Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZA PRAVE GURMANE Lovačke šnicle na vojvođanski način! Ovakvih nema ni u restoranu

09.12.2024. 20:48 21:01
Piše:
Izvor:
Srećna republika
шницла
Foto: pexels/Ilustracija

Pohovane, pečene, u saftu od pilećeg, svinjskog ili junećeg mesa, šnicle su obrok koji voli većina Srba.

Poreklo spremanja mesa na ovaj način vezuje za germanske narode, a na naše trpeze je stiglo preko vojvođanskih domaćica koje su naučile da šnicle spremaju od svojih prabaka koje su živele u vreme Austrougarske. Osnovna karakteristika šnicli, bez obzira na koji način ih pripremate, jeste sočan ukus omekšalog tankog svežeg mesa.

Kad je u pitanju priprema na ovaj način lovačke šnicle su vrhunac zadovoljstva. najčešće se služe uz pire krompir, mogu i uz pirinač, čak i uz testeninu. U pitanju je jak obrok kao stvoren za hladne zimske dane. Ovo je recept za lovačke šnicle na vojvođanski način, a toliko je jednostavno da ih mogu spremiti i početnici u kuhinji, piše Srećna republika.
 

Sastojci:
1 kg svinjskih šnicli
2 čena belog luka
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
50 g senfa
so
biber
suvi biljni začin
malo aleve paprike
5 kašika ulja
 

Priprema:
Meso isecite na tanke šnicle, istanjite, posolite i premažite s jedne strane senfom i poređajte jednu na drugu. Otavite u frižideru dva do tri sata, a možete ih pripremiti i uveče, pa sutradan spremati lovačke šnicle. Na ulju kratko propržite šnicle i ostavite ih sa strane. U ovu masnoću dodajte sitno iseckan crni, beli luk i šargarepu i dinstajte na laganoj vatri. Dodajte malo tople vode ili supe, pa ubacite šnicle, dodajte začine, alevu papriku i biber, te lagano krčkajte dok meso u potpunosti ne odmekne. Povremeno dodajte vodu ili supu, važno je da se meso krčka u što više sosa. Nakon što meso odmekne sipajte pola čaše tople vode u kojoj ćete razmutiti jednu kašiku brašna koju sipate kroz cetku kako se ne bi stvarale grudvice, a sos se dodatno zgusnuo. Dodajte soli i bibera ukoliko je potrebno i poslužite uz prilog i salatu. Ako volite malo pikantniji ukus možete dodati mali ljute tucane paprike. Lovačke šnicle se najčešće prave od svinjskog mesa koje ima potrebnu masnoću za ovaj specijalitet.
 

Izvor:
Srećna republika
Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Lovačke šnicle

Recept dana: Lovačke šnicle

18.01.2019. 13:15 13:21
NAJBOLJI RECEPT ZA FAŠIRANE ŠNICLE: Ova država ih pravi da ne mogu biti sočnije i ukusnije, a tajna je u jednostavnom triku VIDEO
Фаширане шницле

NAJBOLJI RECEPT ZA FAŠIRANE ŠNICLE: Ova država ih pravi da ne mogu biti sočnije i ukusnije, a tajna je u jednostavnom triku VIDEO

15.09.2024. 18:17 13:22