ОРАСПОЛОЖИТЕ СИРОТИ КОЛАЧ
ОВАЈ КОЛАЧ ЈЕ ЗАВРШИО НА ПОСЛЕДЊЕМ МЕСТУ 100 НАЈБОЉИХ СВЕТА Уопште НИЈЕ ЛОШ, ИЗАЗИВАМО ВАС ДА ГА ПРОБАТЕ
Каридопита, грчки колач од ораха, завршила је на последњем месту листе 100 најбољих торти света коју је објавио гастрономски сајт Тејст Атлас.
Каридопита или грчки колач од ораха долази у различитим верзијама које углавном комбинују брашно, млевене орахе, корицу цитруса, ликере и мешавину зачина. Када се испече, прелива се шећерним сирупом натопљеним лимуном, а традиционално се служи добро охлађена и украшена млевеним или крупно сецканим орасима.
Потребно је:
- 200г млевених ораха
- 200г брашна
- 200г шећера
- 4 јаја
- 1 кашичица прашка за пециво
- 1 кашичица цимета
- 1/2 кашичице каранфилића
- 200мл млека
- 200мл уља
- 1 кашичица ванилин шећера
За сируп:
- 200г шећера
- 200мл воде
- 1 кашичица лимуновог сока
- 1 штапић цимета
Припрема:
Укључите рерну да се загреје на 180°Ц. У великој посуди умутите јаја са шећером док не постану пенаста. Додајте млеко и уље, па наставите да мутите. У другој посуди помешајте брашно, прашак за пециво, цимет, каранфилић и ванилин шећер. Постепено додајте суве састојке у смесу са јајима, мешајући док не добијете хомогену смесу. На крају додајте млевене орахе и лагано промешајте.
Сипајте смесу у подмазан и брашном посут плех. Пеците у претходно загрејаној рерни око 30-35 минута, или док чачкалица убодена у средину не изађе чиста.
Док се колач пече, припремите сируп. У шерпи помешајте шећер, воду, лимунов сок и штапић цимета. Кувајте на средњој ватри док се шећер потпуно не растопи и сируп не постане густ, око 10 минута. Извадите штапић цимета.
Када је колач печен, извадите га из рерне и оставите да се мало охлади. Прелијте топли колач топлим сирупом, равномерно распоређујући сируп по целој површини. Оставите колач да упије сируп и потпуно се охлади пре сечења и сервирања.