few clouds
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОРАСПОЛОЖИТЕ СИРОТИ КОЛАЧ

ОВАЈ КОЛАЧ ЈЕ ЗАВРШИО НА ПОСЛЕДЊЕМ МЕСТУ 100 НАЈБОЉИХ СВЕТА Уопште НИЈЕ ЛОШ, ИЗАЗИВАМО ВАС ДА ГА ПРОБАТЕ

18.10.2024. 16:05 16:25
Пише:
Ilustracija
Фото: Pixabay

Каридопита, грчки колач од ораха, завршила је на последњем месту листе 100 најбољих торти света коју је објавио гастрономски сајт Тејст Атлас.

Каридопита или грчки колач од ораха долази у различитим верзијама које углавном комбинују брашно, млевене орахе, корицу цитруса, ликере и мешавину зачина. Када се испече, прелива се шећерним сирупом натопљеним лимуном, а традиционално се служи добро охлађена и украшена млевеним или крупно сецканим орасима.

Потребно је:

- 200г млевених ораха

- 200г брашна

- 200г шећера

- 4 јаја

- 1 кашичица прашка за пециво

- 1 кашичица цимета

- 1/2 кашичице каранфилића

- 200мл млека

- 200мл уља

- 1 кашичица ванилин шећера

Ilustracija
Фото: Pixabay

За сируп:

- 200г шећера

- 200мл воде

- 1 кашичица лимуновог сока

- 1 штапић цимета

Припрема:

Укључите рерну да се загреје на 180°Ц. У великој посуди умутите јаја са шећером док не постану пенаста. Додајте млеко и уље, па наставите да мутите. У другој посуди помешајте брашно, прашак за пециво, цимет, каранфилић и ванилин шећер. Постепено додајте суве састојке у смесу са јајима, мешајући док не добијете хомогену смесу. На крају додајте млевене орахе и лагано промешајте.

Ilustracija
Фото: Pixabay

Сипајте смесу у подмазан и брашном посут плех. Пеците у претходно загрејаној рерни око 30-35 минута, или док чачкалица убодена у средину не изађе чиста.

Док се колач пече, припремите сируп. У шерпи помешајте шећер, воду, лимунов сок и штапић цимета. Кувајте на средњој ватри док се шећер потпуно не растопи и сируп не постане густ, око 10 минута. Извадите штапић цимета.

Када је колач печен, извадите га из рерне и оставите да се мало охлади. Прелијте топли колач топлим сирупом, равномерно распоређујући сируп по целој површини. Оставите колач да упије сируп и потпуно се охлади пре сечења и сервирања.

Извор:
Жена Блиц
Аутор:
Пошаљите коментар
ОВАЈ ФАНТАСТИЧНИ КОЛАЧ ГОТОВ ЈЕ ЗА БУКВАЛНО 5 МИНУТА Погледајте видео и СВЕ ЋЕ ВАМ БИТИ ЈАСНО

НЕЋЕТЕ ЗАЖАЛИТИ

ilustracija

ОВАЈ ФАНТАСТИЧНИ КОЛАЧ ГОТОВ ЈЕ ЗА БУКВАЛНО 5 МИНУТА Погледајте видео и СВЕ ЋЕ ВАМ БИТИ ЈАСНО

17.10.2024. 20:26 10:06
ОВО ЈЕ ЈЕДНА ОД НАЈПОЗНАТИЈИХ ТУРСКИХ ПОСЛАСТИЦА! Кртица колач ће вас РАСПАМЕТИТИ! ОБАВЕЗНО ИСПРОБАЈТЕ РЕЦЕПТ
1

ОВО ЈЕ ЈЕДНА ОД НАЈПОЗНАТИЈИХ ТУРСКИХ ПОСЛАСТИЦА! Кртица колач ће вас РАСПАМЕТИТИ! ОБАВЕЗНО ИСПРОБАЈТЕ РЕЦЕПТ

13.10.2024. 18:00 18:00