Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novi Sad dobija novu Palatu pravde, useljenje krajem godine

26.01.2023. 16:36 18:47
Piše:
Izvor: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

NOVI SAD: U novu Palatu pravde u Novom Sadu površine oko 10 hiljada kvadratnih metara, koja se gradi na uglu ulica Maksima Gorkog i Stražilovske, oko 250 zaposlenih u novosadskim sudovima i tužilaštvima trebali bi da se usele do kraja ove godine, najavljeno je tokom obilaska objekta čija izgradnja počela u avgustu 2021.

U projekat izgradnje nove zgrade suda u Novom Sadu Evropska unija je donirala preko 13 miliona evra, Ministarstvo pravde će obezbediti novac za njeno opremanje, dok je grad Novi Sad ustupio parcelu i obavezao se da će parterno urediti okolinu novog objekta.

Prema rečima ministarke pravde Maje Popović, nova Palata pravde u Novom Sadu je jedan od važnih infrastrukturnih projekata i za ministarstvo i za kompletno pravosuđe u Srbiji.

- Ministarstvo pravde je opredelilo 900 hiljada evra za završne radove, odnosno unutrašnje opremanje nove zgrade i sada je svakako dobar osećaj videti kako je od kamena temeljca koji je postavljen u avgustu 2021. godine iznikao velelepni objekat. Smatram da je veoma važno da reforme koje sprovodimo u pravosuđu, prate i ovakvi infrastrukturni projekti. U tom smislu želim da se zahvalim Delegaciji Evropske unije u Srbiji na donaciji od preko 13 miliona evra, kao i gradskoj upravi koja je takođe pružila veliku podršku u realizaciji celog projekta – rekla je ministarka Popović, podsetivši da se novi objekti za pravosuđe grade širom Srbije, dok su neki već i stavljeni u funkciju.  

Ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuel Žiofre je istakao da je izgradnja nove Palate pravde u Novom Sadu samo jedan od takvih projekata koje EU podržava u Srbiji i da je u poslednje dve godine za pravosudnu infrastrukturu u Srbiji, Evropska unija donirala oko 400 miliona evra.

- Ovakvi projekti su nam “blizu srca” jer su vezani za pravo, pravdu i vladavinu prava. Bolja infrastruktura donosi i bolji rad pravosudnih organa što je u skladu sa reformama koje Srbija sprovodi u pravosuđu a koje se sprovode u skladu sa preporukama Venecijanske komisije Saveta Evrope. Nezavisniji, odgovorniji i efikasniji pravosudni sistem je jedan od ključnih koraka na evropskom putu Srbije, a samim tim se obezbeđuje i bolji pravosudni sistem za sve građane Srbije kao i za privredu – rekao je Žiofre.   

Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, nova palata pravde je važan projekat i za državu i za Novi Sad jer će unaprediti rad pravosudnih organa u gradu.

- Zahvalni smo na podršci partnerima iz Ministarstva pravde i Delegacije Evropske unije u Srbiji. Veoma dobri odnosi unutar države kao i saradnja sa Evropom se konkretno vidi i kroz ovaj projekat i nadam se da će Novosađanima služiti na ponos nova moderna i visoko funkcionalna zgrada – rekao je Đurić koji se zahvalio stanovnicima tog kraja na strpljenju tokom izvođenja radova.  

Predsednik Višeg suda u Novom Sadu, sudija Miroslav Alimpić je rekao da su na novom objektu u toku zanatski radovi, odnosno da se radi na unutrašnjosti zgrade i montiranju složenih sistema za upravljanje zgradom.

- Iako nije nimalo jednostavno u urbanom delu grada izgraditi objekat sa tri etaže ispod zemlje i šest spratova iznad bez oštećenja okolnih objekata, u tome se uspelo zahvaljujući dobrim pripremama kao samom izvođenju radova i nismo imali nikakvih pritužbi da su objekti u okolini oštećeni ili ugroženi – naglasio je Alimpić.

Prema njegovim rečima, u novom objektu radiće tridesetak sudija krivičnih odeljenja Višeg i Osnovnog suda, preko pedeset nosilaca tužilačke funkcije kao i ostali službenici koji rade u tim odeljenjima, a zgradom će upravljati novosadski Viši sud.

Iako je objekat jedinstven, tužilaštva i sudovi će biti fizički odvojeni po vertikali što je u skladu sa evropskim i svetskim standardima, a osim toga zgrada će imati i posebne ulaze za žrtve i svedoke.

Sudija Alimpić se još jednom zahvalio gradskoj upravi Novog Sada jer je ustupila parcelu na kojoj je izgrađen novi objekat suda kao i zbog toga što će Grad izdvojiti novac za parterno uređenje prostora oko zgrade.

N. Perković

Autor:
Pošaljite komentar