clear sky
12°C
26.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9975
usd
111.6175
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РИБА НИКАД СКУПЉА, ТРГОВЦИ ИГРАЈУ НА ХРИШЋАНСКИ ДУХ КУПАЦА Божићни пост празни тезге без обзира на папрене цене

26.11.2024. 09:02 11:41
Пише:
Дневник
Фото: Ilustracija - Canva

Православни божићни пост почиње у четвртак, 28. новембра, и трајаће све до Бадњег дана, 6. јануара. У обиласку новосадских продаваца рибе упознали смо се са новим папреним ценама, које иако никад веће, не одбијају купце од поштовања својих хиршћанских обичаја и дужности.

Током поста не једу се месо, млечни производи и јаја, а уље и вино су дозвољени свим данима осим среде и петка, када се пости на води. Такође, риба се једе сваке суботе и недеље, као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак иако празник пада у среду или петак.

Наравно пост се не односи само на начин исхране, већ превасходно на понашање и мисли верника. Суздржавање од порока, чисти ум и тело, али се у данашње време највише пажње посвећује оном делу поста који се односи управо на храну.

пост
Фото: Б. Гуран

Иако божићни пост није строг као васкршњи, ипак захтева посебну пажњу при избору намирница. Посни производи углавном су осетно скупљи од мрсних, нарочито у "сезони" верских празника.

Килограм шарана у рибарницама и продавницама кошта око 500 динара, килограм ослића је од 400 до 450, пастрмке око 600 динара а бранцина и до 1.000

Килограм шарана у рибарницама и продавницама кошта око 500 динара, килограм ослића креће се од 400 до 450, а пастрмке око 600 динара, док за килограм бранцина треба издвојити и до 1.000 динара. За оне који желе већ припремљену рибу, на ову цену додаје се услога печења, чија вредност варира од рибарнице до рибарнице, крећући се између 200 и 300 динара по килограму.

Рибарнице у време поста и посних слава раде пуном паром, због чега се врше "резервације” и недељама унапред.

– Већ су почеле наруџбине, највише их је за Никољдан, зато што је та слава посна. Риба, као и све друго, поскупело је у односу на прошлу годину, али је потражња велика – рекла је за „Дневник” радница у рибарници на Футошкој пијаци. – Сада креће сезона спремања рибе, два највећа поста су релативно близу један другоме, па је тако ово период када имамо највише посла.

Наша саговорница каже да јепотражња толико велика, да некада морају одбити потенцијалне купце, како би испоштовали рок већ договорених наруџбина.

У анкетирању наших суграђана, сазнали смо да већина оних који су били расположени за разговор, не практикују пост у целости, већ посте недељу дана пред Божић. Ипак у току те седмице, риба је неизоставна на породичној трпези.

anketa
Фото: Dnevnik.rs

 

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар
ДА ЛИ ЋЕ СЕ МЕЊАТИ ЦЕНА ХЛЕБА? Још шест месеци ће се продавати по овој цени, влада усвојила уредбу

ДА ЛИ ЋЕ СЕ МЕЊАТИ ЦЕНА ХЛЕБА? Још шест месеци ће се продавати по овој цени, влада усвојила уредбу

22.11.2024. 10:55 10:56
ОВАЈ СИР СЕ ПРАВИ САМО У СРБИЈИ Килограм кошта као летовање, а нашао се и на трпези принца Чарлса
Дневник

ОВАЈ СИР СЕ ПРАВИ САМО У СРБИЈИ Килограм кошта као летовање, а нашао се и на трпези принца Чарлса

25.11.2024. 11:08 12:11
ШТА СЕ ДЕШАВА НА СТОЧНИМ ПИЈАЦАМА? Цене телади и прасади достижу рекорде! Понуда оваца и јагњади јако слаба

ШТА СЕ ДЕШАВА НА СТОЧНИМ ПИЈАЦАМА? Цене телади и прасади достижу рекорде! Понуда оваца и јагњади јако слаба

21.11.2024. 13:41 13:49
ОВО СУ ТРИ САВРШЕНЕ ТОРТЕ ЗА СЛАВУ! Гости их обожавају, а домаћице се поносе савршеним укусом

Добри рецепти су увек у моди

торта

ОВО СУ ТРИ САВРШЕНЕ ТОРТЕ ЗА СЛАВУ! Гости их обожавају, а домаћице се поносе савршеним укусом

Један од незаобилазних елемената славске трпезе, која је препуна разноврсних јела и специјалитета, свакако је славска торта.
20.11.2024. 16:34 17:31