KAKO OVAS POBOLJŠAVA VAŠU ISHRANU I ZDRAVLJE Svi benefiti
Ovas, ili zob, dugo se smatrao žitaricom koja se koristi isključivo u ishrani životinja. Ipak, brojne studije su pokazale da je ovas postao veoma cenjena namirnica u ljudskoj ishrani, zahvaljujući svojim hranljivim vrednostima i širokoj primeni u lečenju.
Ova žitarica je bogata proteinima, vitaminima, naročito B grupe, a od minerala sadrži kalcijum, magnezijum, natrijum, silicijum, gvožđe, mangan, cink i bakar.
Takođe, ovas obiluje flavonoidima, kalijumovim solima, skrobom i šećerima. Na listi 20 najzdravijih namirnica, ovas je postao popularan zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti, a može se naći u različitim oblicima kao celo zrno, pahuljice, mekinje ili brašno.
Zdravstvene koristi ovsa
Ovas jača kosti i zube, pa se preporučuje deci, ženama u menopauzi i osobama sa hormonskom neravnotežom. Pored toga, poznat je po jačanju imuniteta, a koristi se i kao prirodni lek za nesanicu, anksioznost, depresiju i nervozu. Čaj od ovsa posebno je koristan za obolele od multipla skleroze.
Priprema ovsa
Za pripremu ovsa, dovoljno je da ga kuvate pet minuta kako biste sačuvali sve hranljive vrednosti, a takođe će biti lak za varenje. Ovsene pahuljice, kaša, kuvani ovas ili čaj preporučuju se osobama koje su slabe, umorne, rekonvalescentima, trudnicama, ženama nakon porođaja, kao i ljudima koji su pod stalnim stresom.
Ovas i holesterol
Osobe sa problemima u varenju mogu koristiti kašu od zobenih pahuljica, kuvano zrno ili čaj od neoljuštenog ovsa. Beta-glukan, koji je prisutan u ovsu, pomaže u snižavanju nivoa holesterola i smanjuje rizik od infarkta. Studije su pokazale da šolja ovsenih mekinja dnevno može smanjiti nivo holesterola za oko 5%, dok se rizik od infarkta smanjuje za 10%.
Ovas takođe reguliše rad želuca, smiruje osetljiva creva, a redovno konzumiranje može pomoći i u lečenju dijabetesa, smanjujući nivo šećera u krvi. Čaj od ovsa je koristan i za zdravlje prostate, dok može ublažiti posledice hemioterapije kod obolelih od raka debelog creva. Flavonoidi i mikroelementi ovsa pomažu u jačanju imuniteta i poboljšanju krvne slike.
Recepti sa ovsima
Čaj od ovsa: Operite šaku neoljuštenog ovsa, prelijte ga sa litrom hladne vode, zagrejte do ključanja i kuvajte 5 minuta. Ostavite da odstoji sat vremena, procedite i pijte tokom dana. Možete zasladiti medom.
Čaj od ovsa protiv promuklosti: Prelijte šaku neoljuštenog ovsa sa litrom hladne vode, prokuvajte, dodajte seme anisa i kuvajte još nekoliko minuta. Sklonite sa ringle, ohladite i procedite. Dodajte med i pijte tokom dana.
Kaša od ovsa: U ključalu vodu stavite ovsene pahuljice i kuvajte 5 minuta. Ostavite da odstoji dok ne upije svu vodu. Po želji, dodajte jogurt, med ili druge dodatke.
Ovas i mršavljenje
Biljna vlakna u ovsenim mekinjama stvaraju želatinasti sloj na zidovima želuca, što usporava varenje i daje duži osećaj sitosti. Redovno konzumiranje ovsenih mekinja i pahuljica pomaže u mršavljenju, dok instant kaše sa dodatim šećerom treba izbegavati.
Ovas je izuzetno povoljan, lako dostupan i vrlo zdrav, pa bi trebalo da bude deo svakodnevne ishrane, posebno za osobe sa povišenim holesterolom, hipertoničarima, kao i sportistima koji žele da povećaju energiju i mišićnu masu.