Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POGLEDAJTE IDEALAN POSNI RUČAK NA VODI Ovaj recept koji obuhvata SVE – od osvežavajuće čorbe do izvrsne poslastice!

04.03.2025. 16:59 17:18
Piše:
Izvor:
Žena.blic
klopa
Foto: GPT ilustracija

Priprema posnog ručka na vodi pre svega podrazumeva jednostavnost, ali i pažljivo biranu kombinaciju namirnica, koje će se savršeno uklapati i po pitanju ukusa i prema pravilima restrikcije.

Uskršnji post, kao i svaki drugi, isključuje namirnice životinjskog porekla, a može da bude odlična prilika da istražimo bogatstvo i raznovrsnost biljne kuhinje.

Uskršnji post počeo je u ponedeljak 3. marta, a kako bismo vam dali neke nove ideje, pripremili smo inspirativne recepte za kompletan posni ručak na vodi.

Potrebno je:

- 3 srednja praziluka (samo beli i svetlozeleni delovi), tanko sečena

- 2 srednja krompira, oljuštena i isečena na kockice

- 2 šargarepe, oljuštene i isečene na kolutove

- 1 glavica crnog luka, sitno seckana

- 2 čena belog luka, mlevena

supa
Foto: GPT ilustracija

- 1 lovorov list

- 1,5 l povrtne supe ili vode

- So i biber po ukusu

- Sok od polovine limuna (po želji)

- Svež peršun za dekoraciju (po želji)

Priprema:

Operite i tanko iseckajte beo i svetlozeleni deo praziluka. Ako je potrebno, dobro ga isperite da biste uklonili svu prljavštinu. Oljuštite i naseckajte krompir i šargarepu na kockice i kolutove. Sitno iseckajte crni i beli luk.

U velikom loncu zagrejte malu količinu vode na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno seckani crni luk i šargarepu. Dinstajte ih 5-7 minuta, povremeno mešajući, dok ne postanu mekani. Dodajte mleveni beli luk i dinstajte još 1-2 minuta, dok ne postane aromatičan.

Dodajte iseckani praziluk i krompir u lonac. Dinstajte ih uz povremeno mešanje, dodajući po potrebi malo vode kako bi se povrće lagano kuvalo, oko 5-7 minuta. Nalijte povrtnu supu ili vodu u lonac, dovoljno da prekrije povrće. Dodajte lovorov list, pa povećajte temperaturu i pustite da čorba provri. Smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka oko 20-25 minuta, ili dok krompir i ostalo povrće ne omekša.

Uklonite lovorov list iz čorbe. Po ukusu dodajte so i biber, a po želji dodajte i sok od limuna za dodatnu svežinu. Ako želite glatku teksturu, možete čorbu delimično ispasirati ručnim blenderom ili je preručiti u blender, ostavljajući deo povrća u celini za teksturu.

Izvor:
Žena.blic
Piše:
Pošaljite komentar