Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ЦЕО ФЕСТИВАЛ ПОЛУДЕО ЗА НОВОСАДСКИМ РУСКИЊАМА ”Кулебјака” је прави уметнички рад

12.12.2024. 10:00 10:18
руси
Фото: Ж. Балабан

ЗРЕЊАНИН: Један од најзапаженијх штандова на недавно одржаном Фестивалу божићног колача „Чесница“ у Зрењанину аранжирале су чланице Друштва сународника Русије „Луч“ из Новог Сада и Удружења сународника и пријатеља Русије „Сојуз“ из Београда.

Штанд је представљао традиционалну божићну трпезу у малом. Приказани су разнолики деликатеси који симболизују благостање, здравље и добробит у новој години. А звезда традиционалне божићне кухиње је „кулебјака“.

Кулебјака је пита која се по својим особинама разликује од других слатких и сланих производа. Она образује своју врсту „улива од слојева“, где је фил од рибе, меса или гљива често окружен са неколико слојева теста. Кулебјака је увек имала празнични и обредни карактер, а њено припремање је било прави уметнички рад.

- Кулебјака је пита од квасног теста, а налазимо је у летописима још у 12. веку. Традиционално се прави од раженог брашна, па има тамнију боју. Пуни се рибом, вргањима, купусом... Има неколико слојева, између теста и фила ређају се палачинке, како би упиле фил да се тесто не раскваси. Могло би се рећи да је то нека врста старинске слане торте - прича Ирина Миљковић, из Националног савета руске националне мањине у Србији. 

руси
Фото: ж

Доминатно место на трпези има и „каравај“, обредни хлеб прављен од пшеничног брашна, који је врло често украшен. На трпези су и пироге, укисељене печурке, а ту је и каша од хељде.

-Каша од хељде је обавезна на столу. Може бити слана, али и слатка. Може бити и прилог, али и главно јело, зависи за шта се домаћица одлучи - истиче Ирина Миљковић. 

На Бадње вече, традиционална руска трпеза је посна, али на Божић већ стижу и други деликатеси. Како каже наша саговорница, на божићној трпези је обавезно месо живине, најчешће су то гуска или патка, као и слаткиши.

- Свако јело има своје значење или симболику, али „кулебјака“ остаје кулинарски артефакт који спаја породицу за столом и ствара атмосферу празника - наглашава Ирина Миљковић.

Текст и фото:  Ж. Балабан

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар
БОЖИЋНА ИЗЛОЖБА У ГАЛЕРИЈИ СОКОЛСКОГ ДОМА Несвакидашњи уметнички доживљај
Небојша Бурић

БОЖИЋНА ИЗЛОЖБА У ГАЛЕРИЈИ СОКОЛСКОГ ДОМА Несвакидашњи уметнички доживљај

11.12.2024. 10:22 10:30
БОЖИЋНИ БАЗАР У РЕЗИДЕНЦИЈИ БРИТАНСКОГ АМБАСАДОРА Рукотворине жена из Србије које чувају културно наслеђе
базар

БОЖИЋНИ БАЗАР У РЕЗИДЕНЦИЈИ БРИТАНСКОГ АМБАСАДОРА Рукотворине жена из Србије које чувају културно наслеђе

10.12.2024. 20:22 20:44
НА ОВИХ 10 МЕСТА НИКАКО НЕ СМЕ ДА СТОЈИ БОЖИЋНА ЈЕЛКА Свако место има свој ПРОБЛЕМ, а може бити и СМРТОНОСАН
jelka

НА ОВИХ 10 МЕСТА НИКАКО НЕ СМЕ ДА СТОЈИ БОЖИЋНА ЈЕЛКА Свако место има свој ПРОБЛЕМ, а може бити и СМРТОНОСАН

10.12.2024. 09:58 10:06
БОЖИЋ СЛАВИМО ПОГРЕШНОГ ДАНА, ЧАК ЈЕ И ГОДИНА НЕТАЧНА Исус није рођен 7. јануара, већ овог датума! Научници дошли до револуционарног открића
исус

БОЖИЋ СЛАВИМО ПОГРЕШНОГ ДАНА, ЧАК ЈЕ И ГОДИНА НЕТАЧНА Исус није рођен 7. јануара, већ овог датума! Научници дошли до револуционарног открића

За милионе хришћана широм света, прослава Божића има дубље значење од поклона, шарених украса и јелке. 
09.12.2024. 07:43 07:57