Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ČETIRI GENERACIJE SLATKE TRADICIJE IZ KIKINDE U radionici Sanele Has Milovanov čuvaju se tajne starog bombonjerskog zanata ZA MESEC DANA PROIZVEDU DVE TONE SLATKIŠA (FOTO)

09.04.2025. 16:39 17:47
Izvor:
Dnevnik
санела
Foto: Privatna arhiva

Sanela Has Milovanov iz Kikinde jedna je od retkih preduzetnica koje se bave starim bombondžijskim zanatom. U njenoj radionici, koja postoji duže od 120 godina i u kojoj su radile generacije pre nje, i danas nastaju svilene vašarske bombone.

Sanela i njena porodica čuvaju jedan od najstarih i najlepših zanata u Srbiji, koji ne samo da je delikatan, već zahteva veliko znanje i posvećenost. Činjenica da ova tradicija traje već četiri generacije u njenoj porodici, a da je peta generacija već na putu, govori o dugovečnosti ove radionice u Kikindi.

-Moja sestra i ja smo četvrta generacija koja se bavi prizvodnjom bombona. Pravimo svilene, žele, gumene bombone, lizalice, ćeten alvu, kretoš, licidarske kolače, krompir šećer. Svi naši proizvodi su domaći i mogu se naći na vašarima i raznim manifestacijama tog tipa  - priča Sanela dodajući da već imaju i petu generaciju u porodici koja počinje da se bavi ovim zanatom, a to je njena sestričina.

санела
Foto: privatna arhiva

U Sanelinoj radionici radi se prema starim recepturama, koje se ne otkrivaju nikome van porodice, a koriste se mašine koje su stare preko 100 godina. 

- Te mašine potiču iz doba moje babe i dede, malo je novih mašina. Za pripremu slatkiša koristimo uglavnom prirodne sastojke. Osnovna sirovina je šećer, a koristimo i bombonjerski sirup, ledeni kvasac, čujen, prirodne boje i arome. Trudimo se da bude sve prirodno jer tako dobijemo najkvalitetniji proizvod. Za jedan dan proizvedemo sto kilograma bombona - objašnjava Sanela dodajući da na mesečnom nivou iz njene radionice izađe dve tone slatkiša. 

комбо
Foto: Privatna arhiva

Šećeri, osim što se kuvaju na određenoj temperaturi, oni se, otkriva nam Sanela, obavezno probaju. 

- Uzimamo vreo šećer na kašiku i probamo. Po tom ukusu tačno znam da li je taj šećer skuvan ili nije. Naši recepti se čuvaju, ne delimo ih ni sa kim. To je u porodičnom krugu. Radnici su tu za merenje ili prodaju, a za samo kuvanje smo isključivo odgovorni mi iz porodice - priča Sanela.

санела
Foto: Privatna arhiva

- Ovaj posao nije lak, jedina olakšavajuća okolnost je činjenica da ga radimo od marta do novembra. Tokom zimske pauze uopšte ne ulazimo u radionicu. Inače, cela porodica je angažovana oko ovog posla. Mama i tata još uvek pomažu. Moja rođena sestra takođe, svi smo uključeni. To je pravi  porodični posao - navodi Sanela i tvrdi da ovaj stari zanat nije lako savladati, da je potrebno da se rodiš u porodici koja se njim bavi.

комбо
Foto: privatna arhiva

Bombonjerskim zanatom u Vojvodini se, kako kaže Sanela, bavi svega tri ili četiri porodice, a u Srbiji ukupno pet ili šest. 

Projekat „Stari zanati - nova šansa” realizuje Dnevnik Vojvodina pres, a sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar