Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Nije bilo lako, ali radio sam sa srećom i ponosom

30.05.2017. 10:43 17:20
Piše:
Izvor: FoNet

BEOGRAD: Premijer Aleksandar Vučić zahvalio se juče građanima Srbije, ističući da Vlada ne bi mogla postići uspeh bez njihove podrške.

“Ništa, baš ništa ne bi od toga bilo da nije bilo građana i njihove podrške, kao i želje da menjamo zemlju i menjamo sebe“, rekao je Vučić na oproštajnoj konferenciji za novinare ispred vile „Mir”, obraćajući se medijima poslednji put kao predsednik srpske vlade u ovom mandatu.

Uveren je u to da je dosadašnja vlada uspešno štitila nacionalne i državne interese Srbije.

“Imali smo odlučnu, razumnu i racionalnu politiku, a očuvanjem mira i stabilnosti uspeli samo da obezbedimo pristojan i normalan život u Srbiji“, kazao je Vučić.

Izabrani predsednik je istakao da veruje u Srbiju, da će uvek verovati u nju, naglašavajući da je u svom mandatu lično crtao auto-puteve i železničke koridore, dok su drugi crtali granice. Priznao je da posao predsednika Vlade nije bio lak, ali da ga je obavljao s najvećom srećom i ponosom. Zahvalio je i ministrima na energiji i aktivizmu, a novinarima zato što su uvek želeli da čuju nešto više, ali i što su bili oštri.


„Žeželjev” most i brza pruga na spisku uspeha

Vučić je najavio nastavak infrastrukturnih projekata, a to je predstavio i na panoima pripremljenim za ovu priliku. Železnička pruga od Beograda do Subotice, u sastavu pruge koja će ići do Budimpešte, biće gotova, kaže, krajem 2019. godine. Rekao je da je dogovoreno s kineskim partnerima da se pruga gradi najviše tri godine, da će to biti dve i po i da će deo koji bude išao kroz Srbiju, od Beograda do Subotice, biti završen u pomenutom roku. Ponovio je da će već krajem ove godine biti završena gradnja „Žeželjevog” mosta, kao i da će građani vozom od Beograda do Novog Sada stizati za 45 do 50 minuta.

Podsetio je i na velike radove na sređivanju korita reka, sprečavanje bujičnih poplava i pohvalio saradnju s Pokrajinskom vladom u Novom Sadu. Primetio je da postoje neke stvari koje su ostale iz prošlosti, među kojima je naveo kao primer to da „Vode Vojvodine”, bez racionalnog razloga, imaju nekoliko puta više novca nego što je to realno potrebno.

“Pokrajinska vlada odlično obavlja svoj posao i radi u saradnji s Vladom Srbije i verujem da će te nelogičnosti biti ispravljene“, kazao je Vučić.


“Nikada nikoga nisam tužio za ono što je rekao ili napisao, ali nemojte nikad pokušati da mi zabranite da govorim svojim, pristojnim jezikom, da odgovaram na neistine i ono što mislim”, poručio je Vučić.

Dodao je:

“Nisam lagao građane, bolja vremena će osećati iz dana u dan“.

Zahvalio je dosadašnjem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što je, kako je rekao, u najtežim trenucima podržavao Vladu, a posebno prilikom sprovođenja mera fiskalne konsolidacije.

Odluka o novom premijeru, kako najavljuje, biće doneta između 12. i 18. juna. Za konkretno ime se još nije odlučio, ali je, ističe, ideja da na svečanoj ceremoniji inauguracije, planiranoj za 23. jun, primi novog premijera i članove vlade.

Kaže da nasledniku na premijerskoj funkciji ostavlja dobru kasu, ističući da Srbija nema problema s likvidnošću i solventnošću te da nema deficit u buyetu. Podsetio je na to da je Vlada „startovala” kada su Srbiju 2014. pogodile katastrofalne poplave, a da je iz te situacije izašla bez ijedne afere.

“Ugled Srbije u svetu je značajno viši, ali mora još mnogo toga da se radi i gradi, da bi bio još bolji”, podvukao je Vučić.


Status u SNS-u, Šreder i kontramiting

Odgovarajući na pitanje kakav će status imati u SNS-u, Vučić je rekao da će uskoro „saopštiti od kojeg trenutka neću biti predsednik SNS-a”.

“Odavno nisam stranački čovek, mada se bez SNS-a tako velike i dramatične promene ne bi dogodile“, smatra on.

