Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

GIBANICA kakvu su NAŠE BAKE PRIPREMALE za svaki važan trenutak! Jednostavna, izdašna, IDEALNA za doručak ili večeru

20.02.2025. 18:42 18:50
Piše:
Izvor:
srecna.republika
гибаница
Foto: pixabay/ilustracija

Izdašna i jednostavna kao stvorena za doručak ili večeru, a mogu je napraviti i najneiskusnije domaćice.

Gibanica je jedno od najomiljenijih jela u Srbiji. Postoje brojni recepti, a kao stvorena je za doručak ili večeru, ali i kao predjelo za slave i porodična okupljanja. Pravi se od gotovih, tankih kora koje se slažu sa bogatim filom ili se gužvaju u slažu u tepsiju. Nekad su naše bake pravile gibanicu očas posla sa jogurtom i pavlakom, a bila je hit u bivšoj Jugoslaviji, posebno među decom. Vrlo je izdašna, a tako jednostavna za pripremu da je mogu spremiti i najneiskusnije domaćice koje praktično nikad u ruci nisu držale varjaču.

гибаница
Foto: pixabay/ilustracija

Srećna Republika vam poklanja ovaj starinski recept za gibanicu sa jogurtom i pavlakom koji će vas oduševiti.

Sastojci:

500 g kora za pitu

400 g sitnog sira

3 jaja

250 ml jogurta

200 ml kisele pavlake

100 ml ulja

1 kašičica soli

1 kesica praška za pecivo

Priprema:

Umutite jaja što penastije možete pomoću viljuške, dodajte jogurt, pavlaku, ulje, prašak za pecivo, kiselu vodu, so i sitni sir. Sve pažljivo izmešajte da se sjedini. Svaku koru umočite u ovaj fil, a potom slažite u prethodno podmazan pleh. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite sve kore. Ostatak smese prelijte preko gibanice i ubacite u zagrejanu rernu da se peče. Gibanica se peče na 200 stepeni oko 40 minuta. Da biste bili sigurni da je dobro pečena, uzmite dužu čačkalicu ili tanji nož i ubodite u sredinu. Ako nož nije ostao vlažan to znači da je gibanica lepo pečena i unutra. Izvadite je i ostavite da se ohladi, pre sečenja.

Uživajte!

Izvor:
srecna.republika
Piše:
Pošaljite komentar