Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mirović: Vojvodina treba da bude vodeća regija u našoj zemlji

21.06.2017. 12:30 18:32
Piše:
Izvor: Tanjug (Jaroslav Pap)

Kada pogledate važne buduće simbole Vojvodine: Klinički centar Vojvodine sa novom zgradom, Radio-televiziju Vojvodine sa novom zgradom, Žeželjev most sa novom trasom železnice, budući fruškogorski i banatski koridor, industrijske zone, Narodno pozorište u Subotici, vidite da želimo da uradimo da Vojvodina u svim segmentima postane ono ona mora biti - da bude vodeća regija u našoj zemlji, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On je u prisustvu svih članova vlade na konferenciji za novinare predstavio učinke Pokrajinske vlade u proteklih godinu dana i naglasio da je ispunjena velika većina programa koji je pre godinu dana predstavio poslanicima Skupštine Vojvodine i koji je usvojen sa dvotrećinskom podrškom.

On je rekao da je politika okupljanja oko projekata dala rezultate na svim poljima, a na ekonomskom je to posebno izraženo, iznoseći podatak da je otvaranjem novih i proširenjem postojećih pogona u Vojvodini otvoreno 12.000 novih radnih mesta, čime je smanjena stopa nezaposlenosti za 5,6 odsto u odnosu na prošlu godinu i sada iznosi 13,6 odsto.

Napomenuo je i da se Pokrajinska vlada u svom radu rukovodila sa nekoliko principa.

"Najpre to je princip političke stabilnosti, koji je u potpunosti uspostavljen, jer su sve odluke donošene jednoglasno, istovremeno, uz podršku u Pokrajinskoj skupštini", kazao je Mirović dodajući da je u proteklih godinu dana napušten princip „jalovih rasprava“.

Prema rečima predsednika Pokrajinske vlade, drugi važan princip jeste saradnja sa Vladom Republike Srbije, kroz model koji je definisan kao okupljanje oko projekata.

"Tom saradnjom Vojvodina je samo dobila, jer smo time na svim nivoima, u saradnji sa ministarstvima i državnim fondovima, obezbedili značajna finansijska sredstva i projekte za Vojvodinu i podstakli rast u mnogim lokalnim samoupravama i u celoj Vojvodini", istakao je Mirović dodajući da je Pokrajinska vlada napustila nenamensko finansiranje pojedinih nadležnosti koje je Vojvodina imala, poput Fonda za nove tehnologija, Fonda za kapitalna ulaganja, a napušteno je i političko upravljanje prema određenim interesima.

Mirović je naveo da je okupljanje oko projekata indukovalo glavni cilj Pokrajinske vlade, a to je brži ekonomski razvoj Vojvodine.

"Kroz velike projekte, i kroz razvojni koncept budžeta za 2017, uspeli smo da obezbedimo 10 odsto više sredstva u nominalnom iznosu u odnosu na 2016, a kroz poslednji rebalans i dodatnih 2,5 milijarde dinara za, pre svega, ekonomski razvoj", naglasio je Mirović dodajući da će najznačajnija suma u svim oblastima biti usmerena na konkretne razvojne projekte.

Dodao je da ohrabruje i rast prihoda, što je zapravo glavni rezultat okupljanja oko projekata i politike Vlade na nacionalnom nivou. To, prema Mirovićevim rečima, daje širi manevarski prostor za mehanizme koji će pomoći daljoj indukciji ekonomskog razvoja. Jedan od tih mehanizama jeste i Razvojna agencija Vojvodine, koja je će sa prvih 350 miliona dinara davati bespovratna sredstva za inicijative u okviru proširenja tehnoloških procesa, zapošljavanje velikog broja ljudi, pokrivajući one oblasti koje ne pokriva Razvojna agencija Srbije, u segmentima koji znače rast ekonomije.

Mirović je istakao da je u proteklih godinu dana uloženo 186 miliona dinara za otvaranje ili opremanje industrijskih zona u Kanjiži, Kovinu, Novom Bečeju, Beloj Crkvi, Inđiji, Šidu, Baču, Kuli i Bačkom Petrovcu.

