FUTOŠKA PIJACA MIRIŠE NA JESEN Traže se bundeva i povrće za zimnicu
Većina građana je na vreme spremila zimnicu, ali ima još dosta onih koji nisu, te u poslednji čas posećuju tezge na kojima se prodaje povrće koje im je potrebno, a koje je na Futoškoj pijaci uvek sveže.
Ovog oktobra ne izostaje ni voće, a pristigla je i nezaobilazna sezonska bundeva.
Uprkos jučerašnjem vrelom podnevu, prodavci nisu imali vremena za odmor iako, kako kažu, bude dana i sa više posla. Prodavačica Katarina, koja prodaje pretežno povrće, ipak se ne slaže sa tim.
– Uglavnom imam puno posla na ovoj tezgi, jer mi je sve u ponudi prva-druga klasa – kaže ova prodavačica, dodajući da građani i dalje pripremaju zimnicu, te kupuju i paradajz, papriku, krastavce, brokoli i karfiol.
Cena paradajza, koji je ove godine pravi hit među zimničarskim povrćem, iznosi i do 200 dinara po kilogramu, dok se paprika za ajvar, koja se bori za prvo mesto, kreće i do 180, u zavisnosti od vrste. Karfiol je uglavnom 200 dinara po kilogramu, a krastavci između 120 i 150 dinara, od kojih su trenutno najprodavaniji kiseli. Oni koji još nisu spremili zimnicu, mogu pronaći i kupus i šargarepu, čija cena iznosi 100 dinara po kilogramu.
Od povrća ne zaostaju, kako ljubazni prodavci kažu, ni rotkvice, koje koštaju 80 dinara, a potražnja postoji i za tikvicama od 100 dinara po kilogramu. Ispod tendi tezgi kupce čekaju i bundeve, čija je cena 120 dinara po kilogramu. Mnogi građani sa osmehom kažu da su došli da „izvide situaciju”, kako bi i oni nabavili sastojke za čorbe, potaže i pite od ovog sezonskog povrća.
Kako nam kaže prodavačica Nikolina Todorović iz Rume, na svojoj tezgi najbrže ostane bez šargarepe i zeleni, namirnica neophodnih svaki dan za ručak.
– Prodaja ide, ide, pa stane, a iako bi trebalo da bude pravila kada ima najviše sveta, ipak ga nema, svaki dan je za sebe, pa čak i vikendi –objašnjava Todorovićeva i dodaje da se cene već godinu dana ne menjaju znatno, okvirno poskupljuju za deset dinara, pa za toliko i pojeftine.
Što se voća tiče, tezge krase i mandarine, koje koštaju oko 160 dinara po kilogramu, ali i nezaobilazno grožđe, koje se nalazi po ceni od 250 dinara. Uvek prisutne jabuke su, u zavisnosti od vrste, jeftinije i skuplje, ali se nalaze i za 70 dinara, dok se mogu videti i građani koji u torbama i kesama nose i šljive, čija cena iznosi 140 dinara po kilogramu.
N. Šolaja