ГИБАНИЦА какву су НАШЕ БАКЕ ПРИПРЕМАЛЕ за сваки важан тренутак! Једноставна, издашна, ИДЕАЛНА за доручак или вечеру
Издашна и једноставна као створена за доручак или вечеру, а могу је направити и најнеискусније домаћице.
Гибаница је једно од најомиљенијих јела у Србији. Постоје бројни рецепти, а као створена је за доручак или вечеру, али и као предјело за славе и породична окупљања. Прави се од готових, танких кора које се слажу са богатим филом или се гужвају у слажу у тепсију. Некад су наше баке правиле гибаницу очас посла са јогуртом и павлаком, а била је хит у бившој Југославији, посебно међу децом. Врло је издашна, а тако једноставна за припрему да је могу спремити и најнеискусније домаћице које практично никад у руци нису држале варјачу.
Срећна Република вам поклања овај старински рецепт за гибаницу са јогуртом и павлаком који ће вас одушевити.
Састојци:
500 г кора за питу
400 г ситног сира
3 јаја
250 мл јогурта
200 мл киселе павлаке
100 мл уља
1 кашичица соли
1 кесица прашка за пециво
Припрема:
Умутите јаја што пенастије можете помоћу виљушке, додајте јогурт, павлаку, уље, прашак за пециво, киселу воду, со и ситни сир. Све пажљиво измешајте да се сједини. Сваку кору умочите у овај фил, а потом слажите у претходно подмазан плех. Поступак понављајте све док не потрошите све коре. Остатак смесе прелијте преко гибанице и убаците у загрејану рерну да се пече. Гибаница се пече на 200 степени око 40 минута. Да бисте били сигурни да је добро печена, узмите дужу чачкалицу или тањи нож и убодите у средину. Ако нож није остао влажан то значи да је гибаница лепо печена и унутра. Извадите је и оставите да се охлади, пре сечења.
Уживајте!