ПОГЛЕДАЈТЕ ИДЕАЛАН ПОСНИ РУЧАК НА ВОДИ Овај рецепт који обухвата СВЕ – од освежавајуће чорбе до изврсне посластице!
Припрема посног ручка на води пре свега подразумева једноставност, али и пажљиво бирану комбинацију намирница, које ће се савршено уклапати и по питању укуса и према правилима рестрикције.
Ускршњи пост, као и сваки други, искључује намирнице животињског порекла, а може да буде одлична прилика да истражимо богатство и разноврсност биљне кухиње.
Ускршњи пост почео је у понедељак 3. марта, а како бисмо вам дали неке нове идеје, припремили смо инспиративне рецепте за комплетан посни ручак на води.
Потребно је:
- 3 средња празилука (само бели и светлозелени делови), танко сечена
- 2 средња кромпира, ољуштена и исечена на коцкице
- 2 шаргарепе, ољуштене и исечене на колутове
- 1 главица црног лука, ситно сецкана
- 2 чена белог лука, млевена
- 1 ловоров лист
- 1,5 л повртне супе или воде
- Со и бибер по укусу
- Сок од половине лимуна (по жељи)
- Свеж першун за декорацију (по жељи)
Припрема:
Оперите и танко исецкајте бео и светлозелени део празилука. Ако је потребно, добро га исперите да бисте уклонили сву прљавштину. Ољуштите и насецкајте кромпир и шаргарепу на коцкице и колутове. Ситно исецкајте црни и бели лук.
У великом лонцу загрејте малу количину воде на средњој температури. Додајте ситно сецкани црни лук и шаргарепу. Динстајте их 5-7 минута, повремено мешајући, док не постану мекани. Додајте млевени бели лук и динстајте још 1-2 минута, док не постане ароматичан.
Додајте исецкани празилук и кромпир у лонац. Динстајте их уз повремено мешање, додајући по потреби мало воде како би се поврће лагано кувало, око 5-7 минута. Налијте повртну супу или воду у лонац, довољно да прекрије поврће. Додајте ловоров лист, па повећајте температуру и пустите да чорба проври. Смањите температуру и оставите да лагано крчка око 20-25 минута, или док кромпир и остало поврће не омекша.
Уклоните ловоров лист из чорбе. По укусу додајте со и бибер, а по жељи додајте и сок од лимуна за додатну свежину. Ако желите глатку текстуру, можете чорбу делимично испасирати ручним блендером или је преручити у блендер, остављајући део поврћа у целини за текстуру.