overcast clouds
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Није било лако, али радио сам са срећом и поносом

30.05.2017. 10:43 17:20
Пише:
Извор: FoNet

БЕОГРАД: Премијер Александар Вучић захвалио се јуче грађанима Србије, истичући да Влада не би могла постићи успех без њихове подршке.

“Ништа, баш ништа не би од тога било да није било грађана и њихове подршке, као и жеље да мењамо земљу и мењамо себе“, рекао је Вучић на опроштајној конференцији за новинаре испред виле „Мир”, обраћајући се медијима последњи пут као председник српске владе у овом мандату.

Уверен је у то да је досадашња влада успешно штитила националне и државне интересе Србије.

“Имали смо одлучну, разумну и рационалну политику, а очувањем мира и стабилности успели само да обезбедимо пристојан и нормалан живот у Србији“, казао је Вучић.

Изабрани председник је истакао да верује у Србију, да ће увек веровати у њу, наглашавајући да је у свом мандату лично цртао ауто-путеве и железничке коридоре, док су други цртали границе. Признао је да посао председника Владе није био лак, али да га је обављао с највећом срећом и поносом. Захвалио је и министрима на енергији и активизму, а новинарима зато што су увек желели да чују нешто више, али и што су били оштри.


„Жежељев” мост и брза пруга на списку успеха

Вучић је најавио наставак инфраструктурних пројеката, а то је представио и на паноима припремљеним за ову прилику. Железничка пруга од Београда до Суботице, у саставу пруге која ће ићи до Будимпеште, биће готова, каже, крајем 2019. године. Рекао је да је договорено с кинеским партнерима да се пруга гради највише три године, да ће то бити две и по и да ће део који буде ишао кроз Србију, од Београда до Суботице, бити завршен у поменутом року. Поновио је да ће већ крајем ове године бити завршена градња „Жежељевог” моста, као и да ће грађани возом од Београда до Новог Сада стизати за 45 до 50 минута.

Подсетио је и на велике радове на сређивању корита река, спречавање бујичних поплава и похвалио сарадњу с Покрајинском владом у Новом Саду. Приметио је да постоје неке ствари које су остале из прошлости, међу којима је навео као пример то да „Воде Војводине”, без рационалног разлога, имају неколико пута више новца него што је то реално потребно.

“Покрајинска влада одлично обавља свој посао и ради у сарадњи с Владом Србије и верујем да ће те нелогичности бити исправљене“, казао је Вучић.


“Никада никога нисам тужио за оно што је рекао или написао, али немојте никад покушати да ми забраните да говорим својим, пристојним језиком, да одговарам на неистине и оно што мислим”, поручио је Вучић.

Додао је:

“Нисам лагао грађане, боља времена ће осећати из дана у дан“.

Захвалио је досадашњем председнику Србије Томиславу Николићу што је, како је рекао, у најтежим тренуцима подржавао Владу, а посебно приликом спровођења мера фискалне консолидације.

Одлука о новом премијеру, како најављује, биће донета између 12. и 18. јуна. За конкретно име се још није одлучио, али је, истиче, идеја да на свечаној церемонији инаугурације, планираној за 23. јун, прими новог премијера и чланове владе.

Каже да наследнику на премијерској функцији оставља добру касу, истичући да Србија нема проблема с ликвидношћу и солвентношћу те да нема дефицит у buyеtu. Подсетио је на то да је Влада „стартовала” када су Србију 2014. погодиле катастрофалне поплаве, а да је из те ситуације изашла без иједне афере.

“Углед Србије у свету је значајно виши, али мора још много тога да се ради и гради, да би био још бољи”, подвукао је Вучић.


Статус у СНС-у, Шредер и контрамитинг

Одговарајући на питање какав ће статус имати у СНС-у, Вучић је рекао да ће ускоро „саопштити од којег тренутка нећу бити председник СНС-а”.

“Одавно нисам страначки човек, мада се без СНС-а тако велике и драматичне промене не би догодиле“, сматра он.

