broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нови Сад добија нову Палату правде, усељење крајем године

26.01.2023. 16:36 18:47
Пише:
Извор: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

НОВИ САД: У нову Палату правде у Новом Саду површине око 10 хиљада квадратних метара, која се гради на углу улица Максима Горког и Стражиловске, око 250 запослених у новосадским судовима и тужилаштвима требали би да се уселе до краја ове године, најављено је током обиласка објекта чија изградња почела у августу 2021.

У пројекат изградње нове зграде суда у Новом Саду Европска унија је донирала преко 13 милиона евра, Министарство правде ће обезбедити новац за њено опремање, док је град Нови Сад уступио парцелу и обавезао се да ће партерно уредити околину новог објекта.

Према речима министарке правде Маје Поповић, нова Палата правде у Новом Саду је један од важних инфраструктурних пројеката и за министарство и за комплетно правосуђе у Србији.

- Министарство правде је определило 900 хиљада евра за завршне радове, односно унутрашње опремање нове зграде и сада је свакако добар осећај видети како је од камена темељца који је постављен у августу 2021. године изникао велелепни објекат. Сматрам да је веома важно да реформе које спроводимо у правосуђу, прате и овакви инфраструктурни пројекти. У том смислу желим да се захвалим Делегацији Европске уније у Србији на донацији од преко 13 милиона евра, као и градској управи која је такође пружила велику подршку у реализацији целог пројекта – рекла је министарка Поповић, подсетивши да се нови објекти за правосуђе граде широм Србије, док су неки већ и стављени у функцију.  

Амбасадор Европске уније у Србији, Емануел Жиофре је истакао да је изградња нове Палате правде у Новом Саду само један од таквих пројеката које ЕУ подржава у Србији и да је у последње две године за правосудну инфраструктуру у Србији, Европска унија донирала око 400 милиона евра.

- Овакви пројекти су нам “близу срца” јер су везани за право, правду и владавину права. Боља инфраструктура доноси и бољи рад правосудних органа што је у складу са реформама које Србија спроводи у правосуђу а које се спроводе у складу са препорукама Венецијанске комисије Савета Европе. Независнији, одговорнији и ефикаснији правосудни систем је један од кључних корака на европском путу Србије, а самим тим се обезбеђује и бољи правосудни систем за све грађане Србије као и за привреду – рекао је Жиофре.   

Према речима градоначелника Новог Сада Милана Ђурића, нова палата правде је важан пројекат и за државу и за Нови Сад јер ће унапредити рад правосудних органа у граду.

- Захвални смо на подршци партнерима из Министарства правде и Делегације Европске уније у Србији. Веома добри односи унутар државе као и сарадња са Европом се конкретно види и кроз овај пројекат и надам се да ће Новосађанима служити на понос нова модерна и високо функционална зграда – рекао је Ђурић који се захвалио становницима тог краја на стрпљењу током извођења радова.  

Председник Вишег суда у Новом Саду, судија Мирослав Алимпић је рекао да су на новом објекту у току занатски радови, односно да се ради на унутрашњости зграде и монтирању сложених система за управљање зградом.

- Иако није нимало једноставно у урбаном делу града изградити објекат са три етаже испод земље и шест спратова изнад без оштећења околних објеката, у томе се успело захваљујући добрим припремама као самом извођењу радова и нисмо имали никаквих притужби да су објекти у околини оштећени или угрожени – нагласио је Алимпић.

Према његовим речима, у новом објекту радиће тридесетак судија кривичних одељења Вишег и Основног суда, преко педесет носилаца тужилачке функције као и остали службеници који раде у тим одељењима, а зградом ће управљати новосадски Виши суд.

Иако је објекат јединствен, тужилаштва и судови ће бити физички одвојени по вертикали што је у складу са европским и светским стандардима, а осим тога зграда ће имати и посебне улазе за жртве и сведоке.

Судија Алимпић се још једном захвалио градској управи Новог Сада јер је уступила парцелу на којој је изграђен нови објекат суда као и због тога што ће Град издвојити новац за партерно уређење простора око зграде.

Н. Перковић

Аутор:
Пошаљите коментар