Specijaliteti mamac za gurmane
Festival „Disnotor za gurmane” promovisan je na Ribljoj pijaci u Novom Sadu pod pokroviteljstvom JKP „Tržnica” i Udruženja za negovanje tradicije „Tradicionalno vojvođanski” iz Čuruga.
Na promociji su posetioci mogli probati i kupiti domaće specijalitete koji će danas biti izloženi na tom festivalu u Čurugu.Predsednik udruženja „Tradicionalno vojvođanski” Ranko Milinković kaže da mu je drago što su dobili priliku da prezentuju deo onoga što će biti izloženo danas, kao i samo selo.
– S obzirom na to da je danas industrija poremetila neke stvari i da se tradicija svinjokolja gubi, naša je želja da običaj sačuvamo od zaborava – istakao je Ranko Milinković. – Osim zabavno-muzičkog programa, održaće se i takmičenje u kuvanju svinjokoljskog paprikaša. To je lepa prilika da se ljudi druže i zabave.
U asortimanu izloženih proizvoda našli su se mesne prerađevine i slatkiši. Cena čvaraka je 700 dinara kilogram, kobasica 600, premazi se kreću od 150 do 200 dinara, slanina 800, vešalica 1.200, suvi vrat 800 i mast 100 dinara. Cene domaćih kolača se na štandu firme „Krancla” kreću od 300 dinara za bakine kolače, 500 dinara za kilogram štrudle, dok kilogram sitnih kolača košta 600 dinara. U specijalitetima će danas od 9 časova moći da uživaju žitelji Čuruga, kao i da se takmiče u pripremanju svinjskog paprikaša.
V. Tadić