broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Мировић: Војводина треба да буде водећа регија у нашој земљи

21.06.2017. 12:30 18:32
Пише:
Извор: Танјуг (Јарослав Пап)

Када погледате важне будуће симболе Војводине: Клинички центар Војводине са новом зградом, Радио-телевизију Војводине са новом зградом, Жежељев мост са новом трасом железнице, будући фрушкогорски и банатски коридор, индустријске зоне, Народно позориште у Суботици, видите да желимо да урадимо да Војводина у свим сегментима постане оно она мора бити - да буде водећа регија у нашој земљи, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Он је у присуству свих чланова владе на конференцији за новинаре представио учинке Покрајинске владе у протеклих годину дана и нагласио да је испуњена велика већина програма који је пре годину дана представио посланицима Скупштине Војводине и који је усвојен са двотрећинском подршком.

Он је рекао да је политика окупљања око пројеката дала резултате на свим пољима, а на економском је то посебно изражено, износећи податак да је отварањем нових и проширењем постојећих погона у Војводини отворено 12.000 нових радних места, чиме је смањена стопа незапослености за 5,6 одсто у односу на прошлу годину и сада износи 13,6 одсто.

Напоменуо је и да се Покрајинска влада у свом раду руководила са неколико принципа.

"Најпре то је принцип политичке стабилности, који је у потпуности успостављен, јер су све одлуке доношене једногласно, истовремено, уз подршку у Покрајинској скупштини", казао је Мировић додајући да је у протеклих годину дана напуштен принцип „јалових расправа“.

Према речима председника Покрајинске владе, други важан принцип јесте сарадња са Владом Републике Србије, кроз модел који је дефинисан као окупљање око пројеката.

"Том сарадњом Војводина је само добила, јер смо тиме на свим нивоима, у сарадњи са министарствима и државним фондовима, обезбедили значајна финансијска средства и пројекте за Војводину и подстакли раст у многим локалним самоуправама и у целој Војводини", истакао је Мировић додајући да је Покрајинска влада напустила ненаменско финансирање појединих надлежности које је Војводина имала, попут Фонда за нове технологија, Фонда за капитална улагања, а напуштено је и политичко управљање према одређеним интересима.

Мировић је навео да је окупљање око пројеката индуковало главни циљ Покрајинске владе, а то је бржи економски развој Војводине.

"Кроз велике пројекте, и кроз развојни концепт буџета за 2017, успели смо да обезбедимо 10 одсто више средства у номиналном износу у односу на 2016, а кроз последњи ребаланс и додатних 2,5 милијарде динара за, пре свега, економски развој", нагласио је Мировић додајући да ће најзначајнија сума у свим областима бити усмерена на конкретне развојне пројекте.

Додао је да охрабрује и раст прихода, што је заправо главни резултат окупљања око пројеката и политике Владе на националном нивоу. То, према Мировићевим речима, даје шири маневарски простор за механизме који ће помоћи даљој индукцији економског развоја. Један од тих механизама јесте и Развојна агенција Војводине, која је ће са првих 350 милиона динара давати бесповратна средства за иницијативе у оквиру проширења технолошких процеса, запошљавање великог броја људи, покривајући оне области које не покрива Развојна агенција Србије, у сегментима који значе раст економије.

Мировић је истакао да је у протеклих годину дана уложено 186 милиона динара за отварање или опремање индустријских зона у Кањижи, Ковину, Новом Бечеју, Белој Цркви, Инђији, Шиду, Бачу, Кули и Бачком Петровцу.

У 2017. години буџет за пољопривреду износи 8,2 милијарде динара, што је највећи буџет у односу на prеthodnе године.

"Директна подршка пољопривредницима повећана је за 80 одсто, са 800 милиона у 2016, на 1,4 милијарде динара у 2017", казао је Мировић додајући да су пољопривредници користили бесповратна средства за набавку система за наводњавање, противградне мреже, отварање малих сточарских фарми, прерађивачке капацитете и друго.

Посебно је нагласио податак да у протеклих годину дана, вредност инвестиција које су исходоване у Покрајинском секретаријату за енергетику, грађевинарство и саобраћај, у односу на процењену вредност из пројектне документације, износи више од 9,5 милијарди динара, те да се на основу тога може сагледати припрема будућих инвестиција у свим областима.

Мировић је навео да су значајне и активности у оквиру ИПА програма, где се учествује у припреми израде пројектно техничке документације за пругу Суботица-Баја, укупне вредности 3,5 милиона евра.

Председник Покрајинске владе осврнуо се и на велике пројекте који се са националног нивоа реализују у Војводини, као што су изградња Жежељевог моста, пруге Београд-Будимпешта и Фрушкогорски коридор.

"Ту су затим 3,2 милијарде динара које је Управа за капитална улагања уложила у 41 општини за протеклих годину дана. То су вредни пројекти, неки од њих су у току, попут изградње фабрике воде у Ковачици, реконструкције велике терасе у Суботици, изградње прилазних саобраћајница између Нове Пазове и аутопута Београд-Нови Сад и других важних и великих пројеката који ће подстаћи бржу индукцију економског развоја Војводине",  нагласио је Мировић.

Улагања у здравство

Мировић је посебно нагласио да су значајна средства уложена у здравство. Како је навео, у току је јавна набавка за реконструкцију болнице у Панчеву, набављене су три нове ангио-сале за болнице у Суботици, Зрењанину и Сомбору, а за нешто мање од годину дана биће завршена нова зграда Хитне помоћи. Значајна средства су уложена у поправку дотрајалих апарата, као и за набавку нових апарата, односно у првом делу године уложено је 65 милиона динара, а након ребаланса још 190 милиона динара. Тренутно не ради само апарат за мамографију у Институту за онкологију, за чију поправку је издвојено шест милиона динара, и очекује се да ће за десетак дана бити поправљен.

На дозволе да се мање чека

"У области енергетике и грађевинарства смо затекли више од 1.200 предмета који су годинама чекали или на издавање грађевинских дозвола или на одговарајућих решења у процесу озакоњења објеката. У договору са надлежним министарством, примили смо 10 службеника и број нерешених предмета се полако смањује и ја очекујем до краја године да не будемо последњи на листи, гледајући број дана који је потребан да би се издала грађевинска дозвола", нагласио је Игор Мировић.

А.Савановић

Аутор:
Пошаљите коментар
Мировић  у Куцури: Избеглице морамо трајно интегрисати 

Мировић  у Куцури: Избеглице морамо трајно интегрисати 

20.06.2017. 12:23 13:07
ИНТЕРВЈУ Игор Мировић: Окупљање око пројеката развија Војводину

ИНТЕРВЈУ Игор Мировић: Окупљање око пројеката развија Војводину

18.06.2017. 08:04 09:01
Мировић: Ребалансом 2,5 милијарде за нове инвестиције 

Мировић: Ребалансом 2,5 милијарде за нове инвестиције 

16.06.2017. 13:16 13:20