Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RIBA NIKAD SKUPLJA, TRGOVCI IGRAJU NA HRIŠĆANSKI DUH KUPACA Božićni post prazni tezge bez obzira na paprene cene

26.11.2024. 09:02 11:41
Piše:
Дневник
Foto: Ilustracija - Canva

Pravoslavni božićni post počinje u četvrtak, 28. novembra, i trajaće sve do Badnjeg dana, 6. januara. U obilasku novosadskih prodavaca ribe upoznali smo se sa novim paprenim cenama, koje iako nikad veće, ne odbijaju kupce od poštovanja svojih hiršćanskih običaja i dužnosti.

Tokom posta ne jedu se meso, mlečni proizvodi i jaja, a ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka, kada se posti na vodi. Takođe, riba se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak iako praznik pada u sredu ili petak.

Naravno post se ne odnosi samo na način ishrane, već prevashodno na ponašanje i misli vernika. Suzdržavanje od poroka, čisti um i telo, ali se u današnje vreme najviše pažnje posvećuje onom delu posta koji se odnosi upravo na hranu.

пост
Foto: B. Guran

Iako božićni post nije strog kao vaskršnji, ipak zahteva posebnu pažnju pri izboru namirnica. Posni proizvodi uglavnom su osetno skuplji od mrsnih, naročito u "sezoni" verskih praznika.

Kilogram šarana u ribarnicama i prodavnicama košta oko 500 dinara, kilogram oslića je od 400 do 450, pastrmke oko 600 dinara a brancina i do 1.000

Kilogram šarana u ribarnicama i prodavnicama košta oko 500 dinara, kilogram oslića kreće se od 400 do 450, a pastrmke oko 600 dinara, dok za kilogram brancina treba izdvojiti i do 1.000 dinara. Za one koji žele već pripremljenu ribu, na ovu cenu dodaje se usloga pečenja, čija vrednost varira od ribarnice do ribarnice, krećući se između 200 i 300 dinara po kilogramu.

Ribarnice u vreme posta i posnih slava rade punom parom, zbog čega se vrše "rezervacije” i nedeljama unapred.

– Već su počele narudžbine, najviše ih je za Nikoljdan, zato što je ta slava posna. Riba, kao i sve drugo, poskupelo je u odnosu na prošlu godinu, ali je potražnja velika – rekla je za „Dnevnik” radnica u ribarnici na Futoškoj pijaci. – Sada kreće sezona spremanja ribe, dva najveća posta su relativno blizu jedan drugome, pa je tako ovo period kada imamo najviše posla.

Naša sagovornica kaže da jepotražnja toliko velika, da nekada moraju odbiti potencijalne kupce, kako bi ispoštovali rok već dogovorenih narudžbina.

U anketiranju naših sugrađana, saznali smo da većina onih koji su bili raspoloženi za razgovor, ne praktikuju post u celosti, već poste nedelju dana pred Božić. Ipak u toku te sedmice, riba je neizostavna na porodičnoj trpezi.

anketa
Foto: Dnevnik.rs

 

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
DA LI ĆE SE MENJATI CENA HLEBA? Još šest meseci će se prodavati po ovoj ceni, vlada usvojila uredbu

DA LI ĆE SE MENJATI CENA HLEBA? Još šest meseci će se prodavati po ovoj ceni, vlada usvojila uredbu

22.11.2024. 10:55 10:56
OVAJ SIR SE PRAVI SAMO U SRBIJI Kilogram košta kao letovanje, a našao se i na trpezi princa Čarlsa
Дневник

OVAJ SIR SE PRAVI SAMO U SRBIJI Kilogram košta kao letovanje, a našao se i na trpezi princa Čarlsa

25.11.2024. 11:08 12:11
ŠTA SE DEŠAVA NA STOČNIM PIJACAMA? Cene teladi i prasadi dostižu rekorde! Ponuda ovaca i jagnjadi jako slaba

ŠTA SE DEŠAVA NA STOČNIM PIJACAMA? Cene teladi i prasadi dostižu rekorde! Ponuda ovaca i jagnjadi jako slaba

21.11.2024. 13:41 13:49
OVO SU TRI SAVRŠENE TORTE ZA SLAVU! Gosti ih obožavaju, a domaćice se ponose savršenim ukusom

Dobri recepti su uvek u modi

торта

OVO SU TRI SAVRŠENE TORTE ZA SLAVU! Gosti ih obožavaju, a domaćice se ponose savršenim ukusom

Jedan od nezaobilaznih elemenata slavske trpeze, koja je prepuna raznovrsnih jela i specijaliteta, svakako je slavska torta.
20.11.2024. 16:34 17:31