Recept dana: Lovačke šnicle
Za mnoge, ovo je najukusnije meso koje su probali. Originalni recept podrazumeva pripremu junećih šnicla, ali su svoje mesto u jelovniku pronašle i ostale –pileće, svinjske... - mesne varijacije...
Sastojci:
- 400 g (5 tanjih) junećih šnicli,
- kašičica morske soli,
- kašičica aleve paprike,
- 4 kašičice mekog brašna,
- 100 ml ulja,
- kašičica bibera,
- 5 kašičica senfa,
- 3 čena belog luka,
- 600 ml vode ili povrtog bujona,
- 100 ml belog vina,
- kašika svežeg peršunovog lišća
Priprema:
1. Šnicle oprati, preseći opnu sa strane da se ne bi savile prilikom prženja, prosušiti ih, posoliti, pa uvaljati u mešavinu brašna i aleve paprike.
2. Na vrućem ulju propržiti šnicle s obe strane po par minuta, izvaditi ih, premazati senfom, posuti biberom i ostaviti sa strane.
3. U istom tiganju propržiti sitno iseckan beli luk, pa čim zamiriše, uliti vodu ili bujon, vratiti šnicle, smanjiti temperaturu, pa kuvati polupoklopljeno.
4. Tokom kuvanja tiganj par puta protresti.
5. Posle sat vremena, sipati vino i kuvati još dvadesetak minuta, uz češće mešanje.