dobio od ministra odbrane i nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, a to što imamo i podršku i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dokaz da je ovo deo naše duhovne obnove - objasnio je Selaković. -Dan rođenja Miletića posvećen je je nečemu što je jedinstveno. U kalendaru državnih svečanosti uglavnom se nalaze datumi koji su u vezi sa velikim istorijskim bitkama, podizanjem ustanaka, donošenjem važnih odluka na narodnim skupštinama i saborima, datumi koji su posvećeni komemoracijama na dane smrti velikih vojskovođa i vladara. Ipak, ovo je jedini datum koji je posvećen nečijem rođenju, jer je Miletićevim dolaskom na svet utemeljena politika srpskog naroda kao držatvornog, ne samo u vojvođanskim oblastima, već širom našeg duhovnog i kulturnog prostora.


- U oba mandata vodio je nacionalnu politiku, slao je zvanične dopise na srpskom jeziku, a u mađarskom i zagrebačkom parlamentu je zastupao narod onako kako je samo on umeo - neumorno i požrtvovano - istakao je Đurić. - Bio je žrtva i mučenik našeg naroda ali i njegov gromobran. Svi oni koji su ga progonili su znali da je slobodno srpstvo bila njegova jedina politika. Ideali za koje se borio postali su temelj naše nacije i države do danas, a njegova hrabrost nam je putokaz kako da se suočimo s izazovima današnjice. Njegova vizija inspiriše nas kako da gradimo kulturnu, prosvetnu i opšte nacionalnu politiku.

Miletić je uvek bio čovek koji je išao ispred svog vremena, a izuzetan politički dar je pokazivao još kao student. Sloboda, nezavisnost i ujedinjenje srpskog naroda bili su ideali kojih se nikada nije odrekao i za koje je bio spreman da žrtvoje sve, uključujući svoj život.

- Stvarao je stabilne političke platforme, gotovo sve one na kojima se u drugoj polovini 19. veka temeljila srpska politika severno od Save i Dunava - rekla je Dragana Milošević dodavši da teška vremena rađaju jake ljude što je lako dokazati upravo njegovim primerom. - Hapšen, osporavan, ali i cenjen ostavio je neizbrisiv trag. Ništa tako snažno ne osvetljava puteve koji vode ka ostvarenju snova kao svetlost onih koji su te puteve obeležili svojom žrtvom.  Zato je Miletić bio svetionik onima koji su 25. novembra 1918. godine u stvarnost pretočili njegov san o prisajedinjenju Vojvodine tadašnjoj kraljevini Srbiji.

S. Kovač

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

Autor:
Pošaljite komentar
SVEČANOM CEREMONIJOM NOVI SAD DANAS PRVI PUT OBELEŽAVA Godišnjica rođenja Svetozara Miletića

SVEČANOM CEREMONIJOM NOVI SAD DANAS PRVI PUT OBELEŽAVA Godišnjica rođenja Svetozara Miletića

22.02.2024. 08:47 10:47