clear sky
1°C
21.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ГИБАНИЦА какву су НАШЕ БАКЕ ПРИПРЕМАЛЕ за сваки важан тренутак! Једноставна, издашна, ИДЕАЛНА за доручак или вечеру

20.02.2025. 18:42 18:50
Пише:
Извор:
srecna.republika
гибаница
Фото: pixabay/ilustracija

Издашна и једноставна као створена за доручак или вечеру, а могу је направити и најнеискусније домаћице.

Гибаница је једно од најомиљенијих јела у Србији. Постоје бројни рецепти, а као створена је за доручак или вечеру, али и као предјело за славе и породична окупљања. Прави се од готових, танких кора које се слажу са богатим филом или се гужвају у слажу у тепсију. Некад су наше баке правиле гибаницу очас посла са јогуртом и павлаком, а била је хит у бившој Југославији, посебно међу децом. Врло је издашна, а тако једноставна за припрему да је могу спремити и најнеискусније домаћице које практично никад у руци нису држале варјачу.

гибаница
Фото: pixabay/ilustracija

Срећна Република вам поклања овај старински рецепт за гибаницу са јогуртом и павлаком који ће вас одушевити.

Састојци:

500 г кора за питу

400 г ситног сира

3 јаја

250 мл јогурта

200 мл киселе павлаке

100 мл уља

1 кашичица соли

1 кесица прашка за пециво

Припрема:

Умутите јаја што пенастије можете помоћу виљушке, додајте јогурт, павлаку, уље, прашак за пециво, киселу воду, со и ситни сир. Све пажљиво измешајте да се сједини. Сваку кору умочите у овај фил, а потом слажите у претходно подмазан плех. Поступак понављајте све док не потрошите све коре. Остатак смесе прелијте преко гибанице и убаците у загрејану рерну да се пече. Гибаница се пече на 200 степени око 40 минута. Да бисте били сигурни да је добро печена, узмите дужу чачкалицу или тањи нож и убодите у средину. Ако нож није остао влажан то значи да је гибаница лепо печена и унутра. Извадите је и оставите да се охлади, пре сечења.

Уживајте!

Извор:
srecna.republika
Пише:
Пошаљите коментар