U 2017. godini budžet za poljoprivredu iznosi 8,2 milijarde dinara, što je najveći budžet u odnosu na prethodne godine.

"Direktna podrška poljoprivrednicima povećana je za 80 odsto, sa 800 miliona u 2016, na 1,4 milijarde dinara u 2017", kazao je Mirović dodajući da su poljoprivrednici koristili bespovratna sredstva za nabavku sistema za navodnjavanje, protivgradne mreže, otvaranje malih stočarskih farmi, prerađivačke kapacitete i drugo.

Posebno je naglasio podatak da u proteklih godinu dana, vrednost investicija koje su ishodovane u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u odnosu na procenjenu vrednost iz projektne dokumentacije, iznosi više od 9,5 milijardi dinara, te da se na osnovu toga može sagledati priprema budućih investicija u svim oblastima.

Mirović je naveo da su značajne i aktivnosti u okviru IPA programa, gde se učestvuje u pripremi izrade projektno tehničke dokumentacije za prugu Subotica-Baja, ukupne vrednosti 3,5 miliona evra.

Predsednik Pokrajinske vlade osvrnuo se i na velike projekte koji se sa nacionalnog nivoa realizuju u Vojvodini, kao što su izgradnja Žeželjevog mosta, pruge Beograd-Budimpešta i Fruškogorski koridor.

"Tu su zatim 3,2 milijarde dinara koje je Uprava za kapitalna ulaganja uložila u 41 opštini za proteklih godinu dana. To su vredni projekti, neki od njih su u toku, poput izgradnje fabrike vode u Kovačici, rekonstrukcije velike terase u Subotici, izgradnje prilaznih saobraćajnica između Nove Pazove i autoputa Beograd-Novi Sad i drugih važnih i velikih projekata koji će podstaći bržu indukciju ekonomskog razvoja Vojvodine",  naglasio je Mirović.

Ulaganja u zdravstvo

Mirović je posebno naglasio da su značajna sredstva uložena u zdravstvo. Kako je naveo, u toku je javna nabavka za rekonstrukciju bolnice u Pančevu, nabavljene su tri nove angio-sale za bolnice u Subotici, Zrenjaninu i Somboru, a za nešto manje od godinu dana biće završena nova zgrada Hitne pomoći. Značajna sredstva su uložena u popravku dotrajalih aparata, kao i za nabavku novih aparata, odnosno u prvom delu godine uloženo je 65 miliona dinara, a nakon rebalansa još 190 miliona dinara. Trenutno ne radi samo aparat za mamografiju u Institutu za onkologiju, za čiju popravku je izdvojeno šest miliona dinara, i očekuje se da će za desetak dana biti popravljen.

Na dozvole da se manje čeka

"U oblasti energetike i građevinarstva smo zatekli više od 1.200 predmeta koji su godinama čekali ili na izdavanje građevinskih dozvola ili na odgovarajućih rešenja u procesu ozakonjenja objekata. U dogovoru sa nadležnim ministarstvom, primili smo 10 službenika i broj nerešenih predmeta se polako smanjuje i ja očekujem do kraja godine da ne budemo poslednji na listi, gledajući broj dana koji je potreban da bi se izdala građevinska dozvola", naglasio je Igor Mirović.

A.Savanović

Autor:
Pošaljite komentar
Mirović  u Kucuri: Izbeglice moramo trajno integrisati 

Mirović  u Kucuri: Izbeglice moramo trajno integrisati 

20.06.2017. 12:23 13:07
INTERVJU Igor Mirović: Okupljanje oko projekata razvija Vojvodinu

INTERVJU Igor Mirović: Okupljanje oko projekata razvija Vojvodinu

18.06.2017. 08:04 09:01
Mirović: Rebalansom 2,5 milijarde za nove investicije 

Mirović: Rebalansom 2,5 milijarde za nove investicije 

16.06.2017. 13:16 13:20