Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SPREMNE JOŠ JEDNE NOVOSADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI Kamerno i simfonijski, s povremenim zaokretima

15.10.2024. 07:53 07:59
Piše:
НОМУС
Foto: Dnevnik

Sinagoga u Novom Sadu ponovo će biti mesto gde će publika moći da uživa u sjajnim koncertima klasične i savremene muzike od 18. do 26. oktobra. Novosadske muzičke svečanosti, poznate i kao NOMUS, ove godine nose slogan „Miting point” (Mesto susreta), a sledeće godine će biti i jubilarnih 50 godina od osnivanja, iako je ovo 44. festivalsko izdanje.

Muzičari iz 12 zemalja Evrope i sveta, obilje atraktivnih dela, formi i žanrova, činiće okosnicu programa. Umetnička direktorka festivala u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, Marija Adamov, podsetila je na istorijat tokom kojeg je isprva negovana kamerna muzika, pa su i ove godine na programu tri koncerta kamerne muzike, od dua do klavirskog kvinteta.

Programske stubove Festivala činiće tri orkestarska koncerta. Na otvaranju i zatvaranju sviraće renomirani ansambl Vojvođanski simfonijski orkestar, kao i Beogradska filharmonija, koja će nastupiti sa svojim dugogodišnjim šefom-dirigentom, sjajnim Gabrijelom Felcom. Sva tri programa uveličaće prisustvo vrhunskih solista: Željka Lučića, harizmatične i fantastične Ksenije Sidorove na harmonici, s veštinom koja oduzima dah i mada vrlo mlade, fantastične pijanistkinje impozantne karijere Eve Gevorgjan.

- Ovogodišnje izdanje doneće nam kao idejne zaokrete ili pomake. Slavni kvartet „Balanesku” sa violinistom kojeg ovde svi poznaju, on je iz Subotice, Lajkom Feliksom kao gostom, sa sopstvenim muzičkim iskoracima u područje džeza i rumunske tradicionalne muzike - navela je Marija Adamov na jučerašnjoj konferenciji za novinare. - Drugi sastav koji donosi te novine jeste sastav „Simultaneo” sa multiinstrumentalistkinjom Marijom Pomjanovskom koja svira i na poljskom žičanom instrumentu bilgorajskoj suki, jedna vrsta gajdi, i pločkoj violini, isto nacionalnom instrumentu.

Glavni i odgovorni urednik NOMUS-a, Milan Radulović sa velikim zadovoljstvom nagovestio je intenzivne pripreme i za sledeće izdanje, a za ovo je sa velikom radošću istakao učešće Beogradske filharmonije, koju je baš nedavno slušao u spektakularnom izvođenju koncerta kojim je dirigovao Zubin Mehta. 

Željko Lučić u nesvakidašnjem izdanju

Glavni i odgovorni urednik NOMUS-a Milan Radulović otkrio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da nastup Željka Lučića neće biti svakidašnji. U smislu da će domaći operski as pevati samo poznate arije. Nakon nastupa dok je bio student, Lučić će sada prvi put pevati kao afirmisani bariton, a za program je odabrao i kompozicije Franca Šuberta za klavir i za glas, za koje je urađena i orkestracija. To je retko izvođenje i u svetu, a u Novom Sadu će to biti prvi put.

- Oduševljen sam činjenicom da će prvi koncert posle onog koji su ispratile višeminutne stojeće ovacije biti održan u Novom Sadu. Takođe, istaći ću da se držimo i proverenih partnera. Naš višegodišnji partner, Vojvo-

đanski simfonijski orkestar pre petnaestak dana je otvorio Beogradske muzičke svečanosti sa Jonasom Kaufmanom u Plavoj dvorani Centra „Sava”. To priznanje je ujedno i priznanje Novosadskim muzičkim svečanostima i svemu onome što već godinama radimo zajedno. - rekao je Radulović. - I to što potenciramo, na „tački susreta”, tačno je, jer kada pročitate biografije umetnika koji nam dolaze, videćete da su to sve svetska imena. Roman Simović, Daišin Kašimoto, koncert majstori su najreprezntativnijih simgfonijskih orekstara sveta.

Tekst i foto: I. Burić

Izvor:
Dnevnik.rs / I. Burić
Autor:
Pošaljite komentar
INTERVJU: Milan Radulović, direktor Muzičke omladine Novog Sada U SUSRET JUBILEJU 50 GODINA NOMUSA

INTERVJU: Milan Radulović, direktor Muzičke omladine Novog Sada U SUSRET JUBILEJU 50 GODINA NOMUSA

13.12.2023. 17:26 17:29
NA NOMUSU VEČERAS SIMFONIJSKI ORKESTAR RTS-a Stanko Madić svira Bramsa

NA NOMUSU VEČERAS SIMFONIJSKI ORKESTAR RTS-a Stanko Madić svira Bramsa

23.10.2023. 11:59 12:04
SPEKTAKULARNI KONCERT VOJVOĐANSKIH SIMFONIČARA S IVOM POGORELIĆEM NA OTVARANJU NOMUS-A Dramatične i proživljene interpretacije 

SPEKTAKULARNI KONCERT VOJVOĐANSKIH SIMFONIČARA S IVOM POGORELIĆEM NA OTVARANJU NOMUS-A Dramatične i proživljene interpretacije 

21.10.2023. 11:36 11:39