Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ORASPOLOŽITE SIROTI KOLAČ

OVAJ KOLAČ JE ZAVRŠIO NA POSLEDNJEM MESTU 100 NAJBOLJIH SVETA Uopšte NIJE LOŠ, IZAZIVAMO VAS DA GA PROBATE

18.10.2024. 16:05 16:25
Piše:
Ilustracija
Foto: Pixabay

Karidopita, grčki kolač od oraha, završila je na poslednjem mestu liste 100 najboljih torti sveta koju je objavio gastronomski sajt Tejst Atlas.

Karidopita ili grčki kolač od oraha dolazi u različitim verzijama koje uglavnom kombinuju brašno, mlevene orahe, koricu citrusa, likere i mešavinu začina. Kada se ispeče, preliva se šećernim sirupom natopljenim limunom, a tradicionalno se služi dobro ohlađena i ukrašena mlevenim ili krupno seckanim orasima.

Potrebno je:

- 200g mlevenih oraha

- 200g brašna

- 200g šećera

- 4 jaja

- 1 kašičica praška za pecivo

- 1 kašičica cimeta

- 1/2 kašičice karanfilića

- 200ml mleka

- 200ml ulja

- 1 kašičica vanilin šećera

Ilustracija
Foto: Pixabay

Za sirup:

- 200g šećera

- 200ml vode

- 1 kašičica limunovog soka

- 1 štapić cimeta

Priprema:

Uključite rernu da se zagreje na 180°C. U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte mleko i ulje, pa nastavite da mutite. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet, karanfilić i vanilin šećer. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, mešajući dok ne dobijete homogenu smesu. Na kraju dodajte mlevene orahe i lagano promešajte.

Ilustracija
Foto: Pixabay

Sipajte smesu u podmazan i brašnom posut pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.

Dok se kolač peče, pripremite sirup. U šerpi pomešajte šećer, vodu, limunov sok i štapić cimeta. Kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi i sirup ne postane gust, oko 10 minuta. Izvadite štapić cimeta.

Kada je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Prelijte topli kolač toplim sirupom, ravnomerno raspoređujući sirup po celoj površini. Ostavite kolač da upije sirup i potpuno se ohladi pre sečenja i serviranja.

Izvor:
Žena Blic
Autor:
Pošaljite komentar
OVAJ FANTASTIČNI KOLAČ GOTOV JE ZA BUKVALNO 5 MINUTA Pogledajte video i SVE ĆE VAM BITI JASNO

NEĆETE ZAŽALITI

ilustracija

OVAJ FANTASTIČNI KOLAČ GOTOV JE ZA BUKVALNO 5 MINUTA Pogledajte video i SVE ĆE VAM BITI JASNO

17.10.2024. 20:26 10:06
OVO JE JEDNA OD NAJPOZNATIJIH TURSKIH POSLASTICA! Krtica kolač će vas RASPAMETITI! OBAVEZNO ISPROBAJTE RECEPT
1

OVO JE JEDNA OD NAJPOZNATIJIH TURSKIH POSLASTICA! Krtica kolač će vas RASPAMETITI! OBAVEZNO ISPROBAJTE RECEPT

13.10.2024. 18:00 18:00