clear sky
8°C
04.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОГЛЕДАЈТЕ ИДЕАЛАН ПОСНИ РУЧАК НА ВОДИ Овај рецепт који обухвата СВЕ – од освежавајуће чорбе до изврсне посластице!

04.03.2025. 16:59 17:18
Пише:
Извор:
Жена.блиц
klopa
Фото: GPT ilustracija

Припрема посног ручка на води пре свега подразумева једноставност, али и пажљиво бирану комбинацију намирница, које ће се савршено уклапати и по питању укуса и према правилима рестрикције.

Ускршњи пост, као и сваки други, искључује намирнице животињског порекла, а може да буде одлична прилика да истражимо богатство и разноврсност биљне кухиње.

Ускршњи пост почео је у понедељак 3. марта, а како бисмо вам дали неке нове идеје, припремили смо инспиративне рецепте за комплетан посни ручак на води.

Потребно је:

- 3 средња празилука (само бели и светлозелени делови), танко сечена

- 2 средња кромпира, ољуштена и исечена на коцкице

- 2 шаргарепе, ољуштене и исечене на колутове

- 1 главица црног лука, ситно сецкана

- 2 чена белог лука, млевена

supa
Фото: GPT ilustracija

- 1 ловоров лист

- 1,5 л повртне супе или воде

- Со и бибер по укусу

- Сок од половине лимуна (по жељи)

- Свеж першун за декорацију (по жељи)

Припрема:

Оперите и танко исецкајте бео и светлозелени део празилука. Ако је потребно, добро га исперите да бисте уклонили сву прљавштину. Ољуштите и насецкајте кромпир и шаргарепу на коцкице и колутове. Ситно исецкајте црни и бели лук.

У великом лонцу загрејте малу количину воде на средњој температури. Додајте ситно сецкани црни лук и шаргарепу. Динстајте их 5-7 минута, повремено мешајући, док не постану мекани. Додајте млевени бели лук и динстајте још 1-2 минута, док не постане ароматичан.

Додајте исецкани празилук и кромпир у лонац. Динстајте их уз повремено мешање, додајући по потреби мало воде како би се поврће лагано кувало, око 5-7 минута. Налијте повртну супу или воду у лонац, довољно да прекрије поврће. Додајте ловоров лист, па повећајте температуру и пустите да чорба проври. Смањите температуру и оставите да лагано крчка око 20-25 минута, или док кромпир и остало поврће не омекша.

Уклоните ловоров лист из чорбе. По укусу додајте со и бибер, а по жељи додајте и сок од лимуна за додатну свежину. Ако желите глатку текстуру, можете чорбу делимично испасирати ручним блендером или је преручити у блендер, остављајући део поврћа у целини за текстуру.

Извор:
Жена.блиц
Пише:
Пошаљите коментар