Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SRPSKA RAKIJA OSVAJA SVET: Domaći proizvođači postigli rekordan izvoz, NE MANJKAJU NI PRIZNANJA I NAGRADE       

09.10.2024. 11:10 11:36
Piše:
ракија
Foto: Dnevnik

Domaća voćna rakija osvaja svetsku scenu jakih alkoholnih pića, a tome u prilog ide i rastući trend izvoza rakija koji je 2023. godine dostigao 13,3 miliona evra, dok smo samo do pre pet godina, 2019. godine, izvozili rakije od voća u vrednosti od 5,6 miliona evra, ističu u Privrednoj komori Srbije.

Na ovogodišnjem međunarodnom ocenjivanju jakih alkoholnih pića CMB Spirits Selection - Brisel, koje je održano u Kini, rakije iz Srbije osvojile su čak 18 medalja, saopštila je Privredna komora Srbije. Učešće na prestižnom takmičenju uzele su 22 destilerije iz Srbije, a njihove rakije osvojile su ukupno 18 medalja - dve velike zlatne, šest zlatnih i 10 srebrnih priznanja. 

Osim zapaženih rezultata u Kini, na velikom Međunarodnom takmičenju vina i alkoholnih pića održanom letos u Londonu (IWSC – International Wine and spirit competition), rakije iz Srbije osvojile su 16 nagrada, od kojih pet zlatnih, osam srebrnih i tri bronzane.

Možemo do 100 miliona litara

Za kratko vreme u Srbiji možemo proizvesti preko 60 miliona litara, od kojih 70 posto rakije šljivovice, jer sada već imamo godišnje oko 50 miliona litara alkoholnog pića, procenio je ranije za „Dnevnik” potpredsednik Upravnog odbora Saveza proizvođača rakije Srbije dr Ivan Urošević.

- U narednom periodu, podizanjem novih zasada voća, rakije bi mogli imati i 100 miliona litara - rekao je dr Urošević.

Iz PKS ističu da domaća voćna rakija osvaja svetsku scenu jakih alkoholnih pića, a tome u prilog ide i rastući trend izvoza rakija koji je 2023. godine dostigao 13,3 miliona evra, dok smo samo do pre pet godina, 2019. godine, izvozili rakije od voća u vrednosti od 5,6 miliona evra.

Inače, u Srbiji se godišnje proizvede oko 50 miliona litara rakije, od kojih 30 miliona litara proizvedu destilerije registovane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok se preostalih 20 miliona litara proizvede za lične potrebe, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Foto: pixabay.com

Takođe, u Srbiji se godišnje osnuje oko 100 novih destilerija.

Najviše proizvođača rakije je, prema podacima tog udruženja privrednika, u Rasinskom, Zlatiborskom i Šumadijskom okrugu, a među najpopularnijim rakijama je šljivovica, te rakije od kruške i dunje.

S druge strane, svi delovi Srbije su pogodni za proizvodnju kvalitetne rakije, ali postoje određene geografske specifičnosti pa tako može da se kaže da ima rakija koje su karakteristične za Vojvodinu, za centralnu Srbiju ili za jug ili istok Srbije.

Rakija se najviše izvozi u Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Nemačku i SAD, ali je počela da se izvozi i za Azerbejdžan, Litvaniju i Letoniju. Srpska šljivovica je prošle godine i zvanično uvrštena u Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog dobra.

Z. Delić

Foto: Dnevnik

 

Kina uvodi carinu na konjak iz EU

Kina će u petak uvesti carinsku obavezu za uvoznike konjaka iz Evropske unije, a istovremeno razmatra i dažbine na uvoz evropskih vozila sa velikim motorima, objavilo je Ministarstvo trgovine ove azijske zemlje. 

Kineski uvoznici će morati da polože depozit na carini u iznosu od čak 39 odsto vrednosti konjaka koji uvoze iz Evropske unije, prenosi Blumberg.

Kako navodi Figaro, u pitanju je odmazda Pekinga za uvođenje EU carina na električna vozila (EV) koja su proizvedena u Kini.

S druge strane, da podsetimo, carine za izvoz naših proizvoda u Kinu padaju, tako da se i za naša žestoka alkoholna pića široko otvaraju vrata najmnogoljudnijeg tržišta na planeti.

Izvor:
Dnevnik/ Zorka Delić
Autor:
Pošaljite komentar
SITNO DO POČETKA RAKIJADE Četvorica piju, a peti im sipa u čašice i zadužen je da ih bezbedno vrati kući
ракијада

SITNO DO POČETKA RAKIJADE Četvorica piju, a peti im sipa u čašice i zadužen je da ih bezbedno vrati kući

25.09.2024. 13:34 13:46
UMESTO MEDA MOŽE I JABUKA KOŽARA Gastroenterolog razbio mit: Kafa, rakija i med za dobar početak dana
Мед

UMESTO MEDA MOŽE I JABUKA KOŽARA Gastroenterolog razbio mit: Kafa, rakija i med za dobar početak dana

16.09.2024. 09:37 09:48
KINESKO TRŽIŠTE OTVARA VRATA SRPSKIM PROIZVODIMA Voće i meso su naši glavni ADUTI, vino i rakija DOBIJAJU šansu
извоз

KINESKO TRŽIŠTE OTVARA VRATA SRPSKIM PROIZVODIMA Voće i meso su naši glavni ADUTI, vino i rakija DOBIJAJU šansu

14.09.2024. 09:47 10:02
SKRIVENE TAJNE ZANATA Kako posao kazandžija opstaje u modernom dobu

PORODIČNA TRADICIJA DUGA SEDAM DECENIJA

казани

SKRIVENE TAJNE ZANATA Kako posao kazandžija opstaje u modernom dobu

Prvi utisak kad se uđe u kazandžijsku zanatsku radionicu "Cuprum" (bakar) u Ulici Branka Radičevića, u starom delu Novog Sada, je da ona ima dušu, šmek starih vremena.
08.10.2024. 10:38 10:51