(FOTO) CEO FESTIVAL POLUDEO ZA NOVOSADSKIM RUSKINJAMA ”Kulebjaka” je pravi umetnički rad
ZRENJANIN: Jedan od najzapaženijh štandova na nedavno održanom Festivalu božićnog kolača „Česnica“ u Zrenjaninu aranžirale su članice Društva sunarodnika Rusije „Luč“ iz Novog Sada i Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusije „Sojuz“ iz Beograda.
Štand je predstavljao tradicionalnu božićnu trpezu u malom. Prikazani su raznoliki delikatesi koji simbolizuju blagostanje, zdravlje i dobrobit u novoj godini. A zvezda tradicionalne božićne kuhinje je „kulebjaka“.
Kulebjaka je pita koja se po svojim osobinama razlikuje od drugih slatkih i slanih proizvoda. Ona obrazuje svoju vrstu „uliva od slojeva“, gde je fil od ribe, mesa ili gljiva često okružen sa nekoliko slojeva testa. Kulebjaka je uvek imala praznični i obredni karakter, a njeno pripremanje je bilo pravi umetnički rad.
- Kulebjaka je pita od kvasnog testa, a nalazimo je u letopisima još u 12. veku. Tradicionalno se pravi od raženog brašna, pa ima tamniju boju. Puni se ribom, vrganjima, kupusom... Ima nekoliko slojeva, između testa i fila ređaju se palačinke, kako bi upile fil da se testo ne raskvasi. Moglo bi se reći da je to neka vrsta starinske slane torte - priča Irina Miljković, iz Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine u Srbiji.
Dominatno mesto na trpezi ima i „karavaj“, obredni hleb pravljen od pšeničnog brašna, koji je vrlo često ukrašen. Na trpezi su i piroge, ukiseljene pečurke, a tu je i kaša od heljde.
-Kaša od heljde je obavezna na stolu. Može biti slana, ali i slatka. Može biti i prilog, ali i glavno jelo, zavisi za šta se domaćica odluči - ističe Irina Miljković.
Na Badnje veče, tradicionalna ruska trpeza je posna, ali na Božić već stižu i drugi delikatesi. Kako kaže naša sagovornica, na božićnoj trpezi je obavezno meso živine, najčešće su to guska ili patka, kao i slatkiši.
- Svako jelo ima svoje značenje ili simboliku, ali „kulebjaka“ ostaje kulinarski artefakt koji spaja porodicu za stolom i stvara atmosferu praznika - naglašava Irina Miljković.
Tekst i foto: Ž. Balaban