Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) CEO FESTIVAL POLUDEO ZA NOVOSADSKIM RUSKINJAMA ”Kulebjaka” je pravi umetnički rad

12.12.2024. 10:00 10:18
руси
Foto: Ž. Balaban

ZRENJANIN: Jedan od najzapaženijh štandova na nedavno održanom Festivalu božićnog kolača „Česnica“ u Zrenjaninu aranžirale su članice Društva sunarodnika Rusije „Luč“ iz Novog Sada i Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusije „Sojuz“ iz Beograda.

Štand je predstavljao tradicionalnu božićnu trpezu u malom. Prikazani su raznoliki delikatesi koji simbolizuju blagostanje, zdravlje i dobrobit u novoj godini. A zvezda tradicionalne božićne kuhinje je „kulebjaka“.

Kulebjaka je pita koja se po svojim osobinama razlikuje od drugih slatkih i slanih proizvoda. Ona obrazuje svoju vrstu „uliva od slojeva“, gde je fil od ribe, mesa ili gljiva često okružen sa nekoliko slojeva testa. Kulebjaka je uvek imala praznični i obredni karakter, a njeno pripremanje je bilo pravi umetnički rad.

- Kulebjaka je pita od kvasnog testa, a nalazimo je u letopisima još u 12. veku. Tradicionalno se pravi od raženog brašna, pa ima tamniju boju. Puni se ribom, vrganjima, kupusom... Ima nekoliko slojeva, između testa i fila ređaju se palačinke, kako bi upile fil da se testo ne raskvasi. Moglo bi se reći da je to neka vrsta starinske slane torte - priča Irina Miljković, iz Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine u Srbiji. 

руси
Foto: ž

Dominatno mesto na trpezi ima i „karavaj“, obredni hleb pravljen od pšeničnog brašna, koji je vrlo često ukrašen. Na trpezi su i piroge, ukiseljene pečurke, a tu je i kaša od heljde.

-Kaša od heljde je obavezna na stolu. Može biti slana, ali i slatka. Može biti i prilog, ali i glavno jelo, zavisi za šta se domaćica odluči - ističe Irina Miljković. 

Na Badnje veče, tradicionalna ruska trpeza je posna, ali na Božić već stižu i drugi delikatesi. Kako kaže naša sagovornica, na božićnoj trpezi je obavezno meso živine, najčešće su to guska ili patka, kao i slatkiši.

- Svako jelo ima svoje značenje ili simboliku, ali „kulebjaka“ ostaje kulinarski artefakt koji spaja porodicu za stolom i stvara atmosferu praznika - naglašava Irina Miljković.

Tekst i foto:  Ž. Balaban

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar
BOŽIĆNA IZLOŽBA U GALERIJI SOKOLSKOG DOMA Nesvakidašnji umetnički doživljaj
Небојша Бурић

BOŽIĆNA IZLOŽBA U GALERIJI SOKOLSKOG DOMA Nesvakidašnji umetnički doživljaj

11.12.2024. 10:22 10:30
BOŽIĆNI BAZAR U REZIDENCIJI BRITANSKOG AMBASADORA Rukotvorine žena iz Srbije koje čuvaju kulturno nasleđe
базар

BOŽIĆNI BAZAR U REZIDENCIJI BRITANSKOG AMBASADORA Rukotvorine žena iz Srbije koje čuvaju kulturno nasleđe

10.12.2024. 20:22 20:44
NA OVIH 10 MESTA NIKAKO NE SME DA STOJI BOŽIĆNA JELKA Svako mesto ima svoj PROBLEM, a može biti i SMRTONOSAN
jelka

NA OVIH 10 MESTA NIKAKO NE SME DA STOJI BOŽIĆNA JELKA Svako mesto ima svoj PROBLEM, a može biti i SMRTONOSAN

10.12.2024. 09:58 10:06
BOŽIĆ SLAVIMO POGREŠNOG DANA, ČAK JE I GODINA NETAČNA Isus nije rođen 7. januara, već ovog datuma! Naučnici došli do revolucionarnog otkrića
исус

BOŽIĆ SLAVIMO POGREŠNOG DANA, ČAK JE I GODINA NETAČNA Isus nije rođen 7. januara, već ovog datuma! Naučnici došli do revolucionarnog otkrića

Za milione hrišćana širom sveta, proslava Božića ima dublje značenje od poklona, šarenih ukrasa i jelke. 
09.12.2024. 07:43 07:57