ORASPOLOŽITE SIROTI KOLAČ
OVAJ KOLAČ JE ZAVRŠIO NA POSLEDNJEM MESTU 100 NAJBOLJIH SVETA Uopšte NIJE LOŠ, IZAZIVAMO VAS DA GA PROBATE
Karidopita, grčki kolač od oraha, završila je na poslednjem mestu liste 100 najboljih torti sveta koju je objavio gastronomski sajt Tejst Atlas.
Karidopita ili grčki kolač od oraha dolazi u različitim verzijama koje uglavnom kombinuju brašno, mlevene orahe, koricu citrusa, likere i mešavinu začina. Kada se ispeče, preliva se šećernim sirupom natopljenim limunom, a tradicionalno se služi dobro ohlađena i ukrašena mlevenim ili krupno seckanim orasima.
Potrebno je:
- 200g mlevenih oraha
- 200g brašna
- 200g šećera
- 4 jaja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice karanfilića
- 200ml mleka
- 200ml ulja
- 1 kašičica vanilin šećera
Za sirup:
- 200g šećera
- 200ml vode
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 štapić cimeta
Priprema:
Uključite rernu da se zagreje na 180°C. U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte mleko i ulje, pa nastavite da mutite. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet, karanfilić i vanilin šećer. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, mešajući dok ne dobijete homogenu smesu. Na kraju dodajte mlevene orahe i lagano promešajte.
Sipajte smesu u podmazan i brašnom posut pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
Dok se kolač peče, pripremite sirup. U šerpi pomešajte šećer, vodu, limunov sok i štapić cimeta. Kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi i sirup ne postane gust, oko 10 minuta. Izvadite štapić cimeta.
Kada je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Prelijte topli kolač toplim sirupom, ravnomerno raspoređujući sirup po celoj površini. Ostavite kolač da upije sirup i potpuno se ohladi pre sečenja i serviranja.