Dodao je da nema nameru da bude na vlasti još 20 godina, ali i primetio da, kako je s lakoćom pobeđivao na izborima, tako će s lakoćom saopštiti i šta će s funkcijom u SNS-u.

“Imam još posla da obavim, za to mi treba još neko vreme, a posle neka neko drugi nastavi. Želim da me pamte kao Šredera u Nemačkoj”, kaže Vučić.

Povodom najavljenog protesta dela opozicije na dan njegovog stupanja na funkciju i polaganja zakletve u Skupštini, Vučić je rekao da mu je drago što, posle Slobodana Miloševića, njegovi politički protivnici organizuju kontramitinge.

“Obećao sam – pobediću – i to ću da ispunim, još jednom, na jednim izborima, a posle će da me skinu s grbače“, poručio je Vučić oponentima.


Veruje da će „EU biti strateški cilj i nove vlade, ali i održavanje dobrih tradicionalnih i prijateljskih odnosa s Ruskom Federacijom, Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama”. Dodao je da očekuje da će plate i penzije u javnom sektoru biti povećane do kraja godine, kao i da će biti uvećana minimalna zarada. Izrazio je uverenje da će i sledeća vlada biti disciplinovana u trošenju novca.

“To otvara mogućnost za veće plate i penzije. Ministarstvo finansija treba da reformiše Poresku upravu, a kad to završimo, siguran sam da možemo očekivati još bolje rezultate u naplati prihoda, a rashode moramo velikom disciplinom da držimo pod kontrolom”, rekao je Vučić.

Predočio je da je za Vojsku i policiju urađeno neuporedivo više nego u poslednjih 35 godina – i u pogledu naoružavanja i opremanja.

Primetio je da smo u sportu osvajali više medalja neko ikad jer smo u vrhunski sport uložili više novca nego ikada.

“Vidim budućnost Srbije u približavanju EU, ali ne zavisi samo od nas da li ćemo biti članica. Međutim, građanima je svejedno da li imamo sedam ili 15 otvorenih poglavlja jer to ne privlači nikoga”, naveo je premijer.

Kako je istakao, zbog toga je pokrenuo ideju regionalne, jedinstvene ekonomske zone.


Uzvratni pokloni

Vučić je na poslednoj sednici Vlade ministrima poklonio knjige, a isti poklon dobio je zauzvrat. Od Ivice Dačića knjigu „Ciljevi”, a od Rasima Ljajića „Srbija – zemlja banja”.

“Uglavnom dobijam knjige. Od Nele Kuburović sam do sada dobio više knjiga, razmenjujemo knjige kada mislimo da je nešto dobro“, rekao je Vučić.


Odgovarajući na pitanja novinara povodom njegovih izjava vezanih za najviši pravni akt, rekao je da je za promenu Ustava potreban širok konsenzus i široka rasprava. Kako je naveo, o Ustavu se mora razgovarati na svim nivoima s političkim strankama, NVO, svim sferama društva, ali to treba činiti s idejom kako vidimo Srbiju za 30 godina. Međutim, poručio je:

“Da ga neko oktroiše – taj slučaj se neće dogoditi“.

Premijer u odlasku najavio je da će i kao šef države uložiti mnogo napora u očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

“Za razliku od prošlosti, ti problemi nisu stavljeni pod tepih. Ta stvar nije loša, jer bar jedni druge ne lažemo“, istakao je Vučić.

Odnosi s Prištinom su, kako je konstatovao, najkomplikovaniji.

“Predstoje teški razgovori, ali opredeljen sam da ih nastavim“, rekao je Vučić. 


Srpska vina za novinare

Nakon oproštajne pres-konferencije, premijer Vučić je novinare u dvorištu vile „Mir” lično poslužio vinom, nazdravio i zahvalio im na dosadašnjoj saradnji. Preporučio je „vrtlog sovinjon”, podvukavši ipak da ništa od toga nije o Vladinom trošku, već isključivo o njegovom.


Poručio je da će kao predsednik republike istrajavati na izgradnji auto-puta Niš–Priština.

Govoreći o onome čime nije zadovoljan, otkrio je novinarima:

“Živ se pojedoh što još nije završen Klinički centar u Nišu“, pojadao se premijer.

Poručio je i da nije zadovoljan iskorišćavanjem novca za kapitalne investicije u svim ministarstvima.

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar
Knjige ministrima za uspomenu, nasledniku polica u amanet 

Knjige ministrima za uspomenu, nasledniku polica u amanet 

29.05.2017. 21:48 22:35