POGLEDAJTE IDEALAN POSNI RUČAK NA VODI Ovaj recept koji obuhvata SVE – od osvežavajuće čorbe do izvrsne poslastice!
Priprema posnog ručka na vodi pre svega podrazumeva jednostavnost, ali i pažljivo biranu kombinaciju namirnica, koje će se savršeno uklapati i po pitanju ukusa i prema pravilima restrikcije.
Uskršnji post, kao i svaki drugi, isključuje namirnice životinjskog porekla, a može da bude odlična prilika da istražimo bogatstvo i raznovrsnost biljne kuhinje.
Uskršnji post počeo je u ponedeljak 3. marta, a kako bismo vam dali neke nove ideje, pripremili smo inspirativne recepte za kompletan posni ručak na vodi.
Potrebno je:
- 3 srednja praziluka (samo beli i svetlozeleni delovi), tanko sečena
- 2 srednja krompira, oljuštena i isečena na kockice
- 2 šargarepe, oljuštene i isečene na kolutove
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 2 čena belog luka, mlevena
- 1 lovorov list
- 1,5 l povrtne supe ili vode
- So i biber po ukusu
- Sok od polovine limuna (po želji)
- Svež peršun za dekoraciju (po želji)
Priprema:
Operite i tanko iseckajte beo i svetlozeleni deo praziluka. Ako je potrebno, dobro ga isperite da biste uklonili svu prljavštinu. Oljuštite i naseckajte krompir i šargarepu na kockice i kolutove. Sitno iseckajte crni i beli luk.
U velikom loncu zagrejte malu količinu vode na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno seckani crni luk i šargarepu. Dinstajte ih 5-7 minuta, povremeno mešajući, dok ne postanu mekani. Dodajte mleveni beli luk i dinstajte još 1-2 minuta, dok ne postane aromatičan.
Dodajte iseckani praziluk i krompir u lonac. Dinstajte ih uz povremeno mešanje, dodajući po potrebi malo vode kako bi se povrće lagano kuvalo, oko 5-7 minuta. Nalijte povrtnu supu ili vodu u lonac, dovoljno da prekrije povrće. Dodajte lovorov list, pa povećajte temperaturu i pustite da čorba provri. Smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka oko 20-25 minuta, ili dok krompir i ostalo povrće ne omekša.
Uklonite lovorov list iz čorbe. Po ukusu dodajte so i biber, a po želji dodajte i sok od limuna za dodatnu svežinu. Ako želite glatku teksturu, možete čorbu delimično ispasirati ručnim blenderom ili je preručiti u blender, ostavljajući deo povrća u celini za teksturu.