ZA PRAVE GURMANE Lovačke šnicle na vojvođanski način! Ovakvih nema ni u restoranu
Pohovane, pečene, u saftu od pilećeg, svinjskog ili junećeg mesa, šnicle su obrok koji voli većina Srba.
Poreklo spremanja mesa na ovaj način vezuje za germanske narode, a na naše trpeze je stiglo preko vojvođanskih domaćica koje su naučile da šnicle spremaju od svojih prabaka koje su živele u vreme Austrougarske. Osnovna karakteristika šnicli, bez obzira na koji način ih pripremate, jeste sočan ukus omekšalog tankog svežeg mesa.
Kad je u pitanju priprema na ovaj način lovačke šnicle su vrhunac zadovoljstva. najčešće se služe uz pire krompir, mogu i uz pirinač, čak i uz testeninu. U pitanju je jak obrok kao stvoren za hladne zimske dane. Ovo je recept za lovačke šnicle na vojvođanski način, a toliko je jednostavno da ih mogu spremiti i početnici u kuhinji, piše Srećna republika.
Sastojci:
1 kg svinjskih šnicli
2 čena belog luka
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
50 g senfa
so
biber
suvi biljni začin
malo aleve paprike
5 kašika ulja
Priprema:
Meso isecite na tanke šnicle, istanjite, posolite i premažite s jedne strane senfom i poređajte jednu na drugu. Otavite u frižideru dva do tri sata, a možete ih pripremiti i uveče, pa sutradan spremati lovačke šnicle. Na ulju kratko propržite šnicle i ostavite ih sa strane. U ovu masnoću dodajte sitno iseckan crni, beli luk i šargarepu i dinstajte na laganoj vatri. Dodajte malo tople vode ili supe, pa ubacite šnicle, dodajte začine, alevu papriku i biber, te lagano krčkajte dok meso u potpunosti ne odmekne. Povremeno dodajte vodu ili supu, važno je da se meso krčka u što više sosa. Nakon što meso odmekne sipajte pola čaše tople vode u kojoj ćete razmutiti jednu kašiku brašna koju sipate kroz cetku kako se ne bi stvarale grudvice, a sos se dodatno zgusnuo. Dodajte soli i bibera ukoliko je potrebno i poslužite uz prilog i salatu. Ako volite malo pikantniji ukus možete dodati mali ljute tucane paprike. Lovačke šnicle se najčešće prave od svinjskog mesa koje ima potrebnu masnoću za ovaj specijalitet.