ФУТОШКА ПИЈАЦА МИРИШЕ НА ЈЕСЕН Траже се бундева и поврће за зимницу
Већина грађана је на време спремила зимницу, али има још доста оних који нису, те у последњи час посећују тезге на којима се продаје поврће које им је потребно, а које је на Футошкој пијаци увек свеже.
Овог октобра не изостаје ни воће, а пристигла је и незаобилазна сезонска бундева.
Упркос јучерашњем врелом подневу, продавци нису имали времена за одмор иако, како кажу, буде дана и са више посла. Продавачица Катарина, која продаје претежно поврће, ипак се не слаже са тим.
– Углавном имам пуно посла на овој тезги, јер ми је све у понуди прва-друга класа – каже ова продавачица, додајући да грађани и даље припремају зимницу, те купују и парадајз, паприку, краставце, броколи и карфиол.
Цена парадајза, који је ове године прави хит међу зимничарским поврћем, износи и до 200 динара по килограму, док се паприка за ајвар, која се бори за прво место, креће и до 180, у зависности од врсте. Карфиол је углавном 200 динара по килограму, а краставци између 120 и 150 динара, од којих су тренутно најпродаванији кисели. Они који још нису спремили зимницу, могу пронаћи и купус и шаргарепу, чија цена износи 100 динара по килограму.
Од поврћа не заостају, како љубазни продавци кажу, ни ротквице, које коштају 80 динара, а потражња постоји и за тиквицама од 100 динара по килограму. Испод тенди тезги купце чекају и бундеве, чија је цена 120 динара по килограму. Многи грађани са осмехом кажу да су дошли да „извиде ситуацију”, како би и они набавили састојке за чорбе, потаже и пите од овог сезонског поврћа.
Како нам каже продавачица Николина Тодоровић из Руме, на својој тезги најбрже остане без шаргарепе и зелени, намирница неопходних сваки дан за ручак.
– Продаја иде, иде, па стане, а иако би требало да буде правила када има највише света, ипак га нема, сваки дан је за себе, па чак и викенди –објашњава Тодоровићева и додаје да се цене већ годину дана не мењају знатно, оквирно поскупљују за десет динара, па за толико и појефтине.
Што се воћа тиче, тезге красе и мандарине, које коштају око 160 динара по килограму, али и незаобилазно грожђе, које се налази по цени од 250 динара. Увек присутне јабуке су, у зависности од врсте, јефтиније и скупље, али се налазе и за 70 динара, док се могу видети и грађани који у торбама и кесама носе и шљиве, чија цена износи 140 динара по килограму.
Н. Шолаја