Додао је да нема намеру да буде на власти још 20 година, али и приметио да, како је с лакоћом побеђивао на изборима, тако ће с лакоћом саопштити и шта ће с функцијом у СНС-у.

“Имам још посла да обавим, за то ми треба још неко време, а после нека неко други настави. Желим да ме памте као Шредера у Немачкој”, каже Вучић.

Поводом најављеног протеста дела опозиције на дан његовог ступања на функцију и полагања заклетве у Скупштини, Вучић је рекао да му је драго што, после Слободана Милошевића, његови политички противници организују контрамитинге.

“Обећао сам – победићу – и то ћу да испуним, још једном, на једним изборима, а после ће да ме скину с грбаче“, поручио је Вучић опонентима.


Верује да ће „ЕУ бити стратешки циљ и нове владе, али и одржавање добрих традиционалних и пријатељских односа с Руском Федерацијом, Кином и Сједињеним Америчким Државама”. Додао је да очекује да ће плате и пензије у јавном сектору бити повећане до краја године, као и да ће бити увећана минимална зарада. Изразио је уверење да ће и следећа влада бити дисциплинована у трошењу новца.

“То отвара могућност за веће плате и пензије. Министарство финансија треба да реформише Пореску управу, а кад то завршимо, сигуран сам да можемо очекивати још боље резултате у наплати прихода, а расходе морамо великом дисциплином да држимо под контролом”, рекао је Вучић.

Предочио је да је за Војску и полицију урађено неупоредиво више него у последњих 35 година – и у погледу наоружавања и опремања.

Приметио је да смо у спорту освајали више медаља неко икад јер смо у врхунски спорт уложили више новца него икада.

“Видим будућност Србије у приближавању ЕУ, али не зависи само од нас да ли ћемо бити чланица. Међутим, грађанима је свеједно да ли имамо седам или 15 отворених поглавља јер то не привлачи никога”, навео је премијер.

Како је истакао, због тога је покренуо идеју регионалне, јединствене економске зоне.


Узвратни поклони

Вучић је на последној седници Владе министрима поклонио књиге, а исти поклон добио је заузврат. Од Ивице Дачића књигу „Циљеви”, а од Расима Љајића „Србија – земља бања”.

“Углавном добијам књиге. Од Неле Кубуровић сам до сада добио више књига, размењујемо књиге када мислимо да је нешто добро“, рекао је Вучић.


Одговарајући на питања новинара поводом његових изјава везаних за највиши правни акт, рекао је да је за промену Устава потребан широк консензус и широка расправа. Како је навео, о Уставу се мора разговарати на свим нивоима с политичким странкама, НВО, свим сферама друштва, али то треба чинити с идејом како видимо Србију за 30 година. Међутим, поручио је:

“Да га неко октроише – тај случај се неће догодити“.

Премијер у одласку најавио је да ће и као шеф државе уложити много напора у очување мира и стабилности у региону.

“За разлику од прошлости, ти проблеми нису стављени под тепих. Та ствар није лоша, јер бар једни друге не лажемо“, истакао је Вучић.

Односи с Приштином су, како је констатовао, најкомпликованији.

“Предстоје тешки разговори, али опредељен сам да их наставим“, рекао је Вучић. 


Српска вина за новинаре

Након опроштајне прес-конференције, премијер Вучић је новинаре у дворишту виле „Мир” лично послужио вином, наздравио и захвалио им на досадашњој сарадњи. Препоручио је „вртлог совињон”, подвукавши ипак да ништа од тога није о Владином трошку, већ искључиво о његовом.


Поручио је да ће као председник републике истрајавати на изградњи ауто-пута Ниш–Приштина.

Говорећи о ономе чиме није задовољан, открио је новинарима:

“Жив се поједох што још није завршен Клинички центар у Нишу“, појадао се премијер.

Поручио је и да није задовољан искоришћавањем новца за капиталне инвестиције у свим министарствима.

С. Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар
Књиге министрима за успомену, наследнику полица у аманет 

Књиге министрима за успомену, наследнику полица у аманет 

29.05.2017. 21:48 22:35